YASAKLARLA DOLU AMERİKA
Donald Trump, kısa süre önce rakibi Hillary Clinton’ı az bir farkla geride bırakarak beklenmedik bir şekilde ABD başkanı seçildi. Tüm dünyanın dikkatle izlediği ABD seçimleri sonrası Trump’ın başkanlığını kabul etmeyen Amerika halkı sokaklara döküldü. Trump’ın seçimler öncesinde gerek mülteciler ve Müslümanlar ile ilgili söylemleri, gerek kadın hakları ve yönetimle ilgili bazı söylemleri tüm Amerika halkını ve dünyayı korkuttu. Halkın bu denli sokaklara dökülmesi “yoksa Amerikan Baharı mı geliyor?” yorumlarını da beraberinde getirdi. Başkanlık koltuğuna oturan Trump, göreve başlar başlamaz seçim vaatlerini icraata dönüştürmeye başladı.
Trump’ın ilk ve beklenen kararı göçmen yasağı oldu. Karar tahmin edildiği gibi Müslüman ülkeleri kapsıyor. Bu ülkeler İran, Irak, Suriye, Sudan, Libya, Yemen ve Somali. Bu 7 ülke vatandaşları 3 ay boyunca Amerika’ya giremeyecek. Karar duyulur duyulmaz ülkede kaos çıkmaya başladı. Havaalanlarında ülkeye kabul edilmeyen Müslümanlar büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Öte yandan, Müslümanlara destek olmak için sokaklara dökülen Amerika halkı yasağa karşı çıkıyor.
Bu kararın arkasında Batı’da son zamanlarda artan İslamofobi ve yabancı düşmanlığının etkisi var şüphesiz. Her fırsatta medeni ve özgürlükçü olduğunu vurgulayan Batı dünyası, bunları uygulamaya gelince tüm savunduklarını unutuyor. Bir ülkede herkes mi terörist? Böyle bir şey mümkün olamaz tabi. Bu 7 ülkenin bütün vatandaşlarına terörist muamelesi yapmak ne insan haklarıyla ne de özgürlükçülükle bağdaşır.
Yeni başkanın Müslümanları dışlayan bu kararı sadece siyasi alanda değil, iş ve sanat dünyasında, futbol dünyasında da etkili oluyor. Apple’ın CEO’su Tim Cook kararı kınayarak, karardan etkilenen çalışanlarına yardımcı olacağını ve göç olmasaydı Apple’ın bugün var olmayacağını söylüyor.
Amerika gibi çok uluslu bir devletin böyle bir kararı uygularken çok fazla vatandaşını mağdur edeceği aşikâr. Mesela, Oscar ödülüne aday olan İranlı yönetmen ödül töreni için Amerika’ya gidemeyecek. Yasak koyulan ülkelerin vatandaşı olan sporcular da ülkeye giriş çıkışta sorun yaşayacak. Yani Müslüman düşmanlığı Amerika’ya pek hayır getirmeyeceğe benziyor.
Trump tepkiler üzerine açıklama yaptı. Amaç ülkeyi teröristlerden korumakmış, yasak Müslümanlara karşı değilmiş. Biz de inandık.
Yani anlayacağınız, verdiği kararlarla halkta karşılık bulamayan Trump’ın Amerika’sı bugünlerde bayağı karışık. Bugüne kadar kendi çıkarları için Ortadoğu’yu karıştıran, zayıf Müslüman ülkeleri sömüren Amerika, bu sefer kendi başına mı çorap örüyor acaba? Seçimlerden sonra yapılan “Amerikan Baharı mı Geliyor” yorumları neden gerçek olmasın? O dünyanın en güçlü devleti belki de kan kaybetmeye başlamıştır.
Yurttan Referandum Manzaraları
Anayasada yapılacak 18 maddelik değişiklik için Türkiye Nisan ayında sandığa gidecek. Ülkemizi saran referandum heyecanı sosyal medyada başlayan, ünlülerin başını çektiği videolu kampanyalarla devam ediyor. Herkesin rahatça görüşünü dile getirdiği böyle kampanyalar demokratik bir ortam oluşturması açısından sevindirici. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, kutuplaşmaya gitmeden hareket etmek ve kendinden olmayanı aşağılamaktan ve hakaret etmekten kaçınmak.
Darbelerle dolu bir tarihe sahip olan şu an ki parlamenter sistemden vazgeçmek zor olmasa gerek. Başkanlık tartışmaları devam ederken, şu anki sisteme sıkı sıkı sarılanların, “tek adamlık geliyor, Türkiye diktatörlüğe gidiyor” diye referandumda hayır çığırtkanlığı yapan zihniyetlerin, Erdoğan düşmanlığı yüzünden gözleri kör, kulakları sağır olmuş vaziyette.
Yine de belki bizi duyarlar diye söyleyelim: Liderlerin bir ömrü vardır; fakat devletler ve sistemler dünya var oldukça yaşayacaktır. O yüzden hangi sistem devletin ve milletin yararına ise o sistem uygulanmalı. Parlamenter sistemle yönetilen 94 yıllık devletin tarihinden kaç darbe, kaç askeri muhtıra geçmiş. Demek ki bu sistemde bir sorun var. Ayrıca yönetim biçimleri halkın beklentilerine ve çağa ayak uydurmak zorundadır.
Türk halkı her zamanki gibi bu referandumda da doğru kararı verecektir. İnşallah sandıktan çıkan karar milletimiz için en hayırlısı olur.