Necmettin Şimşek
Necmettin Şimşek Yapay Gündem

Yapay Gündem

*Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, hâlihazırda küresel ölçekte yaşanmakta olan ve yapay zekâ teknolojilerinin beslediği bu dönüşüme insanlık adına katkı verebilmek ve ülkemizin bu süreçten mümkün olduğunca faydalanmasını sağlamak amacıyla ilgili tüm paydaşların katkılarının da alındığı kapsamlı bir çalışma stratejisi bu haftanın önemli olayıydı.
 
Nesnelerin interneti ile başlayan süreç otonom araçlar ile devam ederken dünyada, bizde ise akıllı buzdolabı, akıllı çamaşır makinası ve evi kendi kendine süpüren süpürgeler aşamasında. Evdeki eşyaların konumuna halılara bakmadan her evde mecburi gibi algılanan bu eşyalar sadece elektrik tüketimini artırıyor.
 
Dünya’da neler oldu diye baktığımızda yapay zekâ kullanmayan sektör kalmamış gibi gözüküyor. Bilgi yönetimi ve güvenlik aşamalarında çokça kullanılıyor. Benzin istasyonlarında pompacı olarak, marketlerde kasiyer olarak, hastanelerde doktor olarak, tarımda çiftçi olarak, eğitimde öğretmen olarak, hukukta dosya incelemede gibi hayatın her noktasında kullanılıyor.
 
Bir avukatın 10 yılda ancak inceleyeceği dosyayı 1 gün gibi bir sürece inceleyip karara bağlaması gelinen noktayı gösteriyor.
 
**Deepfake artık anlaşılamaz noktada
 
Günümüz teknolojisi bazen gerçekliği sorgulatacak şeylere yol açabiliyor. Bunun en güncel ve bir o kadar da ilginç örneği Rusya'da görüldü. Rusya merkezli operatör ve İnternet servis sağlayıcısı Megafon, yeni reklamında Bruce Willis'e yer verdi, ancak ünlü aktör bu sırada ABD'deydi. Peki, bunu nasıl yaptılar? Tabii ki Deepfake adı verilen, yüz üretme teknolojisiyle.
Die Hard serisinin yıldızı Bruce Willis'in resmi 'yüz üretme' teknolojisiyle geliştirildi. Bunu gerçekleştirmek için, Willis'e ait 34.000 fotoğraf ve videoyu nöral ağın kullanımına sundu.
 
***İnternet hızı artık en önemli kriter
 
Speedtest verilerine göre Temmuz 2021’de dünya çapında ortalama mobil internet hızı indirmede 55.07 Mbps, yüklemede 12,35 Mbps oldu. Ortalama gecikme (ping) değeri ise 37ms oldu.
 
Geniş bant internet hızı ortalaması ise indirme hızı 107.50 Mbps, yükleme hızı 58.27 Mbps olarak paylaşıldı. Ortalama gecikme (ping) değeri ise 20ms olarak kayıtlara geçti.
Ortalama 190,03 Mbps mobil internet indirme hızına sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri, en hızlı internet hızına sahip ülke olurken, onu 189,20 Mbps ortalama hıza sahip olan Güney Kore izledi. Katar ise, ortalama 170,77 Mbps mobil internet hızı ile üçüncü sırada yer alıyor.
Speedtest tarafından açıklanan geniş bant internet verilerine baktığımızda ise sıralama oldukça değişiyor. Monako, 256,70 Mbps indirme hızıyla dünyanın en hızlı geniş bant internet hızına sahip ülke olurken; Singapur 256,03 Mbps ile ikinci, Hong Kong ise 248,59 Mbps ile üçüncü sırada yer alıyor.
 
Açıklanan verilere göre Türkiye, hem mobil hem de geniş bant internet hızlarında zirvenin oldukça gerisinde kaldı.
 
Mobil internet hızında Türkiye, 42,42 Mbps ile 55. sırada kendine yer buldu. Ülkemizin ortalama mobil yükleme (upload) hızı 16,03 Mbps olarak açıklanırken, gecikme (ping) değeri ise 33ms olarak açıklandı.
 
Genişbant internet hızında yine durum pek iç açıcı değil. Türkiye, geniş bant internet hızında 35,58 Mbps hız değerinde kalarak 98. sırada kendine yer buldu. Ülkemizin ortalama genişbant yükleme (upload) hızı 13,50 Mbps olarak açıklanırken, gecikme (ping) değeri ise 24ms olarak kayıtlara geçti.
 
Sonuç olarak;
Yaptığım şey aşırı kolaydı, asıl korkunç olan da buydu. GPT-3 yapay zekâ olarak gelinen son nokta. Bu noktadan sonrası diğer firmaların, ülkelerin yapacağı ve geliştireceği aşamaları bekleyeceğiz.
2019 yılında herkes için çok şey değişti. Çok yönlü teknolojiler, yapay zekâ ile devam eden süreç gerçekle robot olanı ayırma noktasından, hangi robot ne düşünebilir diye birbirlerini inceleyen robotlar var artık.
Mevcut internet hızı ile artık çok şey yapılamaz. Ülke olarak bu hız bizi çok geri götürür. Doğal afetlerde bile çalışamaz hale gelen bu operatörlerle ilerleyemeyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi