Şeyda Tekelioğlu

Şeyda Tekelioğlu

Resmen 12!

Resmen 12!

Yaz tatilinin yarıdan fazlasını tükettiğimize göre resmen 12. Sınıf diyebiliriz veya tercih yapmayanlar için resmen mezun. Öyle veya böyle artık “resmen TYT, cidden AYT”. Sizler için üniversite geçiş sınavlarına çalışmanın şu yaşta yapacağınız en karlı ve makul iş olduğunu ortaya koymuştum. Kendimizi ve sınavı tanımanın ve sınava hazırlık süreci için kendimizi yapılandırmanın önemini açıklamıştım. Son olarak SWOT Analizini sizlere tanıtmış ve bu analizi yapın ve başlayın demiştim. Tüm bu birikim ile ders çalışmaya başladınız sanıyorum. Her ne yapıyorsan çok iyi gidiyor eminim. İyi gitmediğini düşünüyorsanız hemen toparlanırsınız.

Stres yönetimi

Hayatın tadı hangi duygu bilemem ama tuzu kesinlikle stres. Bedenimiz ve ruhumuz ancak yeteri kadar stres ile aktif kalıyor. Yarına uyanmanın tek sebebi bugünün stres konuları esasında. Yapılacak işler, halledilecek meseleler, merak uyandıran gündemler. Sınava hazırlık yılında ders çalışmanın tek sebebi de üniversite ve gelecek ile ilgili duyduğunuz kaygı ve stres. Tıpkı tuz gibi fazla olursa konsantrasyon bozukluğu yaratacağı için çalışamazsınız, hiç olmazsa zaten çalışmazsınız. Stres, vücudun adrenalin salgılaması sayesinde, enerji dolu kalmasını ve zihnen zinde olmasını sağlar. Fakat tabi ki dozunda bir stres bunu sağlayabilir. Bu yüzden stresle baş etmek yerine , stresi yönetin. Size faydalı olacak kadarını hep yaşayın. Stresinizi artıran herkes ve her şeyden uzaklaşın. Dışarıdan takviyesi tüm dengenizi bozacaktır. İzin vermeyin. Dengeler şaştığında ise her zaman yaptığımız gibi derin bir nefes alıp, ne yapıyoruz, neden yapıyoruz sorgulayıp hemen kontrolü ele alın.

Hayatın tadı da tuzu da bizim kontrolümüzde olmalı. Mutluluk, mutsuzluk, motivasyon ve depresyon... Hepsi bizim elimizde. Kendini dinlemeyi öğrenmekten bahsediyorum aslında. Bununla ilk kez tanışanlar kendisine bir başkasına sorar gibi sorsun. “Nasılsın, her şey yolunda mı, memnun musun olduğun yerden, sorumluluklarının farkında mısın, gereğini yapıyor musun?..” Başlarda cevap gelmeyebilir, geç gelebilir. Hiç sorun değil. Devam edin. Ruhunuz buna alışacak ve zamanla adeta sormadan günlük raporlar gelecek . Böylece kimsenin sizi sorgulamasına veya eleştirmesine fırsat vermeden yol alacaksınız. Çünkü kontrol sizde. Bu hayattaki en büyük güç.

Hayatımızın tadını tuzunu ne şansa ne bir başkasına ne de hayatın olağan akışına bırakamayız. Bu biricik hayatın lezzetini biz sağlayacağız. O lezzetin keyfini ve gururunu da biz yaşayacağız. Biz varız, ayarlarız.

NE YAPMALI? Kontrolü elden bırakmamalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şeyda Tekelioğlu Arşivi