Çocuklar Neden Yalan Söyler?
Çocuğunuz yalan mı söylüyor? Her geçen gün daha fazla yalanını mı yakalıyorsunuz? Gelin çocuğunuzun yalan söylemesinin sebeplerini derinden inceleyelim.
Gelişim sürecindeki kritik dönemlerde çocuklar aldıkları olumsuz geribildirimler sonucunda olağan dışı tepkiler verirler. Bu olağan dışı tepkilere davranış problemleri denir. Çocukluk döneminde en sık görülen davranış problemleri arasında ise yalan söyleme, aşırma, tırnak yeme, saldırganlık vardır. Aldıkları olumsuz geribildirimlerden dolayı davranış problemi sergileyen çocuklar hem kendileri hem de başkaları için tehlikeli olabilirler. Bunun sonucunda özgüven kaybı yaşayabilir, sosyal iletişimi olumsuz etkilenebilir ya da topluma uyum sağlamakta güçlük çekebilirler.
Peki çocuklarınızın yalan söylediğini fark ettiniz hatta kızdınız ve çeşitli cezalar uyguladınız. Ama herhangi bir değişiklik olmadığı için sinirli ve endişelisiniz. O halde neler yapabilirsiniz?
Yalan söyleme davranışını erken dönemde tespit etmek önemlidir. Nedenlerini öğrenmek ve davranışın kalıcı hale gelmemesini sağlamak açısından önemlidir.
Çocuk psikologları ve aile sürekli iş birliği içinde çalışmalıdır.
Yalan söyleme davranışını tespit etmek için ev yaşamı, günlük hayatında etkileşim içerisinde olduğu kişiler, öğretmeni ve akran grupları gibi kaynaklara bakılmalıdır.
Doğru söyleyen çocuk, ceza almayacağını, ailesi ile olan ilişkisinin bozulmayacağını, aile ile güven ve dürüstlük üzerine bir ilişki kuracağını bilmesi gerekir.
Yalan söylemek aile ile çocuk arasında sorunlu bir ilişkinin ve güven eksikliğinin göstergesidir.
Çocuğunuzun motivasyonu için doğru söylediği sözler üzerinde daha net olunmalıdır.
Çocuğunuzla daha net ve davranışlarını üzerine akıcı şekilde konuşulmalıdır.