Şeyda Tekelioğlu
Şeyda Tekelioğlu Zaman değişir, değiştirir.

Zaman değişir, değiştirir.

“Bir zaman, o seçilmiş kişilerle murakabeye daldım, kendimden geçtim. O zaman canım, zamandan kurtuldu… Bütün renkten renge girişler, zamandan meydana gelir. Zamandan kurtulan, renkten renge girmekten de kurtulur. Bir zaman, zamandan, zaman kaybından kurtuldun mu keyfiyet kalmaz, keyfiyetsiz Hakk’a mahrem olursun.”

Vakit ve zaman birbirinin yerine kullanılsa da bambaşka şeyleri ifade eder. Zaman, süreleri birim bazında ifade eden somut ve sınırlı bir kavramdır. Saate bakan anlar. Bilinir. Belirlidir. Vakit ise anlar, zamanlar ve anılar bütünüdür. Soyuttur. Bazen acelesi vardır. Nasıl geçer anlaşılmaz. Oysa öyle sakindir ki bazen geçmek bilmez. İçinde bulunulan hali anlatır.

Zaman değişir, insanı değiştirir. Dakikası dakikasına tutmaz bazen insanın. Zaman yönetilemez ve hatta uymak isteyeni zamanın ruhu esir alıverir. Pazartesi sendromu, 3 yaş sendromu, ergenlik, gençlik ateşi, orta yaş krizi, ileri yaş hastalıkları.. Mevlana’nın işaret ettiği gibi renkten renge sokar. Fakat vaktin adını kişi belirler. Yemek vakti, ders çalışma vakti, uyku vakti, birlik olmak vakti… Saat kaç olursa olsun, günlerden bağımsız ve yaş gözetmeden insan vaktini yaşar. Tüm renklerden sıyrılır. Vaktin adı ve kalitesi, zamana nasıl değer katığınız ile ilgili olarak değişir. Bu yüzden sabahın 5’inde uyanmak ile seher vaktine gözünü açmak arasında dağlar kadar fark var. Zamanı kontrol edemez insan, vakti yönetmeyi öğrenmek lazım.

Sınava çalışırken son 4 aya girdiğinizi, son bir ayı ve bir haftayı bir kırılma noktası olarak bilmekten başka zaman ile işiniz olmayacak. Vakit ise he anı ve her anın bereketiyle sizin olmalı, sizi sınava hazırlamalı. Vakti yönetmelisiniz. Değerlendirmeli ve bereketlendirmelisiniz.

VAKTİN BEREKETİ

İnsanın severek, özveri ve inanç ile bir işle meşgul olması o iş üzereyken geçen vakti bereketlendirir. Zamanın hızlı veya yavaş akmasından bahsetmiyorum. Verimlilikten, geçen vaktin bize kattıklarından bahsediyorum. Peki vakti verimli kullanmak nasıl mümkün?

Bir vakti bereketlendirmenin en temel unsuru tabi ki programlı olmak. Bir vaktin nasıl değerlendirileceği, o vakit gelmeden belli olmalı. Böylece vaktin bir kısmını, ne yapacağımızı düşünmekle geçirmeyiz. “başladım, başlayacağım derken” ile kaybedilen bir vakit olmayacaktır. Vaktin ilk anından son anına kadar iş ile meşgul olacak, kararsızlık ile yorulmayacaksınız. İnsan bedeni ve ruhu bilinmez her şeyden ürker. Bu sebeple sınırlı bir zaman diliminde tam olarak ne yapacağını ön görmek bedeninize ve ruhunuza iyi gelecektir. Vakti dolu dolu geçirmek için beden ve ruh uyum içinde çalışacaktır.

Bir vaktin verimli olması için doğru zamanda doğru yerde ve doğru kişiler ile olmak önemlidir. Sizin için hangi iş için hangi zaman diliminin doğru olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Bilmiyorsanız deneye yanıla öğrenirsiniz. Uykunuzun geldiği saate ders çalışma, zihninizin açık olduğu saatlere dinlenme koymamak önemli. Bedeninizi dinleyin o size en güzel ipuçlarını verir.

Aynı şekilde her iş için en uygun ortamı hazır etmelisiniz. Yatakta ders çalışıp masada uyumak gibi marjinal fikirlerden kaçınmak lazım.

Son olarak vaktin bereketi doğru kişiler ile beraber olmaktan geçer. Sınava hazırlanırken her anı doğru insanlar ile geçirdiğinizden emin olun. Sizi geriye çeken, motivasyonunuzu düşüren, karamsarlığa sürükleyen veya hayal aleminde gezdiren insanlardan uzak durun.

Vaktin bereketi, vakit ayırdıklarımız kadar kaçındıklarımız ile sağlanır. Her şeyden önce bereketli bir vakitte meleyani (boş, anlamsız iş) olmaz. Vaktin her anı bir şeye, bir işin hallolmasına veya bir amaca hizmet eder. Ne yaptığınızın önemi yok. Zihninizi dinlendiriyor ise bomboş durmak bile faydalıdır. Amaca hizmet etmeyen her iş ise bizi başarıdan uzaklaştırır. Dedikodu yapmak, diğer insanların başarısını konuşmak veya hangi net ile nereyi kazanacağınızı hesaplamak… Her çeşit boş işten bu yıl özellikle kaçınmak, bizi amaca giden yolda yavaşlamaktan, yorulmaktan veya tökezlemekten koruyacaktır.

Sınava hazırlık videoları dışında ekran kesinlikle olmamalı. Ekranı azaltmaktan değil kapatmaktan bahsediyorum. 10 dakika oyuna, komik videoya bakmak, zamanınızdan 10 dakika vaktinizden çok daha fazlasını götürür. Bu yıl tek ihtiyacınız olan yorulduğunuzda zihninizi dinlendirmek olmalı. Zihni dağıtan her şey asla gündeminize girememeli. Zihin dağıldığında toparlanması ve odaklanması için geçen süre tahminimizden daha büyük kayıplara sebep olabilir. İçine sığdıracaklarımızla ve uzak duracaklarımızla vakti değerlendirmek bizim elimizde. Her şeyden önce vakti verimli değerlendirmeye niyetlenmek başlı başına bir mesele başarıya giden yolda önemli bir adımdır.

NE YAPMALI? Vakti değerli kılmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şeyda Tekelioğlu Arşivi