Şeyda Tekelioğlu

Şeyda Tekelioğlu

Hayatının kontrolünü bir başkasına bırakmak ister misin?

Hayatının kontrolünü bir başkasına bırakmak ister misin?

Hayatının kontrolünü bir başkasına bırakmak ister misin? Var mı etrafında öyle muhteşem biri? Bütünüyle senin yerine karar versin ve her karar senin de içine sinsin? Annen, baban, hocan, eğitim koçun, seminerde tanıdığın bir başarılı şahsiyet, arkadaşın…

Zannediyorum ki yediği içtiği seçtiği her şey senin için uygun biri yoktur. Benim yok en azından. Olsa ne yapardım? Olsa da bırakmazdım ki… Yaşadım diyemem o zaman, benim yaşamadığım koca bir ömür… Değil bir ömür tek bir kararı bile kendi filtremden geçirmeden uygulamaya koyamam. Ben seçtim ben istedim ben yaşadım, ben razı oldum başıma gelene diyebilmeliyim o son nefeste. Konsol oyununda dur senin yerine geçiyim bu bölümü diyen abi abla gibi, bu hayatı elimden alsalar hiç haz alamazdım. Ben oynamış olmazdım, ben başarmış olmazdım. Hatalar da bana ait olacak ki sonucunda pişmanlık yaşamak yerine etkili bir ders çıkarabileyim. Çuvalladım ama ben yaptım diyebilmeliyim düştüğümde. Başardım ama çok emek verdim diye sevinç göz yaşı damlamalı gözümden.

Bir başkası bana ancak yol, yöntem ve alternatif gösterebilir. Hangi tuşa basacağımı ben seçerim. Bu kişi beni en çok seven kişi dahi olsa başarıyı kendine mal edecek, başarısız olduğumda da “ama sen de…” diyecektir.

Orta okulda PDR uzmanı başarımı başkalarının aklını kullanma yeteneğime bağlamıştı. Başkasının aklını kullanmak fakat inisiyatifi ve sorumluluğu asla bir başkasına bırakmamak. Çok okuyacağız, çok dinleyeceğiz, ihtiyaç duydukça soracağız fakat bütün hamleler bizim olacak.

Sen de hayatının konrtolünü kimseye verme. Zaten bilinçli ve konrollü olduğunu, sorumluluklarının farkında olduğunu gördüklerinde kimse hayatını ele geçirmeye çalışmayacaktır. Kaleyi siz yönetiyorsanız ve sınırına, bahçesine hakimsen düşmandan korkma. Kimse seni ele geçirmeye yeltenmeyecektir.

Unutmayın sınırlarını bilenler için, özgürlüğün tadını çıkarmaktan başka yapılacak hiç bir şey yoktur. Kendine yapacağın en büyük iyilik sadece kendi kontrolünü elinde tutmak ve sadece kendi sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmek. Tüm bunlara rağmen ailen hala müdahaleci davranıyorsa, ya bildiklerin ve uyguladıkların arasında bir tutarsızlık vardır ya da gözlerin onlara cesaret vermemiştir. Son ihtimalde ailen hatalıdır. Bu durumda kendini onlara güzellikle ifade ederek sınırını korumayı gerektirir.

NE YAPMALI? KONTROLÜ ELİNE AL, KENDİNE GÜVEN ve BAŞKALARINA GÜVEN VER.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şeyda Tekelioğlu Arşivi