DeepSeek ve Derin Düşünme
* Antalya’da gecekonduda çıkan yangında kurtarılan 2,6 ve 8 yaşındaki üç çocuktan biri, hastaneye götürüleceğini öğrenince gözyaşları içinde ama annemin parası yok diyerek duygulandırdı. 3 Çocuğun yaşları toplamı 16. Bu çocuğa bunu düşünecek hale kim getirdi. Anne, dilenmeye çıkmış. Baba hapiste. Kasım ortasında İzmir'in Selçuk ilçesinde evde tek başlarına bırakılan 5 çocuk yangının kurbanı oldu. Annenin evden çıkarken kapıyı kilitlediği iddia edildi. Elektrik sobasından çıkan yangında dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybettiler. Kardeşlerin 27 yaşındaki annesi Melisa Sinem Akcan'ın hurda toplamak için dışarıda olduğu aktarıldı. Çocuklardan en büyüğü Fadime Nefes, 5 yaşındaydı. Kardeşleri Funda Peri 4, Aslan Miraç 3, Masal Işık 2, Aras Bulut ise 1 yaşında idi. DeepSeek derin arama, derin düşünmenin başlangıcı. İnsanlar artık yorumlarını çok daha kapsamlı ve olay bazlı spesifik yapmak zorunda. Bazı meslekler yok olacak. Düzgün yapanlar devam edecek.
* Yazıma bu üzüntü verici 2 olayla başlamam hoş olmasa da. Gündemimiz çok yoğun. Otel yangınının acısı daha azalmamış iken, Konya’da 4 katlı bir binanın çökmesi acıyı daha da artırdı. Bu hafta sadece deepseek yazmalıydım fakat deepseek derin bir ekonomik kriz oluşturacak bu yıl içinde. Ekonomik krizin geleceği 3-4 yıldır belliydi. Dünya genelinde toplanan datalar şimdilerde başımıza bela olacak. Teknoloji hisse senetlerinin durumu, DeepSeek'in potansiyel olarak daha ucuz yapay zekâ modeli için yapılan söylentilerle gelen pazartesi günkü teknoloji bozgununda kaydedilen kayıpları anlamamıza yeter. ABD'nin yapay zekâ alanındaki liderliğine yönelik bu risk, yonga üreticilerinin ve diğer teknoloji isimlerinin yüksek kazanç beklentilerini karşılayıp karşılayamayacağına dair soruları gündeme getirdi. DeepSeek riski göz önünde bulundurulduğunda, bu hafta Apple, Tesla, Meta ve Microsoft'un sonuçlarıyla birlikte teknoloji şirketlerinin kazançlarına daha sıkı odaklanılıyor. Dolar, Trump'ın bir ticaret savaşına ilişkin endişeleri canlandıran yeni gümrük vergisi tehditlerinin ardından güçlendi ve Kolombiya ile yaşanan kısa süreli anlaşmazlığın ardından zaten odak noktasındaydı. Trump, yeni Hazine Bakanı Scott Bessent'in kademeli olarak uygulamaya koymayı planladığı %2,5'lik tarifeden “çok daha büyük” evrensel tarifeler istediğini söyledi.
* Nasıl bu şekilde etki etti, maliyet neydi. DeepSeek, OpenAI gibi devlerle rekabet edebilecek büyük dil modeli geliştirdiğini duyurdu. Üstelik bunu yalnızca 2 ayda ve 6 milyon dolardan daha az bir bütçeyle başardığını iddia ediyor. DeepSeek, geliştirdiği yeni R1 modelini firmanın bir önceki V3 modeli temel alınarak geliştirildi yalnızca görece az sayıda Nvidia H800 çiplerini kullanarak oluşturduğunu açıkladı. H800 çipleri, ABD'nin ihracat kısıtlamaları doğrultusunda performansı sınırlandırılmış bir ürün olarak biliniyor. Şirket, bu sınırlamalara rağmen Batı’nın en iyi modelleriyle yarışabilecek bir yapay zekâ sistemi geliştirdiğini söylüyor. Bu rakam, OpenAI’ın yeni nesil modelleri için harcadığı tahmini maliyetlerin sadece %3-5’i kadar. DeepSeek’in en fazla övgü aldığı nokta ise bu modelleri açık kaynak olarak piyasaya sürmüş olması. Bu, yapay zekâ dünyası için çok büyük bir hizmet.
*Sonuç olarak, Ülkemizde yapay zekâ yarışına giriyor. Hızla hayatımıza giren yapay zekâda vergi hazırlıkları başladı. Mecliste 22 milletvekilinin katılımıyla kurulan Yapay Zekâ Komisyonu’nda yapay zekâyı kullanarak üretim yapan şirketlere ek vergi getirilmesi önerildi. Türkiye'nin Teknoloji Takımı tarafından geliştirilen büyük dil modeli T3 AI'LE gönüllülerini arıyor. Türkçemiz dijital dünyada yankılanıyor, gelecek bizi çağırıyor... Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk BAYRAKTAR, Türkiye'nin büyük dil modeli olarak lanse edilen yeni projeyi duyurdu. Aralık ayında İstanbul’da düzenlenen Take Off Girişim Zirvesinde, T3 Vakfı öncülüğünde gerçekleştirilen bir girişimle bütün dilleri kapsayacak şekilde Türkçe merkezli bir doğal dil işleme projesinin çalışmalarının başladığı duyurulan projeye ilgi büyük. Şimdi ise T3 AI'LE'ye destek olmak isteyenler için başvuru formu açıldı. https://t3kys.com/tr/program/t3-ai-apply/ linkinden gençler başvurabilir.
https://www.yenihaberden.com/degeriniz-ne-eder-15696yy.htm geçen haftanın devamı olarak. Birleşerek ülkece ilk markamızı çıkarabilirsek 2.3. markalar daha kolay olur. Dönem, ülkelerin çıkardığı küresel markalar, küresel insanlar dönemi olacak. Bunu bilmemiz çok önemli. Basınımız bu olayları kim ne kadar hisse bazlı kayıp yaşadı, kimin kişisel serveti kaç milyon dolar eridi. Kimler nasıl zarar etti gibi gereksiz bilgilerle bizi meşgul etmesin.