Konya kırmızı alarm veriyor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15-21 Şubat haftasına ait il bazında Kovid-19 vaka sayılarına yer vererek, Konya’daki vaka oranlarını açıkladı.
8-14 Şubat haftasına ait verilerde 100 binde 90,98 vaka sayısı ile turuncu listede yer alan Konya, 15-21 Şubat haftasına ait verilerde vaka sayısının 100 binde 101,95’e yükselmesiyle kırmızı listeye girdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşmenin müjdesini vermişti geçen hafta.
1 Mart itibariyle kademeli normalleşmenin başlayacağı süreç, belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesine göre il hıfzıssıha kurullarının kararına bırakılacaktı.
Yani her il, kendi verilerine göre değerlendirilecekti.
Bakan Koca’nın geçtiğimiz gece paylaştığı yeni veriler Konya için üzücü bir tablo ortaya koydu. Çoğu ilde bir önceki tabloya göre vaka oranı düşerken, Konya’da yükseliş yaşandı.
Daha da kötüsü, risk grubunda turuncu listede olan Konya, son verilerle kırmızı listeye yükseldi.
Bakan Koca’nın da bahsettiği bu 4 risk grubunu yeniden hatırlatmak gerekirse; vaka oranının endekslenmesiyle düzenlenen renk tablosuna göre, 100 binde 10 vakanın altında olan düşük riskli iller mavi, yüz binde 11-35 arası vaka oranına sahip olan orta riskli iller sarı, yüz binde 36-100 arası vaka oranına sahip olan yüksek riskli iller turuncu ve 100 binde 100 ve daha fazlası vaka oranına sahip olan çok yüksek riskli iller kırmızı listede yer alıyor.
Yani bu tabloya göre Konya listenin en kötü aşamasında.
Oysa bizler, son yayınlanan tabloda sarı listeye yükselmenin hayallerini kuruyorduk…
Bu kötü tablonun sorumlusu hepimiziz nihayetinde. Tablodaki duruma bakınca Konya’da kademeli normalleşmenin 1 Mart itibarıyla başlaması hayalden öteye geçemez.
Hatta daha da ileri gitmek gerekirse, Mart ayının genelinde Konya’da normalleşme zor gibi…
Korona ile mücadelede inşallah bir an önce netice alabiliriz ama kısa vadede eğer şatlar bu şekilde gelişirse, Konya için Korona ile en iyi mücadele süreci Ramazan ayı olan Nisan’da yaşanacak galiba.
Tabi şimdiden o konuda da uyarmam lazım. İftar davetlerine bu sene de ara vermemiz gerekiyor. Yoksa bu girdapta boğuşup dururuz…
BİR TERSLİK VAR!
Bakan Koca’nın paylaştığı haritaya bakınca dikkat çeken bazı ayrıntıları da görmek lazım.
Türkiye haritasına bakınca en kötü tablo Karadeniz bölgesinde bulunuyor. Bunun dışında koskoca Türkiye haritasında Konya, Aksaray, Karaman ve Adıyaman da diğer dikkat çeken iller.
Öte yandan; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi nüfusu büyük şehirlerdeki düşük vaka oranı şaşırtıcı. Konya’ya göre sosyal hayatın daha aktif olduğu, metrekareye düşen insan sayısının daha yüksek olduğu illerde vaka sayısının Konya’dan kat be kat daha düşük olması da garip.
Diyelim ki İstanbul, Ankara ve İzmir’in nüfusunu göz önünde tutarak orantılama yapınca vaka oranı 100 bindelik kesire göre daha düşük çıkıyor, peki Konya ile neredeyse aynı nüfusa sahip olan Antalya, Kayseri, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi illerde bu oran neden düşük?
Üstüne üstlük bir de Konya gibi Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip olan bir şehirde, metrekareye düşen insan sayısının çok düşük olduğu bu şehirde, bulaş riskinin daha düşük olması gerekirken…
Düğün sezonunda değiliz, asker sezonunda değiliz, bayram değil seyran değil, tatile gitmiyoruz, piknik yok, kafe yok, restoran yok, alışverişler kısıtlı. Peki Konyalılar virüsü nereden kapıyor?
Gerçekten çok garip bir durum.