Gribe Karşı Savunmak
Gribe yakalanmamak için ani ısı değişimleriyle vücudu yıpratmamak ve açık havadayken yeterince iyi giyinmek gerekiyor. Ayrıca ellerin sık sık bol sabun ve suyla yıkanması, tek seferlik kağıt mendil kullanıp daha sonra çöpe atılması, kolun içine öksürülmesi ve hapşırılması, öperek ve tokalaşarak selamlaşılmaması, vitamin ve mineral bakımından zengin taze meyve ve sebzeler tüketilmesi ve yeterince sıvı alınması gripten korunmada etkili olabiliyor. Grip başlangıcında ise hastalığın yatak istirahati olmadan iyileşmeyeceği gerçeğinden hareket ederek, mutlaka birkaç gün evden çıkmayıp sıcak bir ortamda dinlenilmesi, yeterli süre uyunması ve burnun tıkalı olmaması büyük önem taşıyor.
Ayrıca, ılık gıdalar tüketilmesi, soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulması, yeterince sıvı alınması, vitamin ve mineral bakımından zengin bol taze meyve ve sebze tüketilmesi ve ellerin sık sık bol sabun ve suyla yıkanması gribin daha da ilerlemesini önleyecek tedbirlerin başında geliyor. Hastalığın çevreye yayılmaması için de, öperek ve tokalaşarak selamlaşmaktan uzak durmak gerekiyor.
Bütün bu önlemlere rağmen yakınmaların şiddetlenerek nefes darlığı, balgamlı öksürük, geçmeyen baş ağrısı ve düşmeyen yüksek ateş tablosunun gelişmesi halinde mutlaka bir doktora başvurulması hem hastanın kendi sağlığı hem de yakınlarının sağlığı için büyük önem taşıyor.
Grip ve soğuk algınlığından korunmak için alınması gereken önlemler:
"1. Sık el yıkama alışkanlığı temas yoluyla bulaşan virüslere karşı en iyi korunma yöntemidir. Hapşırdığınızda ağzınızı elinizle kapatırsanız dokunduğunuz eşyalarda virüsler saatlerce hatta günlerce canlı kalabilir. Grip mevsiminde kalabalık ortamlardan ve hastalanmış kişilerle yakın temastan kaçının. İşiniz gereği tokalaşmak zorundaysanız ilk fırsatta ellerinizi yıkayın.
2. Bol vitamin alın. Vitaminleri ilaç olarak almak yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı renkteki meyve ve sebzeler tüketerek sağlayın. Özellikle turunçgiller, domates, kivi, brokoli, maydanoz gibi C vitamini kaynaklarını sofranızdan eksik etmeyin.
3. Sıcak tavuk suyu çorba hem sıvı hem de protein alımı için gayet faydalıdır. Çorbanın sıcaklığı burun ve boğaz şikayetlerini azaltır.
4. Her gün bir kase kaymağı alınmış yoğurt tüketin. Yoğurt yemenin soğuk algınlığını yüzde 25 oranında azalttığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir.
5. Sigara ve alkol kullanıyorsanız bırakın. Bilimsel araştırmalar sigara kullananların daha sık soğuk algınlığına ve gribe yakalandıklarını göstermektedir.
6. Stres ve aşırı yorgunluk bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerdir.
7. Egzersiz, vücut ısısını artırarak terlemeyle birlikte vücut sıvılarınızı tazeler ve toksinlerinizi atmanızı sağlar. Düzenli egzersiz yapanlarda soğuk algınlığı ve grip daha az görülür.
8. Günde en az 8 bardak su için. Özellikle hastalandığınızda ılık su, zencefil, bal, limon, tarçın, adaçayı, ıhlamur, ekinezya çayı gibi içecekleri tercih edin. Süt ve sütlü içecekler vücut salgılarında koyulaşmaya neden olacağı için soğuk algınlığı veya grip durumunda içmeyin.
9. Grip olduğunuzda hemen antibiyotiklere sarılmayın. Bir hafta içerisinde düzelmediğiniz takdirde bakteriyel enfeksiyonlar gelişebildiği için hekiminiz kontrolünde antibiyotik kullanmanız gerekebilir.
10. Eylül-Kasım ayları içerisinde grip aşınızı yaptırın. Özellikle kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve yaşlıların mutlaka yaptırması gerekir." Sağlıklı bir kış ayı geçirmeniz dileğiyle