Selçukya şiir yuvası
Selçukya Kültür Yayınlarından kitaplar çıkmaya başladı ve bütün hızıyla devam ediyor. Bu hafta ilk kitaplrdan olan Şair Ahmet Üresin’in Selçukya Şiir Yuvası’nı Konyamızın kültürüne bir katkı olarak sunmak istiyorum. Öncelikle Ahmet Üresin kimdir bir tanıyalım: 1952 yılında Konya Bozkır Dere Köyü'nde doğdu. İlkokulu Dere'de, ortaokulu Bozkır 'da, Öğretmen okulunu Akşehir 'de okudu. 1988 yılında Açık Öğretim Fakültesi Eğitim ön lisans Programını bitirdi. Yurdun çeşitli yerlerinde 33 yıl sınıf öğretmenliği yaptıktan sonra 2004 yılında emekliye ayrıldı. Konya merkezde yaşamaktadır. Şiirleri ve kitapları ile ilgili yazılar çeşitli ulusal, yerel gazete ve dergilerde yayımlandı.
Yayımlanan yapıtları:
1- Bir Şiir Gibi,
2- Selam Olsun,
3- Beyaz Kuş,
4- Gül Kurusu Akşamlar,
5- Güneşe Tutunmak
6- Aya Tutunmak,
7- Gökyüzünün Öteki Yüzü
8- Bozkır da Bir Dere Var,
9- Bozkır Dere’li Şair ve Yazarlar
10- Aşk 29 Harftir
11- Şiire Tutunmak
12- Bozkır Bozkır Derler
13- Akşehir den Geçtim
14- Konya Bir Dünya
15- Cumhuriyet 100 Yaşında.
Evet, Üresin’in bu son kitabı Selçukya Şiir Yuvası sadece Selçukya derneği ve şairleriiçin yazılmış özel şiirlerden oluşuyor. Şair, burada gözlemlediği şiir aşkını, samimiyeti, dostluğu ve şairlerin birçok özelliklerini, kendine has bir söyleyişle dile getirmiş. Yalın bir dil kullanmış şiirlerinde ve orada yaşadığı sıcaklığı olduğu gibi yansıtmış. Kitabın başında bazı yazılar da ter almış. Mesela: Selçukya Kültür Sanat Derneği başkanı Fatma Şeref Polat’ın kitap içinde yer alan yazısı: Her baharda binlerce çiçek açar ancak birisi sizin için tamamen sürprizdir; Hiç beklemediğiniz bir anda çıkar karşınıza ve daha önce gördüklerinizden hiçbirine benzemediğini düşünürsünüz. Şu an elinizde bulunan kitap da benim için öyle...
Selçukya Kültür Sanat Derneği olarak 7 yıldır aralıksız sürdürdüğümüz başta şiir geceleri olan faaliyetlerin nihayetinde epeyce eser doğumuna tanıklık etsek de Selçukya Şiir Yuvası ayrı bir duygu yağmuru yaşattı. Gözlerimden sayısız anılar, mutluluklar, dostluklar geçti. İddiasız, imkânsız, bağımsız, kendine has, özgün bir avuç şiir sevdalısı ile ne güzel bir "yuva" oluşturduğumuzu fark ettim ve bu bir STK'nın çok ötesinde bir şey!
Ayrıca Selçukya Kültür Sanat Derneği başkan vekili Devriş Ahmet Şahin’in yazısı ise derneğin faaliyetlerini şu başlıklarda toplayarak bir yazı serdetmiştir: Şiir Akşamları, Selçukya Sohbetleri, Kitap Tanıtım ve İmza Günleri, Vefa Günleri, Selçukya Selçukya Kültür Gezileri, Kitap Fuarları, Kitap Fuarları, Yayıncılık, Antolojiler.
Bu kitabı okuyanlar Selçukya’yı daha önce hiç bilmeseler bile tanımış olmakla kalmayacak, eminim çok sevecekler de… çünkü orada yaşadığımız pek çok ayrıntı mısra aralarında çok güzel bir şekilde anlatılmış. Selçukya’nın bir derneğin ötesinde nasıl bir aile olduğunu, bir araya gelince zamanın nasıl güzelleştiğini her şiirde, her mısrada hissedildiğini görecektir okurlar. Onca şairin birbirini kıskanmak şöyle dursun, nasıl bir diğerini geliştirmek istediğini, yücelmesi için her türlü yardımı yaptığını bizler içinde olduğumuz için zaten biliyoruz ama bu kitabı okuyunca eminim sizler de hissedeceksiniz. Selçukya gerçekten kocaman bir aile. Ayrıca şairimizin, kitabın gelirini tamamen derneğe bıraktığını da belirtelim.
Ve kitap Ahmet Üresin’in ilk şiiriyle devam eder gider. Şimdi ben sizlere bunlardan iki örnek vererek yazımı sonlandıracağım.
Sevgiyle kalın.
SELÇUKYA ŞİİR AKŞAMLARI
Pazartesi akşamları;
Selçukya Şiir Akşamlarıdır.
Haftada bir gün
Say say günler bitmez.
Selçukya Şiir Akşamları;
Kılıçaslan Salonu
Ve İl Halk Kütüphanesi
Gez gez yer bitmez.
Selçukya Şiir Akşamları;
Şiir alır götürür uzaklara.
19.30 dan 21.00 dek
Bak bak zaman bitmez.
Selçukya Şiir Akşamları;
Dost akşamlarıdır.
Biri gelir, biri gider
Kur kur dostluk bitmez.
Selçukya Şiir Akşamları;
Şiir okunur birer birer…
Şiir bitmez.
Bitmeyen şiirler ÜRESİN
SELÇUKYA DA ŞİİR OKUNUR
Selçukya’da,
Şiir okunur pazartesi akşamları.
Okunan şiirler “sel” olur akar
Kimi zaman durgun
Kimi zaman çağlar
Çağlayan şiirlerle coşar gelir şairler.
Selçukya’da,
Şiir okunur pazartesi akşamları.
Güne uygun
Geceye uygun
Okunan şiirler “cuk” diye oturur
Sevinir koşar gelir şairler.
Selçukya’da,
Şiir okunur pazartesi akşamları.
“Ya!” der duyanlar.
Geldiler, gördüler, dinlediler
Şiir sevenleri gördükçe mutlu olur
Dağları aşar gelir şairler.
Selçukya’da şiir okuyanlar ÜRESİN.