Macit Uluçamlıbel
Macit Uluçamlıbel SOSYAL MEDYA’NIN ÖNEMİ

SOSYAL MEDYA’NIN ÖNEMİ

Birileri, görüşümüzü, işimizi hatta nerelere gitmeyi sevdiğimizi bir günlük gibi kaydeden akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve bunlarda yüklü sosyal medya yazılımları sayesinde tüm dünya insanlarının sosyokültürel haritasını çıkarmakta ve bir şekilde bizi yönlendirmekteler.

Evet, sadece izlemiyorlar, yönlendiriyor ve yönetiyorlar. Bizim zevklerimize göre bize özel oluşturdukları reklamlar, bizim güncel paylaşımlarımıza göre önümüze çıkan video paylaşımları, akıllı cihazlarımızda yaptığımız aramalara göre şekillenen zaman tünelleri ile bizi öylesine ele almış durumdalar ki maalesef bu sanal dünyadan ne kadar etkilendiğimizin bile farkında değiliz.

Hali hazırda yaşadığımız elinde telefonla kalabalıklar içinde yalnız yaşama durumu muhtemelen gelecek nesiller için daha içinden çıkılmaz bir hal alacak. Peki olumlu yönleri yok mu? İletişim açısından tabi ki de var.

Kendi görüşlerimizi ifade edebileceğimiz, derdimizi anlatabileceğimiz, tanıtımlarımızı yapabileceğimiz yegane alan sosyal medya.

…..

Siyasi partiler sosyal medyaya uzun zamandır önem vermekteler. Özellikle seçim zamanlarında sosyal medya bir bakıma kapı kapı gezerek proje anlatmanın sanal şekli haline geliyor. Siyasiler kendilerini iyi ve doğru ifade edebilirlerse yeni yaşam alanımız olan sanal hayatta emin olun daha fazla karşılık bulabilirler. Özellikle elinden telefon düşmeyen yeni nesli yakalamanın en önemli yollarından biri bu. Bu konuda Ak Parti İzmir Milletvekili Sayın Hamza Dağ’ı tebrik etmek gerekiyor. Aynı zamanda Ak Parti Genel Başkan yardımcısı da olan sayın Dağ siyasi çalışmaların yanında sosyal medyada aktif rol alarak özellikle gençlere onların anlayacağı ve seveceği tarzda yaklaşmakta. Bu tarz çalışmaların ve sayın Hamza Dağ gibi vekillerimizin sayısının artmasını temenni ediyorum.

Ve bir not; unutmayın sosyal medya çalışmalarını bot hesaplar üzerinden paylaşım kasmaktan ibaret gören zihniyetlerle ‘sanal sosyal’ alanda arada bir zirveye oturur fakat kimsenin aklında kalamazsınız.

…..

Sosyal medyada fazlasıyla karşılaştığımız ‘yalan’lar üzerine kurulu paylaşımlar. Karşı görüşleri yıpratmak için onlardan gibi görünen sayfalar hazırlayarak oradan yalan yanlış zırvalar paylaşmak gibi taktiksel bir sanal savaş veriliyor. Ve bu özel olarak hazırlanan yalanlara maalesef inanan ve yayılmasını sağlayan büyük bir kitle var. Bu tür bazı paylaşımları yapanların içinde öğretmen, doktor, avukat, mühendis gibi toplumca saygın mesleklere sahip insanlarımız olduğunu da hesaba katacak olursak bu yeni iletişim dünyasında klasik eğitim öğretimin yetersiz kaldığını rahatlıkla görebiliriz.

Okullarımızda ve hayatın farklı alanlarında ‘Medya Okuryazarlığı’ eğitimleri vermeliyiz. Hayatın doğal akışıyla medyada gördüklerinin arasında bağ kurabilecek, ihtimalleri süzerek olağan akışa uygun sonuçları çıkarabilecek dimağlara ihtiyaç var. Bu konuda belediyeler ve Stk’lar da ellerini taşın altına koymalılar.

…..

Bir mübarek ayı daha ardımızda bıraktık, Cuma günü Ramazan Bayramının ilk günü. Tüm okurlarımızın Ramazan bayramı mübarek olsun.

…..

Sözün özü: Gördükleriniz bazen göründükleri gibi olmayabilirler…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi