Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Güzel Davranış

Güzel Davranış

Kıymetli kardeşlerim bu hafta sizlerle insanlara en güzel örnek olabilmek konusuna Üsve-i hasene konusuna degineceğiz insaAllah.Örnek kişi anlamına gelen Üsve-i Hasene Allah’a kulluğun nasıl yapılacağı, dünya ve ahiret işlerinde nasıl hareket edileceği gibi konuların bütününü kapsamaktadır.

Hulk ya da çoğul haliyle Ahlak, insanlar için iyi huyları ve kötü huyları birbirinden ayırmayı, faziletler ve reziletleri doğru ifade etmeyi amaçlar. İslam ahlakının temel kaynağı Kur’an-ı Kerim ve onun ışığında ortaya çıkan sünnetlerdir.Peygamber efendimiz s.a.s şöyle buyuruyor;

“Ben, ancak güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.” (bk. Muvatta, Husnü’l Halk, 8; Müsned, 2/381)

Her insanın her konu hakkındaki düşüncesi ve ahlaki olarak davranışı farklılık göstermektedir.

Bu ahlaki davranışımız bazen ailemizden aldığımız eğitimle veya yaşadığımız toplumdaki durumlardan dolayı bizim etkileyen unsurlardır.Bir ayeti kerimede Rabbimiz bizlere şöyle buyuruyor;“Bu cezalandırmanın sebebi şudur: Bir toplum, kendisinde bulunan güzel ahlâk ve meziyetleri değiştirmedikçe Allah da onlara verdiği nimetleri değiştirmez. Hiç şüphe yok ki Allah hakkiyle işiten ve kemâliyle bilendir”.(Enfal suresi 53ayet)

Güzel ahlak; Kişilerin benimsediği, iyi, güzel,hoş davranış biçimleri ve huylara güzel ahlak denir. Güzel ahlak “İYİ AHLAK” olarakta tanımlanabilir.

Güzel ahlağa sahip kişi ne yaptığını bilen ailesinden iyi terbiye ve eğitim almış kişilerdir. İyi ve kötüyü ayırtedebilen kişilerdir.Güzel ahlaklı kişiler kötülüklerden, kötü sözden, küfürden uzak insanlardır. Dinimizde güzel ahlaka önem vermekte iyi huylar edinmemizi, kötü huylardan kaçınmamızı emretmektedir.

Nefsini daima aşağı görüp, kendini beğenmemek.

Peki güzel ahlaklı olabilmek için nasıl davranmamız gerekmektedir.

İnsanlarda gördüğü ayıpları örtmek.Bir kimsede uygun olmayan bir hali gördüğü zaman ona, bir özür bulup iyiye yormak, hemen kötü zanda bulunmamak.İnsanlardan gelen eziyet ve sıkıntılara sabır ve tahammül etmek.

Nefsine zulmetmemek.

Kendi ayıplarını görmek, kendi ayıplarını araştırıp onları düzeltmekle meşgul olmak, başkalarının ayıplarıyla uğraşmamak.

Hadis-i şerifte, Allah’a ve ahiret gününe iman edenin, misafirine ve komşusuna ikram etmesi, ya hayır söylemesi veya susması emredilmiştir. (Buhari)Başkasının kötü ahlakından şikayet eden kimsenin kendisi kötü ahlaklıdır. Başkalarının kötülüklerinden bahsediyorsak, bu kendimizin kötü olduğunun alametidir. Güzel ahlak, eziyetleri sineye çekmektir.

Peygamber efendimiz s.a.s bir hadiste şöyle buyuruyor;

(Söz veriyorum ki, münakaşa etmeyen, haklı olsa da, dili ile kimseyi incitmeyen, şaka ile veya yanındakileri güldürmek için, yalan söylemeyen, iyi huylu olan müslüman Cennete girecektir.) [Tirmizi](Allahü teâlâ buyuruyor ki: “Size gönderdiğim İslam dininden razıyım, [bu dini kabul edip, bu dinin emir ve yasaklarına riayet edenlerden razı olur, onları severim.] Bu dinin tamam olması, ancak cömertlikle ve iyi huylu olmakla olur. Dininizin tamam olduğunu her gün, bu ikisi ile belli ediniz!) [Taberani]

Rabbim bizleri Kur’an ahlakı ile ahlaklanmış kimselerden eylesin...Amin

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi