Atanur Pala
Atanur Pala OVP’DEN YENİ DÖNEM; AZ TÜKETİM ÇOK ÜRETİM

OVP’DEN YENİ DÖNEM; AZ TÜKETİM ÇOK ÜRETİM

Ekonominin  önümüzdeki üç yıllık  yol haritasını dün  Başbakan  Yardımcısı Ali Babacan  açıkladı.
 
Geçmişte, beş yıllık hantal ve uygulaması olmayan kalkınma programlarının yerine bugün çok daha kısa vadeli, pratik, uygulanabilir ve esnek program larla yoluna devam ediyor Türkiye  ekonomisi.  2006 yılından bu yana uygulanan Orta Vadeli programlar, zaman zaman revize ihtiyacı hasıl olsa da son derece akılcı ve uygulanabilir nitelikte. Ali Babacan dünkü toplantıda önümüzdeki üç yılın temel ekonomi politikasının  enflasyon , cari açık ve işsizlikle  mücadele, tavizsiz kamu maliyesi politikası ve ölçülü büyüme olarak belirlendiğini  ifade ederken, çok önemli bir noktanın da altını çiziyor. Kanaatimizce altı çizilen bu husus açıklanan programın da en çarpıcı yanı; Orta Vadeli Programa göre Ülkedeki tasarrufların milli gelire oranı tarihin en düşük noktasına, %12,6’ya düşmüş durumda.
 
OVP, tasarruf oranının düşüklüğünden hareketle,belirlenen makul %5’lik büyüme hedefi çerçevesinde tüketimi frenleyerek, büyümenin önemli oranda üretimle sağlanmasını amaçlıyor önümüzdeki üç yılda. Tüketimi frenlemek amacı ile, kredi kartlarına limit sınırlaması geliyor. Limit artışları gelir belgesine bağlanırken, kart limiti belgelenmiş limitin en fazla dört katı ile sınırlanıyor. Asgari ödeme tutarları da aşamalı olarak arttırılıyor. 
 
Kredi kartları ve tüketici kredilerine uygulanan taksitlendirmelere de  sınır geliyor. Her ne kadar birey borçlanması anlamında, gelişmiş ülkeler göre daha iyi bir noktada da olsak, tasarruflarımızın tüketime akması ve milli gelire oranının tarihin en düşük seviyesine gelmesi ekonominin geleceği açısından büyük tehlike. Programda açıklanan ve hedeflenen rakamlara da bakmakta fayda var; %4 olan yıl sonu büyüme hedefi 3,6 ile revize edilirken, 2014’te %4, 2015 ve 2016’da ise %5 büyüme hedefleniyor. Kişi başına milli gelir, yıl sonu için 10.818-usd tahmin edilirken, 2014’te 11,277,Usd 2015’te 11,927-usd ve 2016’da 12,670-usd hedefleniyor.
 
İşsizlik oranlarında da göreceli bir düşüş hedefleniyor; her ne kadar sanayi üretimi ağustos ayında düşse de yıl sonunda işsizlik hedefi 9,5.2016 yılın da ise 8,9. Olarak hedefleniyor.Programın en önemli stratejik hedeflerinden enflasyon  yıl sonu malum 5,3 olarak hedeflenmişti. Olumsuz küresel gelişmelerin etkisi ile yıl sonu gerçekleşme hedefi 6,8 ile revize edilmiş durumda. Dış ticaret rakamları ise hayli iddialı; İhracat tarafında, 2016 yılında 202 milyar usd ihracat hedefleniyor.Tutmayacak bir hedef değil. Ancak ithalat tarafından şüpheliyiz, zira bugün itibarı ile 250 milyar usd olan yıllık ithalat rakamımızın , 2016 yılında 305 milyar usd’da kalması hedefleniyor ve yıllık 50 milyar usd’ın üzerinde enerji ihtiyacı olan ve büyüme hedefinden vazgeçmeyen ülkemiz için bu hedefi tutturmak kolay olmayacak.
 
Özet olarak, OVP’nin bize söylediği şu; Cebinizdeki kartı fazla kullanmayın, az tüketin…
Ama mümkün olduğunca da üretin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atanur Pala Arşivi