Dr. Ramazan Tuzla
Dr. Ramazan Tuzla İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU’NDA İDÂRİ PARA CEZALARI-1

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU’NDA İDÂRİ PARA CEZALARI-1

Daha önceki yazımızda da yer verdiğimiz üzere 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak kanunlar literatüründeki yerini almıştır.

Kanun, iş hayatının belli bir alanını düzenlemektedir ve düzenlediği alan itibariyle hükümlerinin önceliği mevcuttur. Malum olduğu üzere, kanunlarla yapılan düzenlemelerin yüklediği yükümlülüklerin yerine getirilmesi, belli kriterler esas alınarak hüküm altına alınan müeyyidelerle zorunlu hale getirilmektedir.

İdari para cezaları, yükümlülük sahibinin sorumluluğunu yerine getirmesinde çok önemli bir fonksiyona sahiptir. İdarenin uygulama kuvvetini artıran önemli bir araçtır. Bu gerçeği kabulle birlikte, idarenin rehberlik etme yükümlülüğünün de en az idari para cezaları kadar olmazsa olmaz olduğunu kabul etmek karşılıklılığının gereğidir.

İdare, rehberliğini yapacak, işletmelere sorumluluklarını her daim hatırlatacak; bu sorumluluklara kayıtsız kalma yönünde tavır sergileyen işletmelere de idari para cezaları ile muamele edecektir. Doğru ve âdil olan budur. Öncelik rehberliğindir ve öncelikli sorumluluk ,kanunun uygulanmasında kamu gücünü kullanan idarenindir.

Gelelim başlığımızla ilgili hususa.

6331 sayılı Kanun’un 26 ncı maddesi idari para cezalarını düzenlemektedir. Kanunun tamamını okumaya vakti olmayan işverenlerimize sadece 26 ncı maddeyi okumalarını tavsiye ediyorum. Bu maddeyi okuyan işverenlerimiz eminim ki, Kanunun bu maddesinde atıf yapılan maddelerini okumak için özel bir gayret sarfedecektir.

Yerimiz yettiğince bu Kanun’da yer verilen idari para cezalarına değinelim ve sonraki yazılarımızda devam edelim.

İşveren, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim verilmesi dahil gerekli tedbirlerin alınması, gerekli araç ve gereçlerin temin edilmesinden sorumludur. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen işverene 2.000 TL idari para cezası (ipc) uygulanacaktır.

İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek ve uygunsuzlukları gidermek işverenin sorumluluğundadır ve bu sorumluluğu yerine getirmeyen işverene 2.000 TL ipc uygulanacaktır.

Bu iki cezayı bir örnekle somut hale getirelim. Baret ile çalışılması gereken bir işte işveren çalışanına baret temin etmemişse ve baretsiz çalışma esnasında iş kazası meydana gelmişse, işverene 2.000 TL ipc uygulanacaktır. İşveren baret temin etmişse ve fakat baretin çalışan tarafından kullanılmamasından dolayı oluşan iş kazası nedeniyle yine işverene 2.000 TL ipc uygulanacaktır.

İş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene, görevlendirmediği her bir kişi için 5.000 TL ipc uygulanacaktır ve çalıştırılmayan her bir ay için 5.000 TL ilave ipc uygulanacaktır. İşyerinde hekim görevlendirmek zorunda olan işveren 5 ay boyunca işyeri hekimsiz çalışmış ise 25.000 TL ipc uygulanacaktır. İş güvenliği uzmanı için de aynı örnek geçerlidir. İşyeri hekimi dışında diğer sağlık personeli çalıştırılmaması halinde, çalıştırılmayan her bir ay için 2.500 TL ipc uygulanacaktır.

İşveren, görevlendirdiği iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekiminin veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri için her türlü araç, gereç, mekan ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçları karşılamak zorundadır. Bu sorumluluğu yerine getirmeyen işverene 1.500 TL ipc uygulanacaktır. İşveren ayrıca işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı arasında koordinasyonu sağlamak zorundadır. Bu koordinasyonu sağlayamazsa, yani işyeri hekimi ile iş güvenliği uzmanı uyum içinde çalışmazlarsa işverene 1.500 TL ipc hazır durumdadır. Bu tür durumların tespitinin nasıl yapılacağı da zaman içinde ortaya konacaktır.

İşveren, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının yazı ile bildirdiği hususları yerine getirmezse, yerine getirilmeyen her bir tedbir için 1.000 TL ipc uygulanacaktır.

Bütün cezalar, işverenler için var.

Bildiklerinizi hatırlatmaya devam edelim İnşaallah. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dr. Ramazan Tuzla Arşivi