Merhaba Sevgili Okuyucularım
Her başlangıç bir şevk ve heyecanı beraberinde getirir. Bugünden itibaren her çarşamba siz Yeni Haber okurlarıyla burada birlikte olacağız inşallah. Edebi, edebiyatı, sanatı, estetiği ve hakikati dile getirip, gönüllerimize güzellikler ekmek için cümleler kuracağız, iyinin, doğrunun sularında kulaç atacağız.
Bu bir merhaba olduğu için önce tanışmak gerekir.
Ben Hasan Ukdem. 1967’de Konya’mızın en eski mahallelerinden Araplar’da doğdum. Henüz dokuz aylıkken bir felç geçirdim ve hiç okula gitmedim. Ailemin yardımıyla okuma yazmayı yaşıtlarımla aynı zamanda öğrendim. Okumak ve yazmak daha o yaşlarda bana çok güzel geldi ve hikâye, roman, gazete, dergi ne bulursam okumaya başladım. Okuduğum ve güzel bulduğum her sözü bir deftere not almaya başladım. 1985 yılından itibaren şiir yazmaya başladım, ilk şiir kitabım Kırık Bir Aşkın Gözyaşları’nı 1994’de yayımladım. Bu arada baba mesleğim bakkallık yaptım. 2009’da Bağkurdan emekli oldum. 2017’de köşe yazıları yazmaya başladım. 2018’de ise ikinci kitabım Dün, Bugün ve Sen yayımlandı. Şiirlerim birçok gazetede ve başta Çağrı olmak üzere pek çok dergide yayınlandı. Halen okumaya ve yazmaya, ilk günkü heyecanla devam ediyorum.
Oku inancımızın ilk emri, okumak ise bir insanın ekmek gibi su gibi en temel ihtiyaçlarından sayılmalı. İnsan kendini okuyarak tamamlar, kemale erdirir. Okumak, sadece bilgi sahibi olmak değil, okuduğunu özümseyerek, hayatını o bilgi üzerine kurma sorumluluğunu da yerine getirebilme kabiliyetidir. Okuyan insanın ruhu genişler, kalbi teskin olur, ufku aydınlanır. Okumak, yazılı metinleri okumaktan öte kâinatı anlama, kavrama ve idrak etmek eylemidir.
Edebiyatın içinde en çok şiiri sevdim ve buradan başlattım yazma serüvenimi. Şiir denince şairleri anmadan olmaz. Benim şairlerim Faruk Nafiz Çamlıbel, Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Akif, Cahit Sıtkı, Abdürrahim Karakoç, Cemal Safi, Attila İlhan’dır. Bu saydıklarım benim en’lerimdir ama iyi şiiri kim söylerse söylesin gönlümün sayfalarına alırım. Ayrıca Türkülerde benim çocukluğumdan beri içimde duyarak dinlediğim bir masaldır. Divan şiirimizi de büyük bir hayranlıkla okurum. Fuzuli, Şeyh Galip, Nabi en çok gazellerini okuduğum şairlerdir. Bir de bizim Konya’da yaşamış Veysel Öksüz’ümüz var ki, inşallah onu bağımsız bir yazıda ilerleyen haftalarda sizlere tanıtacağım.
Roman okumak da severek yaptığım bir eylemdir. Çalı Kuşu’nu, Dudaktan Kalbe’yi, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu’nu, Yaban’ı Aşk-ı Memnu’yu büyük bir heyecanla okuduğumu söyleyebilirim. Ayrıca Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur’unu dönüp dönüp hala okurum. Yabancı yazarlardan Victor Hugo, Balzac ve Tolstoy favorilerimdir. Bizden ve dışardan okuduğum daha pek çok isim var. Şiir bahsinde belirttiğim gibi romanda da kaliteli olan her metni severek okurum.
Bu tanışma yazımı bir şiirimle sonlandırmak istiyorum. Bir dahaki yazıya kadar sevgiyle kalın.
TADI VAR
Sonsuz gökyüzünde salınan kuşun
Değişen mevsimin, yılın tadı var
Patika yolların, yarın, yokuşun
Dağdan esip gelen yelin tadı var
Yürekte uyanan eşsiz telkinin
Akçıl bir tavşanın, kırçıl tilkinin
Yar dilinden kopan ürkek belkinin
İçine işleyen dilin tadı var
Köylü dudağında yalın lehçenin
Saman nodasına konan serçenin
Yaşmaktan firari siyah perçemin
Ak kolun ucunda elin tadı var
Hayatı sürdüren günlük ezberin
Kurulan sofranın, tuzun biberin
Çeşme başlarında duran dilberin
Saçlarla oynaşan belin tadı var
Güneşten kararmış çakır uşağın
Guruba yansıyan kızıl kuşağın
Rüzgarla raks eden sarı başağın
Mavinin, yeşilin, alın tadı var
Tandırdan sıcacık çıkan ekmeğin
Şefkati annenin, yüzü bebeğin
Kırlarda uçuşan bir kelebeğin
Baharla patlayan dalın tadı var
Bir zarfın üstünde mavi yazının
İçimizden geçen ince sızının
Beyaz bir kuzunun siyah ağzının
Yayladan meraya yolun tadı var
Salı'nın, Pazar'ın, Pazartesi'nin
Tabiatın günlük hikayesinin
Gemi düdüğünün, martı sesinin
Deryada süzülen salın tadı var
Olsa da hayat dallı budaklı
Duyguyla çalışır şairin aklı
Gördüğü her şeyde bir şiir saklı
Bu yüzden yârinde balın tadı var
Bakışı, gülüşü özelleştiren
Ebedi duyguyu ezelleştiren
Bu aşktır hayatı güzelleştiren
Gösterişsiz, sade, yalın tadı var