Mutasyonlu virüs artık çocukları da etkiliyor
Tüm dünyayı etkileyen bu küresel salgın ilk ortaya çıktığında çocuklara bulaşmadığını çok net olarak biliyorduk ve anne babalar olarak içimiz çok rahattı. Ancak virüsün mutasyona uğraması ve yeni varyantları ile birlikte çocuklar arasında da enfeksiyonun artması ebeveynleri endişelendiriyor.
Peki şimdiye kadar hastalığı hafif atlattığı söylenilen çocuklar neyle karşı karşıya? Koronavirüs çocukları nasıl etkiliyor?
Koronavirüs konusunda bilgiler her gün yenilenirken özellikle ebeveynler çocuklarını koruma konusunda endişe etmeye başladı. Aslında, her yıl dünyada milyonlarca insanın griple karşı karşıya geldiğini ve bazılarının hayatını kaybettiğini hatırlatan uzmanlar, korona virüsü konusunda da korkmak yerine önlem almak gerektiğine dikkat çekiyor. Her iki hastalığın da benzer şekilde yayıldığını belirten uzmanlar, ebeveynler için bazı önerilerde bulunuyor.
Çocukların doğru şekilde ellerini yıkadığından emin olun: Hem evde, hem de okullarda alınabilecek önlemlerin başında el yıkamak geliyor. Yemeklerden önce ve sonra, halka açık yerlerde bulunduktan sonra, hasta olan bir kişinin yakınında bulunduktan sonra mutlaka ellerin yıkanmasını sağlayın. Su ve sabunla 20 saniye boyunca çocukların ellerini yıkadığından emin olun. Suyun bulunmadığı yerlerde el dezenfektanı kullanarak ellerin üzeri ve parmak araları da dahil olmak üzere elin tamamına yedirilmesini sağlayın.
Bağışıklığını güçlendirin: Hastalıktan korunabilmede güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerekir. Sağlıklı bir beslenme düzeni, açık havada egzersiz ve yeterli uyku çocukların bağışıklığını kuvvetlendirmeye yardımcı olur. Çocukların bol sıvı tüketmelerini sağlayın.
Çocuklara kirli elleriyle yüzlerine dokunmamalarını öğretin: Bir çocuğa bunu yaptırabilmek her ne kadar zor olsa da ellerini yıkamadan ağız, burun ya da gözlerine dokunmamaları gerektiğini çocuklara anlatın. Herhangi bir nedenle burnu kaşınırsa bunun için mutlaka mendil kullanmaları ve sonrasında da atmalarını gerektiğini öğretin. Hapşırma ve öksürme sırasında mutlaka mendil kullanmalarını, sonra bunu atmalarını sağlayın. Eğer yanlarında mendil yoksa eline değil, kolun üst kısmı veya bileğe doğru öksürmelerini, hapşırmalarını öğretin.
Kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca yüzeylere dokunmamasını sağlayın: Salgın zamanlarında kapalı, kalabalık alanlara mümkün olduğunca gitmeyin. Özellikle alışveriş merkezi gibi kapalı alanlar ya da halka açık alanlardaki yüzeylere dokunurken dikkatli olmaları gerektiğini öğretin. Çocuklara bunu anlatabilmek güç olabileceği için yaratıcı çözümler üretmeye çalışın. Ortak kullanımlardaki koltuk ya da masaları da kullanmadan önce ıslak mendille silmek da yarar sağlayacaktır.
Hasta kişilerden uzak durun: Bulunduğunuz yerlerdeki hasta kişilerden mümkün olduğunca çocukları uzak tutmaya çalışın. Hapşırma, öksürme gibi belirtileri olan kişilerin yakınlarında olmamaları sağlayın. Bunun dışında çocukları okullarından ya da sosyal çevrelerinden uzak tutmaya gerek yok. Önemli olan gerekli koruyucu önlemleri almaktır.
Dışarıdan gelen misafirlerden ellerini yıkamaları isteyin: Ayrıca, insanlarla el sıkışmayın ve öpüşmeyin.
Ailede hasta biri varsa maske kullandırın: Aileden birinde ateş ya da öksürük varsa mutlaka maske kullanmasını sağlayın, el yıkamaya daha çok özen gösterin. Hasta kişilerin çocuğunuzdan mümkün olduğunca temasını engelleyin.
Hastalık belirtileri olan çocuğu okula göndermeyin: Çocuğunuzda enfeksiyon belirtileri görürseniz okula göndermeyin. Bu enfeksiyonun diğer çocuklara da kolayca yayılmasına yol açacaktır.
Yetişkinlerin bile uymakta zorlandığı bu kuralları çocuklara öğretmek ve uygulamalarını sağlamak hiç de kolay değil. Ama onlara güzellikle, severek anlatırsak bizden çok daha kolay adapte olacakları bir gerçek.
Vakaların hızla arttığı bu günlerde alınan yeni tedbirlerle okullar yeniden tamamen online eğitime geçti. Çocuklarımız okullarından ayrıldığı için ne kadar üzülsek de artık çocukları da es geçmeyen virüse karşı evde olmaları çok daha güvenli.
Salgının tamamen bittiği günleri görmek dileğiyle...