İtikâf vakti
Selamun Aleyküm saygı değer Yeni Haber okurları. Güzel günlerin bir sonu olduğu gibi Müslümanların en güzel ayı olan mübarek Ramazan ayımızın da sonlarına gelmiş bulunmaktayız. Belki bizler için son şans demek. Mevla’nın kulumu affettim dediği en güzel zaman dilimindeyiz. 1000 yıldan daha hayırlı Kadir Gecesini de bu son on günde arayacağız inşallah. Aslında imkânı olanların bu son günleri itikâfa girerek araması en güzeli olacaktır. Ancak çalışanlar, kronik hastalar, küçük bebeği olanlar, ev işlerinden sorumlu bayanlar, daha niceleri… Dinimiz o kadar güzel bir din ki, o kadar kolaylaştırıyor ki her şeyi…
İnnemal eğmalii binn niyet (Ameller niyetlere göredir) Hadisi Şerifine dayanarak itifakın niyetlerinden bahsedelim.
İtikâf İçin Niyet
**Bu günlerde ister vakit namazı kılmak için bir camiye girelim,
** ister bir mescide girelim,
** ister iman ve Kur’ân dersi tezekkür ettiğimiz, içinde cemaatle vakit namazı kılınan
**Allah için vakfedilmiş bir mabed hükmünde bulunan külliyemize girelim…
**Dış kapının eşiğinden adımımızı atarken dilimizde şu niyet olmalı:
“Niyet ettim Allah rızası için şu vaktin namazını kılıncaya kadar/ veya bir ders süresi kadar/veya bir gece/ veya bir gün/ veya şu kadar süre itikâf yapmaya.”
•Niyetten anlaşılacağı gibi, itikâfı parçalı yapmak mümkündür. Yani on günün tamamında değil de, bu günler içinde parça parça yapılabilir. Bu yüzden itikâfa niyet ederken eğer parçalı yapacaksak süre belirlemeyi unutmayalım. Parçalı yaptığımızda son on günde birden fazla itikâfa girme fırsatı da bulmuş oluyoruz.
•İtikâf süresinin en çoğu on gündür. En azı “sübhanallah” diyecek kadar bir andır. Eğer on günlük niyet edersek veya on günden kısa olmakla beraber bir-iki günlük niyet edersek, bu günlerden biri Cuma günü ise, niyet ettiğimiz mekânda Cuma namazının kılınır olması şarttır.
•Hanımlar evlerinin bir odasında itikâfa girebilecekleri gibi, ders yaptıkları külliyenin odalarını itikâf için de kullanabilirler.
Kadir Gecesini Aramak
•Ramazanın son on günü içerisinde itikâfın sünnet-i müekkede olmasının bir hikmeti, Kadir Gecesi’ni aramak ve ihya etmektir. Çünkü Kur’ân’ın bildirdiği gibi, bin aydan daha hayırlı olması hasebiyle Kadir Gecesi, gecelerin en faziletlisidir. İtikâfın bu geceye rastlamasının feyiz ve sevabı hesapsızdır. İtikâfta kaza veya nafile namaz kılınabilir, Allah zikredilebilir, tespih çekilebilir, dinî veya imanî dersler yapılabilir, tövbe istiğfar yapılabilir. Yani bu süre -tabir caizse- Allah ile baş başa bulunduğumuz zamandır.
**Muhtevayı buna göre doldurabiliriz.
**Malayani şeyler yapmamak yeterlidir.
•İtikâfın şart ve rükünleri şunlardır:
1. Niyet yapılmalıdır.
2. Gündüzü oruçlu olmalıdır.
3. İtikâf bir mescitte veya mescit hükmünde bir mabette yapılmalıdır.
4. İtikâfa niyet eden Müslüman olmalı ve dinî emirler hususunda mükellef bulunmalıdır.
İtikâfta Süre
**Hanefîlerden İmam Ebû Yusuf’a ve Malikîlere göre itikâfın en az süresi “bir gün”dür.
**Hanefîlerden İmam Muhammed ile Hanbelîlere göre itikâfın en az süresi, kişiye bağlı olarak “bir andır”.
** Şafiîlere göre ise itikâfın en az süresi “tesbih çekme” süresi kadar bir zamandır.
•Demek oluyor ki bir Müslüman, Ramazanın son on günü içerisinde bir mescide vakit namazı kılmak için girerken aynı zamanda “vakit namazı kılma süresince” itikâfa niyet etse, namazı kılıp camiden çıkarken itikâf yapmış olarak çıkar.
•Ramazanın son on günü içinde, istenilen vakitlerde itikâf yapılabilir.
•Meselâ yalnız gündüzlerde veya bu günlerin belli vakitlerinde itikâfta bulunmaya niyet etmek sahihtir.
**Bu durumda niyet edilen süre bitince, itikâftan çıkılmış olur.
DUA
**Ey rahmeti sonsuz olan! **Ey merhameti nihayetsiz olan! **Ey bağışlamasına sınır olmayan! ** Ey hesapsız iyilikleri için sonsuz minnet ettiğim Allah’ım! **Kusurlarımı affet! **Günahlarıma mağfiret buyur! **Seyyiatımı bağışla! **Hatalarımı ört! **Ayıplarımı setreyle! **İtikâfımı ve ondaki evradımı, ezkârımı, tezekkürümü, tefekkürümü, ibadetimi kabul eyle!
Âmin.
Bir Aminde el açılan her duamızın hayırla kabulüne diyelim. En güzel geceleri yaşamanız temennisiyle Allah’a emanet olun.