Apple ile Huawei Savaşı, Ada Robotu ve YHT Kazası
Gerek ticari savaşlarda gerekse teknoloji dünyasında inanılmaz fırtınalı bir haftayı geride bıraktık. Gündemi siyaset ve spor gibi revaçta konular başta olmak üzere hepsini geride bırakan konular oldu bu yaşananlar.
Ve büyük ihtimalle bugünden sonrada dönem dönem popülerliğini yitirse de dünya gündemi artık bu konular etrafında dönecek.
Bu haftaki yazımda birkaç başlık altında bu yaşananlara bir göz atalım;
Çin mahkemeleri, olası bir ticari savaş karşıtı saldırıda, eski iphone modellerinin Çin'deki satışlarının çoğunu etkili bir şekilde yasaklayacak olan Amerikan yonga üreticisi Qualcomm'a ön ihtiyati tedbir verdiler.
Yüzeyde savaş, yıllardır fikri mülkiyete göre yüksek miktarlarda yasal savaşlarda bulunan iki büyük isim teknoloji şirketi olan apple ve qualcomm arasındadır. Qualcomm'un ihtiyati kararı Apple'ın 6s, 6splus, 7, 7plus, 8, 8plusve x'de kullanılan teknolojilerin patentlerini ihlal ettiğini iddia etti. Bu modeller, Apple'ın geçtiğimiz yılın sonunda pazar payının yaklaşık% 25'ini ele geçirdiği Çin'de satılıyor.
Qualcomm'un genel danışmanı Don Rosenberg, “ Apple,fikri mülkiyetlerimizden faydalanmaya devam ederken, bizi telafi etmeyi reddediyor ” dedi. Çinli mahkemelerin şaşırtıcı bir şekilde üzerinde anlaştığı bir görüş. Bu tür tedbirler çok nadiren verilmiş olup, bu da mahkemelerin karar almada mülkiyet haklarından başka nedenlere sahip olduklarına dair şüphe uyandırmıştır, yani Çin ile ABD arasındaki süregelen ticaret savaşında bir sonraki darbeye saldırmak için çatışmayı kullanıyorlardı.
Trump ve Xi, yıl başından bu yana iki ülke arasında şiddetli olan çok milyar dolarlık ticaret savaşında 90 günlük bir ateşkese ulaşmış olsa da, Huawei yöneticisi Meng Wanzhou'nun tutuklanması Pekin'e bir mesaj gönderdi. Çatışmayı duraklatmaya henüz hazır değil. Çatışmanın arka planı göz önüne alındığında, Çin'in kararının diplomatik serpintiden etkilendiği ve yüksek profilli Amerikan şirketine karşı bir karşı saldırı olarak görülebileceği düşünülüyor.
Karar, şüpheli bir şekilde teslim edilmesinin yanı sıra, Çin'deki birçok teknoloji şirketi, çalışanların Huawei ürünlerini kullanmasına veya Apple'ı tamamen yasaklamasına yönelik teşvikler sunuyor.
Çin mahkemesinin kararının pazartesi günü duyurulduğu ve geçen hafta yürürlüğe girdiği iddia edildi. Ancak Apple, tüm Iphone modellerinin hala kullanıma sunulduğunu söyleyerek iddiaların reddedildiğini ve yalnızca ios yazılımının eski sürümlerinde çalışan telefonları etkilediğini reddetti.
Apple bir itirazda bulunacağını söylese de, davanın telefonlarda bulunan donanımdan ziyade telefonlardaki yazılımla ilgili olduğu gerçeği, kendilerine yasak etrafında çalışmak için çok sayıda seçenek sunuyor. Karar, pratik etkisinden bağımsız olarak, Çin ve ABD arasındaki ticaret ihtilafının tırmanmasında rol oynayabilir.
***
Yazılım firması Akınsoft- Akınrobotıcs tarafından üretilen insansı robot, 8 Aralık günü Antalya Mimar Sinan Kongre Merkezi'nde düzenlenen 4. Akdeniz Bilişim Zirvesi'nde sunuculuk ve dans gösterisi sırasında sahneden düştü. Robotun dışında oluşan çatlaklıklar giderildi. Firma yaptığı açıklamada, robotun düşme ve çarpma sensörleri aktif edilmediği için düştüğünü belirtti.
***
1992 yılında seri üretime geçen Huawei sonraki yıllarda Çin ordusu içinhaberleşme sistemini geliştirdi ve hükümetin yerli üreticiyi destekleyen adımlarıyla önce ülkesinde sektöre hakim oldu daha sonra yurt dışına açıldı, bugün dünyanın en büyük 50 operatöründen 45'i için haberleşme çözümleri tedarik ediyor. 170'ten fazla ülkede faaliyet gösteren şirket, Çin'in teknoloji şehri olan Shenzhen'in çehresini değiştirmiş, çalışma kültürünü dünyaya empoze etmiştir.
***
2018'de dünyada 35 tane tren kazası olmuştur. Türkiye'de 8 Temmuz'da ve 13 Aralık'ta oldu. Diğer 33 kazada sadece Hindistan'da ve Tayvan'da ölümlü kazalar diğerlerinde yaralanmalı kazalar olmuştur. Demiryolu hatlarımız arttıkça bu tür haberler almaya devam edeceğiz gibi görünüyor. Umudumuz hiç yaşanmaması elbet. Ancak benzerleri en ileri teknolojiye sahip Amerika ve Avrupa ülkelerinde de görülüyor. Ama mazeret değil elbet bu. Tecrübemiz arttıkça ve teknoloji geliştikçe daha az yaşanacaktır inşallah. Ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.
***
Ada isimli robotun sahneden düşmesi normal karşılanmalıdır. Sonrasındaki eleştiriler insafsızcadır, eleştirenler üretim sürecinden ve arkasındaki yazılımdan habersizlerdir. Özgür Akın'a çok iş düşmektedir. Markalaşma ve kurumsal kimlik konusunda danışmanları daha çok çalışmalıdır.
Apple ilk tanıtımını 2007 yılında yapmıştı. Görebileceğiniz en iyi tanıtımdı. Sonradan ortaya çıkan gerçekler bile gölge düşürememiştir. Şarjın bitmesine istinaden tanıtıma 9 telefon ile çıkması ama kimsenin fark edememesi, wifi bağlantısından kaynaklanan sıkıntılar aslında korkunçtur.
***
Dünyada eğer bir savaş çıkacaksa sebebi teknoloji ve datadır. Ülkelerin bile önünde olan markalar vardır. Samsung Kore'den, Huawei Çin'den, Apple ABD'den önce geliyor. Markaların doğuş ülkeleri ve şehirleri vardır ama sadece tarihi bir nokta olarak yer almakla kalırlar.