Abdullah Duysak
Abdullah Duysak Çocuklarda hastane korkusu!

Çocuklarda hastane korkusu!

Koronavirüs sürecinde hepimizde hastaneye gitme korkusu oluştu. Çocukların neredeyse tamamında olan bir şey var o da hastane korkusu. İnsanlara göre hastane korkutucu bir yerdir. İster 30 yaşında olsun ister 3 yaşında fark etmez! Hastaneler pek de eğlenceli yerler değildir aslında. Oradaki antiseptik kokular olsun, iğneler, şırıngalar, beyaz önlüklü insanlar… Aslında acı veren şeylerin kısa sürede geçeceğine dair sözler…

Çocuğumuzu hastaneye götürmemiz gerekirse çocuğumuza en başta dürüst olmamız gerekmektedir. Çocuğumuzu hastaneye götürdüğümüzde gidiş sebebimizin ne olduğunu, özellikle orada bir cerrahi bir müdahale mi yapılacak, diş mi çekilecek ya da bambaşka bir şekilde şeyler mi olacak onun açık ve net bir şekilde söylenmesi gerekmektedir. Bazı ailelerimiz çocuklarının hastaneye gitmesi için ödüller koyar. Aslında hastaneye gitmek bir ödül değildir. Örneğin kütüphaneden ameliyatlarla ilgili kitaplar isteyin. Kütüphanedeki görevli size birkaç kitap ismi sayacaktır ve bu kitap isimlerine göre çocuğunuza hastane hakkında hikayeler okumanız oradaki kaygıyı daha da hafifletecektir. Anestezi ile uyku arasındaki farkı anlatın. Tabi çocuğunuzun yaş durumuna göre anlatımlar yapın. Örneğin somut ve soyut kavramları oturmayan çocuklarda soyut anlamları fazla kullanmamak daha iyi olmaktadır.

Daha çok şefkatli olun. Çocukları sevdiğinizden ve bunu sevginizi gösterdiğinizden bir şüphe ya da sevgi eksikliği yok. Ancak hastanede bulunduğu sürece sevgiye ve ilgiye ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun öfkesini dökmesine izin verin. Çocuğunuz bağırıp çağırmaya başlarsa şaşırmayın! Çünkü farklı bir yere geldi ve korktuğu bir yer… Düşünsenize Korona sürecindeki çocuğun hastaneden korktuğunu. Diyelim ki çocuğunuz ateşlendi. Sonuçta doktor sıkıntı verecek bir şey yapmayacaktır. Sıkıntı veren durumlardan yetişkinler de hoşlanmaz. Olabildiğinizce çocuğunuzun yanında kalın. Onu güvende hissettirin. Çocuğunuz doktorlar samimiyet kurduysa doktordan ameliyat odası ya da kendi muayene odası gibi odaları çocuğunuzun elinden tutarak sokmasını isteyin. Bunun için bir endişe duymayın. Bu şekilde ilerlerseniz daha iyi olur. Çocuğunuzun herhangi bir ameliyat olacaksa daha önce de doktorunuzla iş birliği yapın ve o ameliyat korkusunu yendirin. Bu dönemde çocuğunuzun korkularını yenmek için doktorunuzdan yardım isteyin. Biraz daha hastaneyi eğlenceli hali getirmek için resimler yapabilir. Etkinlikler yapabilir. Evet, hastaneler eğlenceli yerler değildir ama eğlenceye dökme durumu sizle eşdeğerlidir.

Acıyı tamamen ortadan kaldırmaz ama ebeveynler olarak sevgi ve korkuların rahatsızlığı ortadan kaldırma konusunda bir gücünün olduğunun farkına vararak harikalar yaratabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Duysak Arşivi