Şeyda Tekelioğlu

Şeyda Tekelioğlu

YKS tercih dönemi başlıyor!!!

YKS tercih dönemi başlıyor!!!

Gönüllü ve yetkili bir eğitim koçu olarak, akıl vermediğim, motive etmediğim, “hadi”lemediğim belki de tek hafta olacak. 12. Sınıfa geçenler daha TYT müfredatını eritmeye çalışıyor. Mezunlar tercih cenderesinde sıkışmış, hayatlarının kendilerine gelmesini bekliyor. 12. Sınıfları sessizce kendi haline bıraktım, mezunları gözlemliyorum.

KTO Karatay Üniversitesi YKS’na giren herkes için taşın altına elini koymuş. PDR uzmanları, akademisyenler, meslek erbabı bir arada her gencin hayatına dokunmaya ona yeni ufuklar açmaya çabalıyor. Resmi olarak Karataylı olsun diye değil, KTO Karatay Üniversitesi ile gönül bağı olsun diye. Türk genci potansiyelini ve enerjisini doğru yönlendirsin diye.

Fuaye alanındayım. Adaylar, yalnız veya aileleri ile ziyaret ediyor. Her birinin kendi hikayesi var. Üstelik “Her hikâye kendisinin hikayesi”. Şuana kadarki yolculuğu ve gideceği yol… Belki bir yol ayrımı belki tam gaz devam. Hepsinin heybesinde mutlu anılar ve faydalı tecrübeleriyle bu yolculuğu şevkle çıkmasını istiyorum. 10 yılı aşkın bu gözlemi yaptığımdan o kadar belli ki her şey. Yakalayacağı başarı, takılıp düşeceği zorluklar, yetkinlikleri ve zaafları gün gibi ortada. Yuvadan uçan kuşun korkusu, acabası, keşkesi olmasın. En güzel yollara, en mutlu sonlara adım atsın hep.

Tercih döneminde hataya düşmemek imkânsız. Aileler en iyi olduğunu sandığı konusunda ısrarcı, evlatların gençlik başında duman… Aileler tecrübeleriyle değer katıyor, evlatlar geleceği onlardan daha iyi okuyor… Aileler tüm sevgisiyle her şey mümkün diyor, gençler gelecekleri için verecekleri son karar son yol ayrımı zannedip bu ağırlık altında eziliyor. Aile “el alemin” en doğruyu bildiğini düşünüyor, evlat ailesinin hiçbir şey bilmediği yanılgısında…

Sevgili aile; çok dinleyip öz konuşmak bu karmaşadan çıkmanın tek yolu. Ana baba duası her yolu hayra çevirir her şerden korur öyle değil mi?

Sevgili evlat; Öyle veya böyle, günün sonunda bu tercih daha başlangıç. Hayat tek bir tercih ile şekil almayacak kadar karmaşık. Bu kapı düz bir yola açılmıyor. Yol ayrımları, inişler, yokuşlar, hatta bazen bir labirent karşılıyor sizi. Durun ve nefes alın. Gerçek bir nefes olsun. Hep daha iyisini umun, dualarınız hangi yoldan olursa olsun sizi en hayırlısına götürecektir.

NE YAPMALI? Tercih döneminde çok dinlemeli, yeteri kadar düşünmeli, az konuşmalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şeyda Tekelioğlu Arşivi