Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Anormal siyasiler

Anormal siyasiler

*Normal olanlar için sade bir hayat varken anormaller için ya ciddi bir başarı yada ciddi bir hezimet vardır. Siyasiler ve girişimciler için normal olandan ziyade farklı bakış açısı, herkesin göremediğini görmek, öngörülerinin doğru çıkması her bakımdan konfor ve mutluluk getirir. Tam tersinde ise başlanılan noktadan geriye hatta ortalama olan normalden bile düşük bir seviyeye ulaşılır. Bunu hiç kimse istemez.

**Türkiye için normali özledik. 3,5 Yılda her şey 10 kat arttı. Bunu TUIK rakamlarla belirtiyor. Oysa bu dönemde kur, yani dolar/TL o kadar artmadı. 2020 yılı ortalama kur seviyesi 7,0 lira şimdi 32,5 lira. Yani kur 4,5 kat arttı ama fiyatlar 10 kat civarında arttı. Çözüm için herkes bir şeyler yapmalı. Tasarruf, itibara mani değil. İkinci mtv ler ödendi. İkinci neler ödenmeli belirsiz. Şeffaf bir şekilde olsa işimiz çok normal. Küçük küçük tasarruf edebilir miyiz. Karbon ayak izi vergisi her türlü alınacak. Buna istinaden Türkiye'de 1 Ocak 2025’te Depozito iade sistemine geçilmesi planlanıyor. 5 bin noktaya depozito iade makinesi yerleştirilecek. Su, soda, kola, bira şişeleri 25 kuruşa toplanacak. Ödemeler için Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden e-cüzdan açılacak. Biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek. Bu olay çok küçük bir gelir getirecek. Esas kaybımız nerede. Carry trade yapan büyük kazançta; biz ise durumdan memnun değiliz. Ekonomi yönetimi de bu duruma razı, çünkü gelen dövize muhtaç. Yalnızca o dövize ihtiyaç duyulması da değil, bollaşan döviz sayesinde kur artmıyor, kur artmayınca ithal fiyatlar yükselmiyor, ithal fiyatlar yükselmeyince enflasyonla mücadele kolaylaşıyor; vs. vs... Öğrencilerle öğretmenler olmasa Milli Eğitim kolay iş.

***Özelleşen ve özelleşmeyen kurumlar çok başıboş kaldı. Bölgemizdeki şiddetli fırtına sonucu oluşan kesintiler için sayısı arttırılan ekiplerimiz yoğun olarak çalışmaktadır. Anlayışınız için teşekkür ederiz. Ülkemizde meydana gelen yangın ve selden etkilenen vatandaşlarımıza destek olabilmek için; "YANGIN" ya da "SEL" yazıp 1866'ya SMS göndererek"10 TL" bağışta bulunabilirsiniz. Ayrıca afetzede vatandaşlarımıza destek olmak isteyenler, “DEPREM” yazıp 1866'ya SMS göndererek 50 TL bağış yapabilirler. DEPREM yazıp 2868'e SMS göndererek 20 ₺tutarında bağış yapabilirsiniz. Kurban vesilesiyle yardımlaşma normaldi. Anormal olan ise sadece belirli gün ve haftalarda insani duygulara kapılmamızdır. İyilik her zaman kötülüğü yenmiştir. Sürekli iyilik yaparsak kötülük kesinlikle kaybeder. Şeffaf olan dernekler şeffaf olan insanlar her geçen gün güvenden kaynaklı büyür ve herkesi normal yapar. Siyasiler belirli gün ve haftalar gibi sadece seçim zamanı müthiş girişimciler gibi ütopik vaatlerle normali isteyen vatandaşı kandırıyor. Sonra halk suçlu. Halk hiçbir zaman suçlu değil. Ekonomik olarak gelişen bireyler daha mantıklı davranır kolay kandırılmaz.

****Sonuç olarak, Devlet şirket gibi yönetilmezmiş. Şirketler de devlet gibi yönetilmez. Geldiğimiz noktada 2025 sonrası 2026 hesaplanmalı diye algı yapılıyor. Neden 2025 kapandı mı. Yaşamayacak mıyız. O kadar uzun vadeli sözler veriliyor ki. Dayanılmaz süreler. Önümüzdeki aylar günler hatta saatler önemli iken. Bekle gör stratejisi genç insanları yurtdışına itiyor. 15Bin doktor dile kolay. Ya genç bilişim ve taknoloji yapmak isteyenler. Tarım ülkesiydik. Tarımda da gençler kalmadı. Bazen hatta çoğu zaman hata yaptığını kabul etmek gerekir. Anormal olanlar normalleri yoruyor. Akıl hastalarının tamamı başkalarından dolayı hastalanıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR