LGS tercihlerinde İHL farkı
Hayat, bütün yönleriyle Allah’ın (c.c.) kullarına nimeti ve ikramıdır. O, sonsuz kudretiyle insanı yoktan var etmiş, bir ruh ve beden sahibi olarak dünyaya göndermiştir. Başta akıl ve kalp olmak üzere konuşmak, görmek, yürümek, nefes alıp vermek gibi nimetlerle donatmıştır. İnsana verilen bütün nimetler emanettir. Bu vesileyle her alanda, her konuda insanoğlunun birçok şeye hükmedebildiği bir dönemde yaşıyoruz. Ancak bir türlü kontrol edemediğimiz ve ardından yetişemediğimiz bir şey varsa o da zamandır. Evet, zaman su gibi akıp geçiyor. Hatta insanlar her gün, bir önceki güne göre zamanın daha hızlı geçtiğini söylüyor. Bütün bu hengâmenin içerisinde dünyaya geliş gayemiz kulluğumuzun sorgulanması da son derce önemlidir.
Günümüzde sosyal hayatın baş döndürücü koşuşturmacası içerisinde kimi zaman önemli kararların da eşiğinde olabiliyoruz. Belli dönemlerde yaptığımız seçimleri çok iyi analiz etmek durumundayız. Ortaokuldan liseye geçişte LGS, liseden üniversiteye geçişte YKS tercih dönemleri bu seçimlerden bazılarıdır.
Birkaç yıllık büyük bir emek ve gayretin ardından LGS sınavları geçtiğimiz ay yapılmıştı. Sınav sonuçlarının ardından öğrenciler için tercih maratonu başladı. Bu yılki LGS sınav maratonunun sonucunda ülkemizde Anadolu liselerine 71 bin, fen liselerine 40 bin 470, sosyal bilimler liselerine 10 bin 740, Anadolu imam hatip liselerine 42 bin 356, Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine 41 bin 826’ı öğrenci alınacak.
Zorlu sınav maratonunun ardından tercih dönemlerinin sınavlara hazırlık dönemlerinden daha yorucu ve stresli geçtiği söylenir. Şüphesiz ki her alanda olduğu gibi okul ortamı, çocuklarımız için milli ve manevi kimliklerini kazandıkları akademik kariyerlerinde hayati bir öneme sahip olan çok önemli merkezlerdir. Bu merkezlerin başında son yıllardaki başarılarıyla dikkatleri üzerine çeken İmam Hatip okulları gelmektedir. Geçmişte sadece toplumun dini bilgi edinme ihtiyaçlarını gidermek, imam ve hatip yetiştirmek için kurulan İmam Hatip okulları bugün proje okul modeliyle modern dünyanın beklentileri doğrultusunda temel dini bilgilerin yanında akademik derslerin de üst seviyede okutulduğu okullar haline getirilerek Türkiye modeli milli bir eğitim anlayışı ortaya koymaktalar.
İmam Hatip okullarındaki program çeşitliliği ile gençlerimiz, mesleki alanlarda, sanat, spor ve akademik alanlardaki başarılarıyla yeni zirvelerin kapısını aralıyor. Bu okullarımız, ahlak ve maneviyat merkezinde, gençlerimizi çağın gerektirdiği donanımla geleceğe yön veren teknofest vb. bilim festivallerinde boy gösteren mucit nesiller yetiştirmek için büyük bir çaba harcıyor.
Konya’daki İmam Hatip Liselerimizin birçoğu LGS tercihlerinin yapıldığı bu dönemde gerek okul tanıtım günleriyle gerekse de veli tanıtım programlarıyla tercihlerde dinamik bir süreç yürütüyorlar. Öğrencilerin okullarını tercih etmeleri durumunda nasıl bir süreç takip edeceklerini hem velilere hem de öğrencilere aktarmış oluyorlar. Özellikle vakıf üniversitelerinde görmeye alışık olduğumuz bu durumun İmam Hatip okullarımızda da yapılması son derece memnuniyet vericidir. Toplumsal sorumluluk ve gönüllülük programları ile model uygulamalarıyla da öne çıkan İmam Hatip okullarımızın kuruluşundan bugünlere gelmesinde emeği geçenlerden ahirete irtihal edenleri rahmet ve minnetle anarken imam Hatip ruhunu yaşatmak için tüm gayretini ortaya koyan idareci ve öğretmenlerimizi saygı ve hürmetle selamlıyorum… Selam ve dua ile.