Büşra Aksakbağı Ay
Büşra Aksakbağı Ay Kurban’ın Anlamı..

Kurban’ın Anlamı..

Müslümanlar için büyük bir lütuf ve rahmet olan Kurban bayramının arifesindeyiz.. “Allah’a yaklaşmak” anlamına gelen kurban ibadeti sayesinde Allah’a kulluk ve teslimiyeti öğreniyoruz.

Kurbanın Temeli..

İslamiyet’te kurbanın temelini Hz. İbrahim ve oğlu İsmail’den biliriz.. “(Oğlu) yanında koşma çağına gelince; “Yavrum, ben seni rüyamda boğazladığımı görüyorum. Artık bak ne düşünürsün?” dedi. “Babacığım sana ne emrediliyorsa yap. Beni inşallah sabredenlerden bulacaksın.” dedi. Ne zaman ki ikisi de bu şekilde teslim oldular, (İbrahim) onu tuttu şakağı üzerine yıktı.” (Saffat Suresi:102,103)

“Ve ona şöyle seslendik; “Ey İbrahim rüyaya gerçekten sadakat gösterdin, işte Biz güzel davrananları böyle mükâfatlandırırız.” “Şüphesiz ki bu apaçık ve kesin bir imtihandı.” dedik. Ve ona büyük bir kurbanlık fidye verdik.” (Saffaf Suresi: 104, 107)

İşte biz her kurban bayramında Hz. İbrahim ve oğlu İsmail gibi Allah’a adanmışlığı ve teslimiyeti hatırlıyoruz.. Gencecik, hayat dolu bir yüreğin henüz hayatının baharında canını Allah için feda edecek kadar yüksek bir teslimiyetin, Allah için kokusuna doyamadığı evladını feda edebilecek kadar Allah’a adanmışlığın sembolüdür bu kurban kıssası..

Kurban Vahşettir Diyenlere…

Neden kurban kesiyorsunuz sorusuna aslında tek cevap yeterlidir; Bizi yaradan, esirgeyen ve bağışlayan Rabbimizin emridir. Ve bu emrin hikmetleri saymakla bitmez. Allah’ın emirlerine uymak ise inananlar için farklı bir huzur olarak tezahür eder.. Allah’ın hiçbir emri yoktur ki manası olmasın. Oruç emreder, fakirin halinden anlarız, Allah’a muhtaç olduğumuzu hatırlarız, Allah’ın verdiği nimetlerinin kıymetini bilir, şükrederiz. Zekât emreder, aslında elimizde olanın asıl sahibinin biz olmadığını anlarız, emanet olduğunu anlar, bunun teşekkürünü başkasıyla paylaşarak öderiz.

Ülkemizde bazı kesimler kurban kesmenin vahşet olduğunu ısrarla her bayramda gündeme getiriyor. Konu sıradan bir kan akıtma ve öldürme karşıtlığının ötesinde bir anlama sahip.. Sanki Kurban bayramı dışında yediği etler ağaçlardan toplanıyormuşcasına.. Aynı kişiler konu kürtaj olunca evet derler, kurbana ise vahşet derler.. Hayvan hayatı, insan hayatından önemliymişcesine.. Gazze’de, Şam’da, Arakan’da insanlar katledilirken susarlar, ama Kurban bayramında toplu katliam derler.. Yine aynı kişiler yılbaşında kesilen hindilere ses çıkarmadığı gibi kendileri de dahil oluyor.. İspanya’da ki boğa güreşlerini ağzı açık izliyorlar..

Son derece hayvan sever birisi olarak içim rahat bir şekilde söylüyorum Kurban Bayramı asla bir katliam değildir. Peygamberimiz, Mekke Fethine giderken yavrularını emziren bir kedi görüp, rahatsız edilmesin diye başına bekçi koyarak koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmıştır. Dönüşte de o kediyi sahiplenerek ismini Müezza koymuştur. Müezza, Peygamberimizin giysisinin ucunda uyuyakalmış ve Peygamberimiz uyandırmaya kıyamadığı için usulca elbisesini keserek kalkmıştır. Böylesine hayvan sevgisi olan bir Peygamberin dinine, hayvanlara merhameti öğütleyen bir dine vahşet tanımlaması yapmak sadece ahmaklıktır.

Kurban Bayramını Nasıl Yaşamalıyız..

Bunun yanında Kurban’ı yanlış anlayanlarımızın da olduğunu düşünüyorum. Kurbanın amacı Allah’a yakınlaşmak ve sevap kazanmaktır. Peygamber efendimiz “Hiçbir kimse kestiği kurbanın etini üç günden fazla evinde tutmasın” buyurmuştur. Bunun amacı ise kurban etinden asıl ihtiyaç sahiplerinin yararlanmasıdır. Bu nedenle eşimize, dostumuza, komşumuza, ihtiyaç sahiplerine etlerimizi vermeliyiz. Elbette bunları yaptıktan sonra kurban sahibi kalan etlerden kendisine de ayırabilir. Fakat önceliğimiz ihtiyaç sahipleri olmalıdır.

Bir diğer nokta ise kurban kesimi sırasında oluşabilecek çevre kirliliğine dikkat etmek. Temizlik imandan gelir.. Öyle ya, biz Müslüman olarak temiz olmakla da mükellefiz..

Ve en önemli konu ise, bu farzı yerine getirirken hayvanlara eziyet etmemek.. Hayvanın canını acıtacak şekilde bağlamadan, canını verirken daha fazla acı çekmesine neden olmadan, dikkatlice yapılmalı. Sevap işleyelim derken, günaha girmekten kaçınmalıyız.

Kurban kesmek aynı zamanda manevi olarak, ruhen bir temizliktir.. Bu kurban bayramı da kötü duygularımızdan arınmamıza ve nefsimizi dizginlememize vesile olur inşallah..

Bayrama erişmek, cennete erişmek kadar güzeldir. Çünkü Allah’ın ikramıdır. Benlikten kurtulup, biz olmanın farkına ve tadına varalım. Biz olmayı sevelim.. Rabbim nice bayramlara kavuşmayı nasip etsin.

Hayırlı Bayramlar..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Aksakbağı Ay Arşivi