Kitap günleri kendini aştı
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen kitap günleriyle ilgili her sene bir yazı yazmak klasik haline geldi. Kitap günleri üzerine koyarak ilerlemeye devam ediyor. Bu yıl ise yapılan mekânın da etkisiyle artık kendini aştığını, İstanbul ve Ankara kitap fuarlarıyla yarışabilecek düzeye geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Çok değil bundan dört yıl önce 2015 senesinde ilan edilmesine rağmen sonradan iptal edilen kitap günleri üzerine yazı yazmıştık. Kitap günlerinin iptal edilme gerekçesi ise kapalı mekân bulunamamasına bağlanmıştı. Daha sonra Mevlana Kültür Merkezi’nde yeniden yapılmaya başlanan kitap günleri belli bir seviyede olsa da alanın çok büyük olmamasından dolayı karmaşa oluyor, imza için sıra bekleyen okurla stantları gezmeye çalışanlar birbirine karışıyordu. Bu yıl ise çıta bir üst seviyeye çıkarılarak Konya’nın son yıllarda yapılan en prestijli mekânı olan Selçuklu Kongre Merkezi kitap günlerine ev sahibi yapılmıştı. Yıllar önce Galatasaray’ın yeni stadının açılış reklamında “mekân oynatıyor” diye bir espri yapılıyordu, mekânın önemi SKM ile bir kez daha ön plana çıktı.
Mekân geniş, ferah ve güzel olunca organizasyonda ona göre olmuş. Yayınevlerinin stantları büyümüş, katılan yayınevi sayısı artırılmış, imza yerleri ve söyleşi alanları birbirinden farklı olduğu için yaşanılan karmaşa ortadan kaldırılmış. Sık sık yapılan duyurularla da imza ve söyleşiler hakkında bilgi verilerek okurlar yönlendiriliyordu. Katılımla ilgili belediye elbette önümüzdeki günlerde net bir rakam açıklar ama ilginin yoğun olduğu belli. Hafta sonu gezme fırsatı bulduğumuzdan adım adım ilerleyerek ilgilendiğimiz yayınevlerini ancak bulabildiğimizi söyleyebilirim. Sosyal medyada paylaşılan Hayati İnanç’ın söyleşinin fotoğrafı aslında tek başına fuara olan katılımın belgesi olarak sunulabilir. Söyleşi yapılan büyük salonun tamamı dolarken merdivenlerde bile boş yer yoktu.
Gençler kitap okumuyor, Konyalı desen zaten hiç okumaz gibi saçma sapan klişelere cevap vermeye artık gerek görmüyorum. Adam kendi okumuyor, bu tarz etkinlikleri takip etmiyor sonra herkesi de kendisi gibi gördüğünden çok rahat sallayabiliyor. Gençlerin özellikle lise ve üniversite öğrencisi olan kısmı okuyor. Bir yandan sosyal medya da gezinse de kitap okumak için de fırsat oluşturuyor. Zaten her yıl artan kitap satış rakamları falan bunu net bir şekilde ortaya koyuyor, gerisi ise hikâyedir…
Serde gazetecilik olduğundan kitap günleriyle ilgili olarak birkaç eleştiri ve önerimiz de elbette olacaktır. Mekân güzel, yayınevleri çeşitliliği bir tık daha artırılabilir lakin imza ve söyleşiye gelen yazarlarla ilgili gelecek yıl perspektif biraz daha geniş tutulsa çok daha iyi olabilir. Son üç-dört yılın etkinliklerine bakıldığı zaman birçok yazarın aynı olduğu ortaya çıkacaktır. Bir de İstanbul-Ankara’daki kitap fuarlarına katılamayan gençlerin Konya’da yıllardır görmek istediği isimler davet edilerek kitap günlerinin popülerliği artırılabilir. Ahmet Ümit, Murat Menteş, Onur Ünlü vb. gibi farklı alanlarda yazan diğer popüler isimlerin de kitap günlerine katılması sağlanırsa yakın şehirlerden çok sayıda ziyaretçi gelecektir.
Mekân derken Selçuklu Kongre Merkezi’nden bahsetmemekte elbette olmaz. SKM resmen bir klişeyi yıkmıştır. Başta Konya olmak üzere Türkiye’de kültür merkezi, kongre merkezi spor ve kongre merkezi vb. adlarda bir mekânı olmayan belediye yoktur. Milyonlarca lira yatırımla yapılan bu yerlerin büyük bir kısmı atıl bir vaziyette bekler. Yılda birkaç organizasyon anca yapılır. SKM ise yıl boyunca canlı. Çok önemli organizasyonlar yapılıyor. Yerli yabancı ünlü sanatçılar konser verirken, özel tiyatroların popüler oyunları sahneleniyor. Geçen yıl fırsatım olmadı ama bu sezon iyi bir konser ya da tiyatro oyununa katılmak için vakit bulmaya çalışacağım. Gerek kitap günleri gerekse de SKM için emeği geçen büyükşehir belediyesi yetkililerine teşekkür ederiz.