Esra Akyol
Esra Akyol OKULDA BAŞARI İÇİN ÖNCE MOTİVASYON

OKULDA BAŞARI İÇİN ÖNCE MOTİVASYON

Uzunca bir yaz tatilinin ardından çocuklarımız yeni eğitim yılına başladı. Tatilde dışarıda oynamaya ve rahat rahat gezmeye alışan çocuklar için yeniden okula başlamak oldukça sıkıcı ve zor olsa gerek. Hele ki yaz tatilini boş geçiren çocuklar için, yeniden okula alışmak ve ders çalışmak işkence gibi gelebilir. Tabi onları her zaman çalışkan ve başarılı görmek isteyen biz anne babalar için de okula uyum döneminde çocuklara ders çalıştırmak eziyet halini alabilir.

Ebeveynler olarak, ‘çocuğum bu yaşa geldi hala ders çalışma alışkanlığı kazanamadı’ diyorsanız öncelikle bir yerlerde yanlış yaptığınızı kabullenmeniz gerekiyor. Suçu hep çocuğa bulmadan iğneyi birazda kendimize batırmak gerekiyor.

Bugüne kadar çocuğa ders çalışması için hep baskı yaptıysanız, her başarısız olduğunda onu eleştirip küçümsediyseniz, arkadaşlarıyla kıyasladıysanız, ona olan sevginizi okul başarısıyla orantılı olarak gösterdiyseniz, ders çalışmayı istemeyen çocuk bilin ki sizin eseriniz. Onun için işe önce başarılı da olsa başarısız da olsa onu her koşulda sevdiğimizi anlatarak başlamamız gerekiyor.

Çocukların yaşlarını, kişisel özelliklerini, zeka düzeylerini dikkate alarak bir ders çalışma düzeni oluşturursak, daha iyi verim alabilir ve kalıcı bir alışkanlık kazandırabiliriz. Ders çalışmak istemeyen çocuğu yargılamadan onu anlamaya çalışmalıyız. Çocukları ders çalışmadığı için suçlamak bu süreçte onlara yapılacak en büyük kötülük olur. Çünkü psikolojiye göre bu bir suç değil, beynin tercihi. Çünkü özünde hiç kimse ders çalışmaktan zevk almaz. Beyin önce zevk aldığı aktivitelere yönelir. Televizyon, internet, oyun gibi.

Çocuklara kalıcı ders çalışma alışkanlığı kazandırmak için uzmanlar kısa vadede sonuç alacak bazı yöntemler öneriyorlar. Öncelikle çocuğun ders çalışmaya karşı olan direncini kırmak gerekiyor. Bunun için çocuğa önce günde ne kadar ders çalışabileceğini sorun. İstediği sürenin yarısı kadar çalışabileceğini söyleyin. Örneğin yarım saat dediyse alışkanlık kazanması için 15 dakika ile başlayabileceğini söyleyin. Çocuk daha az çalışacağı için durumu baştan kabullenecektir. Ama bunu her gün düzenli olarak odasında ve masasında yapmasını isteyerek kuralları belirleyin. Böylece otokontrolü sağlamış olursunuz. Çocuğa ders çalışmasının neden önemli olduğunu açıklayın ve onunla işbirliği yaparak bunu başarabileceğinizi anlatın. Böylece çocuğun motivasyonunu da sağlamış olursunuz.

Psikolojiye göre çocuğa kalıcı bir alışkanlık kazandirmak istiyorsak, alışmasını istediğimiz davranışı 21 gün boyunca düzenli olarak tekrar ettirmemiz gerekiyor. Bunu başarabilirseniz çocuğunuz bütün okul dönemi boyunca hiç zorlanmadan ders çalışabilir.

Tabii çocuklara bu alışkanlığı kazandırırken öğretmenlerin tutumları da çok önemli. Öğretmenler de anne babayla işbirliği içinde olarak çocuğa başarı duygusunu tattırmak için daha iyi olduğu derslerde daha çok ödev vermeliler. Böylece başarı duygusunu tadan çocuk daha çok çalışmak isteyecektir.

Sürekli değişen sınav sistemleri de çocukların ders çalışma isteğini azaltıyor. İnşallah en kısa zamanda eğitim sistemi kalıcı bir hale getirilir.

Mutlu ve başarılı bir eğitim yılı dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Esra Akyol Arşivi