Hasan Ukdem
Hasan Ukdem Kütüphaneler Haftası ve etkinlikler

Kütüphaneler Haftası ve etkinlikler

Kütüphaneler haftası geçtiğimiz hafta çarşamba günü Selçuklu Belediyesi gezi ve yemek programıyla başladı benim için ve Kültür Müdürlüğümüz tarafından İl Halk Kütüphanesi fuaye alanında üç gün süren imza günleriyle devam etti ve son buldu. Öncelikle gezi programından söze başlamak isterim. Selçuklu Belediyesi’nin temin ettiği bir otobüsle Selçukya Kültür Sanat Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi ve Aydınlar Ocağı üyelerinden oluşan Konya’da bulunan şair ve yazarlarla bu gezi Alladdin Tepesi’nin eteklerinde başladı. Şunu da hemen belirteyim Selçuklu Belediyesi’nin benim ve akülü arabam için temin ettiği özel araç için de teşekkürlerimi, başta Başkan Ahmet Pekyatırmacı, kütüphaneler sorumlusu Osman Özkan müdürüme ve Rabia hanıma teşekkür ederim.  

Gezimiz, Mahmut Sami Ramazanoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne Selçuklu Belediyesi tarafından kurulan kütüphaneden başladı. Okulu bütünce inşa eden Selçuklu Belediyemiz gerek kütüphane alanı gerekse okulun bütününde harika bir iş çıkarmış, kendilerini tebrik ederim. Bizi güler yüzle karşılayan okul müdürü, öğretmenler ve personele de teşekkür ederim. Daha sonra gittiğimiz Bosna Hersek Mahallesi’ne yine Selçuklu Belediyesinin yaptığı Şehir Kütüphanesi’ni de çok beğendiğimi söylemem lazım. İnşaatı tamamen biten ancak içerisi henüz kitaplarla ve diğer gereçlerle doldurulma aşamasına gelen bu binayı hem ben hem de diğer şair ve yazar arkadaşlarım çok beğendik. Özellikle bina bünyesinde yer alan konferans salonundaki sahneye engelli rampası konulmasına çok sevindim. Bu kadar ince düşünen hassasiyeti alkışlıyorum.  Oradan ayrıldıktan sonra Ecdat Parkı civarında bir restoranda belediyemizin tertiplediği yemekte oluşan samimi sohbetler de güzel görüntüler de insanın içini süsleyen cinstendi. 

İl Halk Kütüphanesi fuaye alanında 30. 31 Mart ve 1 Nisan günlerinde düzenlenen imza günlerinde de oldukça güzel, renkli ve sıcak görüntüler oluştu. Yine Selçukya Kültür Sanat Derneği ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi üyeleri şair ve yazarlarının yer aldığı imza günlerinden birkaç gün önce açılan Konyalı şair ve yazarlarının kitapları sergisi de ilgi çeken bir başka etkinlikti. Konya İl Kültür ve Turizm müdürü Abdüssettar Yarar’a, Kütüphanemizin çiçeği burnunda yeni müdürü Barış Başoğlu’na, Selçukya Kültür Sanat Derneği başkanı Fatma Şeref Polat’a ve Türkiye Yazarlar Birliği başkanı Ahmet Köseoğlu’na ayrı ayrı teşekkür ederim. Başta Barış Başoğlu Bey olmak üzere ki (kendileri bizimle ve diğer şair yazar arkadaşlarla yakından ve samimi bir ilgi kurdu, bu çok önemli ve altı çizilmesi gereken bir durumdur benim için) ve bütün İl Halk Kütüphanesi personeline ayrıca teşekkür ederim. 

Elbette çok değerli şair ve yazarlarımız bu etkinlikte yer aldılar ancak ben ilk kitaplarını çıkaran Sevil Köse ve Nesrin Erkan Sabuncu hanımların heyecanını burada paylaştığımı belirtmek isterim. Sevil Köse, Zeytin Kelimeler, Nesrin Erkan Sabuncu da Sevda ve Kelebek kitaplarını Konya’mızın kültür hayatına kattılar. Her ikisini de tebrik ediyor nice kitaplarda buluşmak dileğiyle yolları açık olsun diyorum. 

Böyle gün ve haftalarda bir araya gelmek gerçekten de çok güzel. Okur ile yazar arasında sağlam köprüler buralarda kuruluyor. Gençler için de ayrı bir motivasyon oluyor okuma açısından böyle etkinlikler. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim; bütün bu olumlu bakışıma rağmen her yaştan okuyucu ilgisinin yeterli olduğunu düşünmüyorum maalesef. Popüler yazarlara gösterilen ilgi elbette güzel, ancak yerel yazarlarımızın hak ettikleri ilgiyi görmemesine üzüldüğümü belirtmeliyim. Türkiye’nin en çok ilgi gören kütüphanesi olan Konya İl Halk Kütüphanesi’nde çok az gencimizin şair ve yazarlarla ilgilendiğini, sohbet ettiğini gördüm ne yazık ki! Oysa orada ders çalışmak için sıra bekliyorlar, derse ara veriyorlar ama yanlarındaki tecrübelerden yararlanmayı çok azı düşünüyor. Burada eğitim sistemimizin de zafiyeti olduğunu söylememiz gerek, zira gençler kendi ders konularına hapsedilmiş durumda. Kültür, edebiyat teşvik edilmiyor ve böylece hayal dünyaları daralıyor. Elbette bunlar uzun uzun bahsedilmesi gereken konular ama söz açılmışken belirtmek istedim.  

Bütün bunlara rağmen edebiyatı, şiiri seven pırıl pırıl parlayan bir kısım gençlerimizin de olduğunu memnuniyetle söylemeliyim. Elbette ben de görebiliyorum hayatın zorluklarını, ekonomik sıkıntıları ve psikolojik meseleleri ama bunları şiirden edebiyattan uzak bir nesil yetiştirerek aşamayız kı…  

Nice güzel günlerde buluşmak dileğiyle sevgiyle kalın. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Ukdem Arşivi