Konya’da “çok tehlikeli” kategorisinde! Hayvanlar bile yaklaşmıyor
Konya’da bulunuyor, çok tehlikeli kategorisinde yer alıyor. Hayvanlar bile yemiyor. İşte detaylar…
Konya’nın yerel endemik bitkilerinden olan acı piyan, dünyada ilk kez Akşehir Gölü’nden toplandı. Lokal endemik nadir bir bitki olarak yer alan acı piyan, Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından “çok tehlikeli” kategorisine alındı.
ACI OLDUĞU İÇİN YEMİYORLAR
Yerel ismiyle acı piyan, oldukça gösterişli sarı çiçeklere sahip ve 80 santimetre boylanabiliyor. Dünyada ilk defa Selçuk Üniversitesi botanikçilerinden Prof. Dr. Mustafa Küçüködük tarafından yüksek lisans çalışması sırasında Akşehir Gölü, Gölçayır kasabasının göl kenarındaki nemli alanlarından toplandı. Acı piyanın epitet ismi, Türkiyeli olduğunun vurgulanması amacıyla tarafımızdan turcica (Latince) olmasına karar verildi ve Thermopsis turcica adıyla bilim dünyasına tanındı.
Bileşiminde bulunan termopsin, tursisin, tursin vb. alkoloidleri nedeniyle acı olduğundan hayvanlar tarafından yenilmiyor. Yıllar içerisinde değişen doğa şartlarına direnerek çok eski jeolojik devirlerden beri günümüze kadar ulaşabilen lokal endemik nadir bir bitki olarak yer alıyor.
ÇOK TEHLİKELİ KATEGORİSİNDE
Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından çok tehlikede kategorisinde değerlendirildi ve acilen korunması gereken bir tür olarak kırmızı liste içerisine alındı.
Akşehir Gölü’nün Gölçayır kasabası kıyılarında küçük öbekler halinde, yer yer de Eber kıyılarında rastlanılan türün, en bol olarak görüldüğü Eber Gölü kıyılarında yaklaşık bin 500 metrekarelik bir alan, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce desteklenen Akşehir ve Eber Gölleri Sulak Alan Yönetim Planı projesi kapsamında tel örgüyle çevrilerek koruma altına alındı.
