Şeyda Tekelioğlu

Şeyda Tekelioğlu

Sınava Hazırlanmaya Hazırlanmak… Son Aşama, SWOT Analizi

Sınava Hazırlanmaya Hazırlanmak… Son Aşama, SWOT Analizi

Yarışları konuşalım bugün, yarışların arkasındaki gerçeği. Hiçbir yarış yarışın kendisi değildir aslında. Bütün adaylar için gerçek yarış hazırlık yoludur. Ne Naim Süleymanoğlu ne Kenan Sofuoğlu ne de Hamza Yerlikaya… Hiç biri o an kazanmadı bu büyük zaferleri. Her biri yıllarca disiplin ve kararlılıkla belki müsabakadakinden daha zor bir rakiple mücadele ederek adım adım ilerledi zafere.

Sınavlarda da durum böyle hiçbir sınav, sınav saatleri içinde başarılmaz. Sınav sonucunu belirleyen o ana kadar ruhen ve bilişsel olarak nasıl hazırlandığınızdır. Sınava hazırlık süreci başlı başına bir sınavdır. Sınava hazırlık sürecinde en büyük rakip kendimiz, seçimlerimiz, toyluğumuz, uykumuz, boş vermişliğimiz, el bebek gül bebekliğimiz. Bu sebeple gerçek bir zafer istiyorsak müsabaka anındaki rakipleri değil kendimizi iyi tanımalıyız. Sınavlarda başarıya giden yola çıkarken, henüz sınava hazırlanmaya dahi başlamamışken, şu üç koşul tamamsa, bu çetrefilli yolda sırtımız yere gelmez. Bunlar;

 Adayın kendisini tanıması

 Adayın sınavı tanıması ve doğru konumlandırması

 Adayın süreç ile uyumlu olması

Sınavı sizler için tanımladık konumlandırmanız için şekil verdik. Kendini tanıma işi, münhasıran şahsa aittir, kendinizi tanıyın ve yeniden tanımlayın dedik. Son unsura geldi sıra. Adayın süre. İle uyumlu hale gelmesi. Kim nasıl başarır bilmem ama bu konuda en kestirme yol SWOT analizidir. Bu yıl sınava girecekler için son 8 haftaya bu analiz yaparak girmiştir. Takip edenler hatırlayacaktır. SWOT analizi “Bir organizasyonun adım atacağı süreç veya başlayacağı proje için güçlü ve zayıf yönleri ile, önündeki fırsat ve riskleri listelemesi” ile yapılan analizdir. Bu analiz sonunda organizasyon güçlü yönlerini aktif kullanacak zayıf yönlerini güçlendirecek fırsatları öngördüğü için yakalaması kolaylaşacak ve riskleri bertaraf edecek veya en azından tolere edebilecektir. Kişiler de aynı organizasyonlar gibi kısa veya orta vadede başarıya ulaşmak için her işin başında ve o iş özelinde kendine objektif bir gözle bakmalı, bu analiz yadımıyla işe hazırlanmalı.

Biz Temmuz ayı itibariyle gireceğimiz bu çetrefilli yola çıkmadan önce, kendimizi bu yola uygun hale getirmek üzee SWOT analizi yapalım beraber. 4 kutucuklu matrisin her bir kutucuğuna sırasıyla GÜÇLÜ YÖNLERİM, ZAYIF YÖNLERİM, FIRSATLAR, RİSKLER yazalım. Daha sonra en objektif haliyle kutucukları başlıklara uygun listeler ile dolduralım.

GÜÇLÜ YÖNLER - ZAYIF YÖNLER

FIRSATLA - RİSKLER

Bundan sonra yapılması gereken güçlü yönleri etkin kullanmak, zayıf yönleri mümkünse güçlendirmek şu kısa sürece güçlendirmesi mümkün değil ise görmezden gelmek, fırsatları öngördüğümüz için kolayca yakalamak, riskleri ise bertaraf edebilmek en azından zarar görmeden atlatabilmek. Bu sayede sınava hazırlık yolunda inişler çıkışlar ve çarpışmalar bizi etkilemeyecektir. Donanımlarımızı ve yolu o kadar iyi tanıyoruz ki şu andan sonra kontrol bütünüyle bizde.

Lütfen bu analizi acilen sınava hazırlık süreci için yapalım. Temmuz ayı itibariyle hızlı ve planlı olmak zorundayız. Dönüp en baştan bakmaya fırsatımız olmayacak. Yolun başında yola hazır olmak lazım. Temmuz ayına kadar kendimizi yenide tanılamalı, fiziksel şartlarımızı optimuma getirmeli ve sınava çalışma hazır olmalıyız. Bu aşamayı üstün körü atlatırsak toparlamamız hiç kolay olmayacak. Zihnini tüm bunlara odakladığında sonrası konular, sorular ve başarı. Göreceksin her şey çok kolay olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şeyda Tekelioğlu Arşivi
SON YAZILAR