Murat Güçlü
Murat Güçlü ANAYASA MARATONU

ANAYASA MARATONU

Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçişi sağlayacak Anayasa değişiklikleri TBMM Genel Kurul’unda görüşmeye başlanıyor. Bu hayati değişiklikler için Meclis haftasonu dahil çalışmalarına ara vermeyecek. Ak Parti değişiklikler hakkındaki görüşmeleri ay sonuna kadar bitirmeyi amaçlıyor.

Anayasa maddelerinin değiştirilmesinin diğer kanunlara göre daha önemli olmasından dolayı farklı usuller öngörülmüştür. Anayasa değişiklikleri hakkında özel hüküm bulunması sebebiyle diğer kanun tasarı ve tekliflerinden farklı olarak iki kez görüşülecek. Birinci turda hem madde madde hem de değişiklik teklifinin tamamı üzerinde konuşmalar yapılacak, değişiklik içeren önergeler ele alınacaktır. Birinci turdan sonra iki gün başka bir ifadeyle 48 saat geçtikten sonra ikinci tur görüşmeler yapılacaktır. İkinci turda teklifin tamamı veya maddeler üzerinde konuşmalar yapılmayacak sadece değişiklik önergeleri görüşülecek.

Gelelim değişiklik teklifinin kabul edilmesi için gereken şartlara. İlkin Anayasa değişikliklerine dair Oylamalar gizli yapılmak zorundadır. Oylama neticesinde Meclis üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun, yani en az 330 milletvekilinin kabul oyu vermesi halinde değişiklik kabul edilecek. Kabul oyu 330'un altında oy alan maddeler düşecek, teklifin tümünün oylamasında da 330'un altında kalması halinde teklifin tümü düşmüş olacak. Bu sebeple asıl mücadele 330 vekilin kabul oyu vermesinde yaşanacak. Sayısal verilere göre AK Parti ve MHP milletvekillerinin toplamı 330’un üzerinde. Bu sebeple değişikliğin genel kurulca kabul edileceği bekleniyor.

Genel Kurul'da kabulü halinde yasalaşan teklif Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a gidecek. Her ne kadar Sayın Cumhurbaşkanının 15 günlük inceleme süresi bulunmasına ve Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderme yetkisi bulunsa da onaylamanın derhal yapılacağı tahmin ediliyor. Anayasa değişikliğine ilişkin referandum Cumhurbaşkanının onaylamasından sonra en az 60 gün geçtikten sonra yapılabiliyor. Bu şartlarda herhangi aksi bir durum olmazsa referandum Nisan ayında yapılacaktır. Referandumda değişikliklerin kabul edilmesi için kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul olması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Güçlü Arşivi