Hasan Ukdem

Hasan Ukdem

Selçukya’da okul şölenleri

Selçukya’da okul şölenleri

Geçtiğimiz hafta iki ayrı okulda Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından gerçekleştirilen “Okullarda öğrenci buluşmaları” çerçevesinde öğrencilerle bir araya geldik. İlki Selçuklu Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu, ikincisi ise Meram Mehmet ve İbrahim Çelik ilkokulu. İkisinde de okul yöneticileri tarafından çok iyi karşılandık, kendilerine teşekkür ediyorum. Tabi öğrencilerle bir araya gelmek, onlarla sohbet edebilmek her zaman güzeldir benim için. Dışarıdan bakınca fotoğrafın tamamını göremiyorsunuz. Duyduğumuz bazı olumsuzluklar gönlümüzü acıtıyor. Yeni neslin sorumsuz olduğu, asosyal bir yapıya büründükleri v.s. Benim gittiğim okullarda gördüğüm öğrenciler hiç de bu söylenenler gibi değillerdi. İlk defa gördükleri bir yazara nasıl davranacaklarını, neler soracaklarını gayet iyi biliyorlardı. Onlarla temas kurduktan sonra bütün karanlık senaryoları unutup, geleceğe dair umudum arttı. Yeter ki onlara doğruyu, hakikati ve de güzeli anlatalım.

Necip Fazıl Ortaokulunda öğrencilerle buluşmamız söyleşi şeklinde oldu. Yarım saat kadar Neden Şiiri Seçtim konusunda bir sunum yaptıktan sonra soru cevap kısmına geçtik. Genelde sanata, özelde şiire olan ilgileri doğrusu beni çok mutlu etti. İlk kitabıma kadar ulaşıp şiirlerimi ezberden okumaları da ayrıca duygulandırdı. Sordukları sorulardaki isabeti, cesareti ve dikkati çok beğendiğimi söylemeliyim. İçlerinden büyük şairlerimizi tanıyanlar, şiirlerini ezberden okuyanlar ve kitaplarının isimlerine kadar bilgi sahibi olanlar çıkınca mutluluğum daha da arttı tabi. Söyleşimin özetini şu şekilde yapabilirim: hayatın başında olduklarını, ilerleyen yıllarda zorluklarla karşılaşabileceklerin söyledikten sonra çalışmalarını sadece meslek edinmek adına yapmamalarını, hayatın içinde kendilerine özel alanlar açmalarını, zevklerine göre hobiler bulmalarını ve sanatın en az bir dalıyla ilgilenmelerinin önemini anlattım. Okumayı yazmayı ise ayrıca tavsiye ettim.

Söyleşiye Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Fatma Şeref Polat, Necip Fazıl Kısakürek Ortaokul Müdürü Arif Hafif, Müdür Yardımcı Hasan Volkan Topcu ve Türkçe Öğretmeni Ahmet Büyükulusoy ile okulda görevli birçok öğretmen katıldı. Ayrıca Selçukya Kültür Sanat Derneği şair ve yazarlarından Kazım Öztürk, Yakup Çak, Adnan Arı, Hüseyin Elmaskaya ve Fotoğraf Sanatçısı Naci İdil de beni bu söyleşisinde yalnız bırakmadılar.

İkinci okulumuz Meram Mehmet ve İbrahim Çelik İlkokulundaki buluşmamız Selçukya şairleri ve öğrenciler tarafından gerçekleştirilen bir şiir şöleniydi. Burada Okul müdürü Mümin Ünlükaçar ve Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Fatma Şeref Polat ve şairlerimiz Kazım Öztürk, Saliha Değirmenci Yavaş, Cengiz Çelik, Nesrin Erkan Sabuncu, Hüseyin Elmaskaya, Mehmet Ali Gül, Şerife Eva Bozoğlan ve Leyla Çeşmeci. Fotoğrafçılarımız Adnan Arı ve Naci İdil programa katıldı. Ayrıca programı Müdür Yardımcısı Şadiye Yılmaz Bilir sundu. Öğrenciler ve öğretmenler ise Müdür Mümin Ünlükaçar’a ait şiirleri okudular. Programda bizleri etkileyen bir sahneyi de anlatmadan geçemeyeceğim. Birkaç öğrenci sahneye çıkıp akıcı bir şekilde İstiklal Marşımızı okudular bu bile kendi başına etkileyiciydi ama esas bizleri duygulandıran Suriyeli bir öğrencinin İstiklal Marşımızı ezbere ve de duygularını vererek okumasıydı. Okuldan olanlar için doğal bir görüntü olsa da biz Selçukya’lılar için farklı ve duygusal bir sahneydi bu manzara.

Sanatın sınırlarının ne kadar geniş olduğunu özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin yüreklerine doğru bu sınırları götürmemiz gerektiğini her okul ziyaretimde görüyorum. Umarım ve dilerim ki bu gelecekte daha da artarak devam eder.

Selçukya okullarda projesi sadece bu okullardan ibaret değil tabi toplamda 7 okulda bu programlar gerçekleştirildi bu güne kadar, bundan sonra da bu proje devam edecek.

Yazımızı Meram Mehmet ve İbrahim Çelik İlkokulunda öğrencilere okuduğum Filistinli Çocuğun Mektubu ile bitirelim.

Ben Filistinli bir çocuğum

Adımın önemi yok

Ömer, Ali, Muhammed

Hangisiyle seslenseniz

Koşar gelirim

Yağmurdan çok

Ateş yağar üstüme

Babam birinde gitti

Abim birinde o yağmurların

Annem cennetteler diyor

Komşulardan da giden çok

Her ne kadar cehennemde yaşasak da

Cennet komşumuz

Akranlarımdan gidenler bile var

Tenlerinde bomba çiçekleri

Elimdeki taşa bakmayın

İçim sevgi dolu

Uçurtmamı uçaklar yırtsa da

Oyuncağım, arkadaşım hayat benim

Sabahtan akşama oynar benimle

Bakmayın böyle anlattığıma

Bazı acıların kelimesi yok

Kışın kardan adam gelmez bize

Yaz meyvelerini say deseniz sayamam

Zordur Filistin'de çocuk olmak

Sevgiyle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Ukdem Arşivi
SON YAZILAR