Konya için çok kritik gelişmeler!
Geçen haftayı Boğaziçi’ndeki çirkin provokasyonla geride bıraktık. Haftanın en çok konuşulan olaylarından birisi de gıda fiyatlarındaki yüksek fiyat artışlarıydı. Dolayısıyla geçen hafta ben de köşemde bu iki konu üzerine görüşlerimi belirtmiştim.
Bu tatsız olaylar yaşanırken haftanın kapanışında Konya adına sevindirici bazı önemli gelişmeler oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayınlanan bazı kararları köşeme taşımak istedim.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ’NE ÖNEMLİ MİSYON
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Anadolu Projesinin Tanıtım Toplantısında Konya’yı ilgilendiren güzel bir karar alındı.
YÖK Anadolu Projesiyle 2006’dan sonra kurulan yükseköğretim kurumları arasından seçilen 15 genç üniversiteye, aralarında Selçuk Üniversitesinin de bulunduğu, geleneği oturmuş üniversitelerin insan kaynakları ve altyapısından yararlanma imkânı sunulacak.
Proje kapsamında Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Selçuk Üniversitesi, bilgi ve tecrübelerini Bitlis Eren Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi ile paylaşacak.
Selçuk Üniversitesi, bundan böyle Bitlis Eren Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi ile, belirlenecek alanlarda ortak yayın ve projeler yürütecek. Selçuk Üniversitesi’nin değerli akademisyenleri birikimlerini meslektaşları ve öğrencilerle paylaşabilecek.
Bu misyonun yüklendiği büyük üniversiteler arasında Selçuk Üniversitesi’nin de olması çok sevindirici. Selçuk Üniversitesi’nin Türkiye için ne kadar önemli bir kurum olduğunun da bir başka göstergesidir.
Bu birliktelik Selçuk Üniversitesi için de yeni ufuklar açacak. Rektör Prof. Dr. Metin Aksoy ve ekibinin sorumluluğu bundan sonra daha fazla artacak.
Selçuk Üniversitesi’nin kalitesi, kardeş üniversitelerine katkı sunacak. Rektör Aksoy ve ekibi başta olmak üzere, Selçuk Üniversitesi’ndeki tüm akademisyenlere şimdiden başarılar diliyorum. Hayırlı olsun.
NEÜ’DEKİ DEĞİŞİKLİK GEREKLİYDİ
Resmi Gazete’de yayınlanan bir diğer önemli karar da Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesindeki Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin adının Mühendislik Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin adının ise Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi olarak değiştirilmesi kararıydı.
Ben bu kararı da çok önemsiyorum.
Mimarlık ve mühendislik bölümünün birbirinden ayrılması gelecek adına atılan önemli bir adım. Çünkü mühendislik alanında çok daha verimli bir gelecek inşa etmemiz gerekiyor. O sebeple mühendisliğe gereken önem bundan sonra daha fazla verilecek.
Çünkü Konya’ya kurulan Aselsan Silah Sitemleri Fabrikası’nın insan kaynağına yönelik bir gelecek planlaması yapılması gerekiyor. Mühendislik fakültelerinin eğitim kalitesi bu nedenle hayati öneme sahip. Kuşkusuz burada Konya’daki tüm üniversitelere büyük iş düşüyor.
KONYA, SAVUNMA SANAYİİNDE YÜKSELECEK
Millî Savunma Sanayimizi daha ileriye götürmek için ÇOK ÖNEMLİ BİR KARAR DAHA ALINDI.
Faaliyete başlayan Aselsan Konya Silah Sistemeleri A.Ş yatırımının proje bazlı olarak desteklenmesi kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı.
Öngörülen toplam sabit yatırım tutarının 830.692.017 TL olarak belirtildiği projenin tamamlanması halinde 168 ilave istihdam ile 30 nitelikli personel çalıştırılacak.
Konya’da nitelikli üretim ve ihracat ekosistemi, bu kararlarla daha da gücünü artıracak. Bunun yanında Aselsan aracılığıyla Konya sanayisinde iklim değişikliği de hızlanacak.
Konya adına çok sevindirici bir gelişme…
SONUNDA O ADIM ATILDI
Bu kadar önemli gelişmenin arasında Selçuk Üniversitesi, hatta Konya için, yok yok bence Türk tarihi için çok önemli bir karar daha alındı.
Cumhurbaşkanlığı kararı ile Selçuk Üniversitesi bünyesinde Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü’nün kurulması kararlaştırıldı.
Atılan bu adımı çok uzun zamandır hayal ediyorduk aslında. Bazen dile de getirmiştik.
Çünkü Türkiye’de Selçuklu Tarihi ile ilgili yapılan çalışmalar ne yazık ki çok sığ kalıyordu. Değerli hocalarımızla görüşmelerimizde bazen bütçe, bazen imkanlar bazen de yetkinlikler konusunda aşamadıkları şeyler olduğunu işitiyorduk.
Selçuklu Tarihi’ne gereken önemin ne yazık ki verilmediğini de sık sık dile getiriyorduk.
Selçuklu’nun başkentliğini yapmış bir şehir olan Konya’da sokak isimleri ya da meydan isimlerinde bile çok az Selçuklu izine rastladığımı söylemiştim daha önce.
Konya olarak, Selçuklu Devleti’ne hak ettiği anlamda sahip çıkabildiğimizi düşünmüyorum.
O yüzden, Konya’ya, Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü'nün kazandırılması oldukça önemli bir kilometre taşı olacaktır. Bu kararın alınmasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.