Zekiye Soylu
Zekiye Soylu Mübarek Meslek

Mübarek Meslek

Kıymetli kardeşlerim bu hafta sizlerle dünyada en güzel ve özel meslek olan Kuran-ı Kerimi öğretmek ve Kuran-ı Kerimin özelliklerinden bahsedeceğiz insaAllah.Özellikle küçük yaştaki çocuklara Kuran-ı Kerim öğretmek çok muazzam ve güzel bir duygu.Bir çocuğa bir harf öğrettiğimizi düşündüğümüzde veya bir ayeti kerime sûre ögrettigimizde bu çocuk ömrü boyunca her Kuran-ı Kerim okuduğunda veya bir sûre okuduğunda insaAllah bizim amel defterimizede yazılacaktır.Eğer bu güzel değerleri ona güzel bir şekilde öğretirsek bizi hep hayırla hatırlayıp yad edecektir.Rabbim bizleri bu yolda sebat edenlerden eylesin.

Kur’an-ı Kerim Mekke’de Ramazan ayının 27. Gecesinde inmeye başlamıştır. Bu gece Kadir Gecesi denilmektedir.(Bk. Bakara, 185)

İlahi kitapların en büyük özelliği ve değeri şüphesiz onların Allah’ın sözlerinden ibaret olmalarıdır. Ancak bugün bu özellik sadece Kur’ân-ı Kerîm’e mahsustur. Zira diğer ilâhî kitaplar peygamberlerinden sonra insanlarca tahrifat ile karşı karşıya kalmış ve sonunda bir insanın kaleme aldığı kitaplar haline gelmişlerdir.

Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’tan Hz.Peygamber’e Cebrail aracılığıyla, vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenmesi, kısa zamanda insanlara ulaşması, manasının kolaylıkla anlaşılması, inançların ve hükümlerin müminlerin kalbinde yavaş yavaş kuvvetlenip kökleşmesi için Kur’an bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık yirmi üç senede, peyderpey indirilmiştir.Rabbimiz ayeti kerimede bizlere şöyle buyuruyor

“Şüphesiz ki bu Kur’an’ı biz indirdik; onu muhafaza edecek olan da elbette biziz.”(Hicr Süresi 9 ayet)

Her şeyden evvel okuyup anlayarak amel edeceğimiz İlahî kitap, Kur’ân-ı Kerîm’dir. O ezelîdir, ebedîdir. Daima genç ve tazedir. O Allah’ın kelâmı, Allah’ın fermanıdır. Hakikî mürşid ve rehber Kur’ân’dır.Dünya medresesinin en büyük muallimi olan Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) bize Kur’ân’ı ders vermiş. Onu okumayı, içindekilerle amel etmeyi emretmiştir.

Şu hadîs-i şerifleri dikkatle dinleyiniz:

“Sizin en hayırlınız Kur’ân’ı öğrenip öğreteninizdir.”

“Ümmetimin en faziletli ibadeti Kur’ân okumaktır.”Rabbimizin bütün insanlığa hitabeden bir kelâmı olan Kur’an, Arapça olarak indirilmiştir. Buna Kur’an’da şu ayetle işaret edilir.

“İşte böylece biz onu Arapça bir Kuran olarak indirdik…” (Taha suresi, 113. Ayet.) Kur’an’da olan mucizevî tatlılık, güzellik, etkileyicilik ve çok yüksek edebî zevk ancak onu dikkatle okumakla anlaşılabilir. Onu okuyan kimse doğrudan doğruya Allah’ın sözünü dinlemiş ve Allah ile muhatap olmuş demektir. Bu çok şerefli muhataplığı kazanabilmek için Kur’an okumayı öğrenmek gerekir.Tarih boyunca Müslümanlar, Allah’ın kelâmı olan yüce Kur’an’a çok büyük önem vermişlerdir. Bir ibadet aşkıyla okumuşlar, ezberlemişler, dinlemişler, yazmışlar, öğrenmiş ve öğretmişlerdir. Bu gün de ülkemizde Kur’an öğretimi, Kur’an Kurslarında, camilerde ve özellikle yaz kurslarında yapılmaktadır. Kur’an bilen veya öğrenen kimseler bunun kıymetini iyi bilmeli, düzenli olarak mümkünse her gün okumaya çalışmalıdır. Ayrıca ömür boyunca Kur’an okumayı hiç bırakmamalı ve sürekli olarak başından sonuna kadar Kur’an’ı okuyup hatmetme gayreti içinde olmalıdır. Kur’anı hatmetmenin önemi hakkında Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: Bir defasında kendisine, “Ey Allah’ın Resûlü, Allah’a hangi amel daha sevimlidir?” diye sorulduğunda “Kur’ân’ı başından sonuna okuyup, bitirdikçe yeniden başlamaktır” cevabını vermiştir. (Tirmizî, Kırâat 4)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi