Gönüllerin Şehri’nde ramazan
On bir ayın sultanı, ayların en bereketlisi Ramazan’ın kelime anlamı nereden geliyor acaba hiç düşündünüz mü? Ramazan kelimesi “çok sıcak”, “kızgın taş”, “yağan yağmur” gibi değişik anlamlara geliyor. Kızgın taş nasıl etrafındakileri yakıp yok ederse ramazan ayı da insanın günahlarını yakıp yok ediyor. Yağan yağmur anlamında da, yağmur nasıl yeryüzünü temizliyorsa insanın günahlarını da öyle temizliyor. Ramazanın ruhunu anlamak istiyorsak kelime anlamları çok şey ifade ediyor bizim için.
Şüphesiz Ramazan ayı sadece aç kalma ayı değil. Oruç tutarken sadece midemizle değil bütün bedenimizle tutmalıyız. Dedikodu yapmadan, kalp kırmadan, yalan söylemeden, harama bakmadan tutarsak makbul olur orucumuz.
Gözlerimiz her zamankinden daha fazla ihtiyaç sahiplerini ararsa, tok açın halinden daha çok anlarsa, kuranı anlamaya daha çok ihtiyaç duyarsak işte o zaman ramazanın ruhunu yaşamış oluruz.
Zenginin fakirin halinden daha çok anladığı, hayır işlerinde Müslümanların birbiriyle yarıştığı, ibadetlere her zamankinden daha fazla zaman ayrıldığı bu mübarek ayın manevi coşkusu etrafımızı sarıyor. Bu coşku Konya’da daha güzel yaşanıyor.
Konya’da ramazan bir başka oluyor sanki. Belediyelerin düzenlediği mahalle iftarları zengin fakir tüm vatandaşları bir araya topluyor. İftardan sonra düzenlenen ramazan eğlenceleri ile eski gelenekler yaşatılıyor. Her yıl Kültürpark’ta düzenlenen Rahmet Akşamları’nda dünyaca ünlü hafızların verdiği Kuran tilavetleri ve okunan ilahilerle ramazanın coşkusu daha derinden yaşanıyor.
Mevlana Meydanı’nda ünlü hafızların katılımıyla kılınan teravih namazı cemaate coşkulu anlar yaşatıyor. Konya’da ramazanın farklı bir iklimi olduğunu bilen Müslümanlar dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye’nin dört bir yanından gelerek bu rahmet ayını derinden yaşama fırsatı buluyor.
Ramazan ayının coşkusunu çocuklara da yaşatmak gerekir. Tekne orucuyla sabrı öğrensinler, teravih namazlarına katılarak küçük yaşta tatsınlar bu manevi hazzı. Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Gökkubbe Altında Ramazan geceleri adıyla kılınan teravih namazında farklı bir uygulama yapılıyor. Anne ve babaları namaz kılarken çocukların da vakit geçirmeleri için oyun alanı ayrılmış. Amaç çocukları camiye alıştırmak. Çok güzel ve faydalı bir uygulama olmuş gerçekten. Bu uygulama diğer camilere de örnek olur inşallah.
Ramazan ayının rahmet ve bereketi tüm dünyayı kuşatsa keşke. Savaşlar dursa Müslümanların çektiği acılar dinse, çocuklar hiç ağlamasa. Terör bitse, şehitler gelmese. Bütün bu dileklerimiz dualara karışsın, ramazan ayının bu eşsiz ruhu diğer on bir aya da yansısısın.