Abdullah Duysak
Abdullah Duysak Çocuklarınıza sevimli sebzeler yapın!

Çocuklarınıza sevimli sebzeler yapın!

Tüm dünyada Koronavirüs nedeniyle herkes evlerde ve artık belli başlı daha doğal yemeklere yöneldik. Bunlarla birlikte çocuklarımızda yemek yememeye başladı. Çocuğunuzun dünyadaki sebze yemeyen tek çocuk olduğunu sanmayın. Zaten birçok çocuk sebze tüketmemektedir. Bu sorunla bütün anne babalar uğraşır. “Benim çocuğum neden sebze yemez” diye yakınırlar.  Anne ve babaların tatlı sözlerle çocuklarını kandırmaya çalışmaları, yalvarmaları, hatta ödül vermeleri, bir nevi rüşvet vermeleri doğru davranışlar değildir. Çocuğun sağlıklı yemek yemesi için tatlı dille ikna etmek yerine bazı yollar deneyelim. Bu yolları beraber belirleyelim.

Öncelikle çocuğunuzun yemek seçimine katılmasını sağlayın. Hoşlandığı yemekler üzerine sohbet edin, bu yemekler üzerinde konuşun, sohbet sırasında sebzelerin onun için ne kadar yararlı olduğunu anlatmaya çalışın. Gerekirse sebzeleri konuşturun. Patlıcan, domates konuşmaya başlasın. Çocuğunuzun yemeğin hazırlanmasına katkıda bulunmasını sağlayın. Böylelikle hem sorumluluk vermiş olursunuz. Yemeğin nasıl hazırlandığını, nasıl seçildiğini, nasıl temizlendiğini, hangi aşamalardan geçtiğini anlamasına katkı sağlar. Yemek arasında atıştırmasını engelleyin. Abur cubur yemesini hafifletin. Anne- baba olarak siz de abur cubur yiyorsanız sizin de bunu hafifletmeniz gerekmektedir. Rol model her zaman anne ve babalardır. Günümüzdeki çocukların birçoğu abur cubur tüketmeyi çok sevdikleri için obezite olmaya adaydır. Daha çok facefood ve hazır gıda tüketmelerinden dolayı kilo almaya daha meyilli olmaktalar.

Çocuklara sebze yemeklerini sevdirmek için küçük porsiyonlar ayarlayın ve tabaklarını süsleyin. Çocuklar her şeye çocuk gözüyle bakarlar. İnce dilimlenmiş sebzeleri makarna gibi çocukların sevdiği yiyeceklerin içerisine saklayabilirsiniz. Anne ve baba olarak bu sizin el hünerlerinize kalmış bir şey. Rendelenmiş havuçlar, brokolileri en sevdikleri kurabiyenin içerisine koyarak bunları bir şekilde gizleyebilirsiniz. Bunlar birer psikolojik taktiktir. Çocuklarınıza sebze yemesi gerektiği konusunda baskı yapmayın. Çocuğunuz brokoliden nefret ediyor diye kızmayın! Sevdikleri yemeklerin içine sebze attığınızda, ‘Bak kızım/oğlum bunun için de brokoli/havuç var’ ama normalde yiyemiyorsun’ deyin! Bu şekilde yapıldığında çocukların sebze yemeklerine daha sıcak baktığını göreceksiniz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Abdullah Duysak Arşivi