EYLÜL SENDROMU II.
Fed toplantısı, Merkez bankası PPK toplantısı, Almanya seçimleri derken, eylül sendromunda ilk perdeyi dün yapılan Merkez bankası PPK toplantısı ile açmış olduk. Merkez bankası sözünde durdu ve faiz silahını kullanmadı. Ancak piyasanın beklediği, munzam karşılıklarla İlgili bir tasarrufta da bulunmadı.
Suriye krizinin bir miktar stabil olmasının etkisi ile doların geri çekilmesi aslında Merkez bankasının bu hafta işini hayli kolaylaştırdı diyebiliriz. PPK toplantısı her zaman olduğu gibi yine Fed toplantısının hemen öncesine denk geldi. Her ne kadar bugüne kadar PPK kararları, Fed kararları ve piyasaya uyumlu olarak alındı ise de, piyasanın beklentisi önümüzdeki yıldan itibaren PPK toplantılarının Fed toplantılarından hemen sonrasında yapılması yönünde.
Toplantı sonrası yapılan açıklamada PPK faiz artışına gitmemesinin gerekçesini şu şekilde açıklıyor; ‘’Son dönemde açıklanan veriler, yurt içi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir.Mevcut politika çerçevesi cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemektedir.
Sermaye akımlarındaki zayıflamanın, temkinli para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisi ile önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda altın ticareti hariç tutulduğunda, cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin süreceği tahmin edilmektedir.
Enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam etmesi beklenmektedir.’’Merkez Bankası yukarıdaki açıklamasında faiz artışına gitmemesinin nedenini;-İhracatın artmaya devam etmesi,-Kredi büyümesinin dengeleri bozucu boyutta olmaması,-cari açığın iyileşme sürecinde olması ve,-Enflasyonda düşme beklentisi,olmak üzere dört ana başlık altında açıklamakta.Gelelim sendromun ikinci perdesi fed toplantısına…Toplantılar devam ediyor… Karar bildirgesi büyük ihtimal bu akşam açıklanacak…
Faizlerle ilgili bir karar çıkar mı emin değiliz, ancak bütün piyasa, bugüne kadar, 45 milyar usd’ı hazine, 40 milyar Usd’ı Mortgage olmak üzere aylık toplam 85 milyar usd varlık alımı yapan Fed’in bu aydan başlamak üzere 10-15 milyar usd arası bir azaltım beklentisi içinde. Hatta piyasanın bu beklentiyi bir miktar satın aldığını bile söylemek mümkün. Böylesi kritik kararların alınacağı durumlarda, piyasa yapıcısı kuruluşlar ne düşünüyor, bakmakta fayda var; JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi önde gelen piyasa yapıcısı büyük finans kuruluşları yukarıdaki beklenti paralelinde düşünürken, Bank Of America, belki sıkı para politikası yanlısı Summers’ın adaylıktan çekilmesinin de etkisi ile Fed’in varlık alımlarını hemen bu ay değil,belki 3 ay içinde azaltmaya başlayabileceğini, verilerin bunun için henüz müait olmadığı düşünüyor. Bekleyip göreceğiz…
Son perde ise Pazar günü yapılacak Almanya seçimleri; Bavyera eyaletinde yapılan ilk provada Merkel’in (CDU) kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik partisi (CSU), %47,7 gibi ezici bir çoğunlukla seçimi kazanırken koalisyonun ortağı liberal parti barajı dahi aşamadı. Bu sonuç Pazar günü yapılacak seçimlere ne kadar yansır ve mevcut koalisyon için ne kadar risk oluşturur, yorum yapmak İçin henüz erken. Zira her ne kadar, seçim profesyonel leri algı yönetimi konusunda uzman da olsalar, seçim sözkonusu olduğunda 3 gün çok şey demektir.