Doğal gaz piyasasında önemli değişim!
Enerji sektöründe bir devir ve satın alma süreci daha sonuçlandı. Hisselerinin yüzde 70’ini STFA Holding’in, yüzde 30’unu İsviçre merkezli Partners Group’un kontrol ettiği Enerya Enerji, Ahlatcı Holding’e satıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), satış ve devre ilişkin gerekli onayı 14 Ocak 2021 tarihinde vermişti. Enerya’nın el değiştirme işlemi ise 6 Şubat Cuma günü atılan imzalarla tamamlandı.
Enerya Enerji; Antalya, Konya, Karaman, Erzincan, Denizli, Aydın, Aksaray ve Çorum dahil 10 ilde doğal gaz dağıtımı yapıyor ve 1 milyon 400 bini aşkın aboneye hizmet veriyordu.
Enerya’nın Konya’daki abone sayısı ise 529 bin dolaylarındaydı. Konya’nın, bu abone sayısıyla Enerya Enerji’nin lokomotif şehri olduğu biliniyordu.
Enerya, aynı zamanda en kârlı doğal gaz dağıtım şirketlerinden biri olarak dikkat çekiyordu. Çünkü doğal gaz dağıtım piyasasında 30 yıllık olarak yapılan ihaleler, satış bedelini 8 yılda, kâr kaybını da 5 yılda olmak üzere kendini 13 yılda ancak amorti edebiliyor.
2003 yılında Konya piyasasına giriş yapan Enerya’nın, bu ayrıntılar göz önünde tutulduğu takdirde, yaklaşık 5 yıldır kârlı bir şirket olduğu tahmin ediliyor.
El değiştirme işlemi bu sebeple Ahlatcı Holding tarafından enerjide gelecek adına atılmış önemli bir adım olarak görülüyor.
Türkiye’nin beş farklı ilinde 38 ayrı noktaya verdiği hizmetle ülke genelinde doğal gaz dağıtımı konusunda %8’lik bir payın sahibi olduğu bilinen Ahlatcı Holding, Türkiye’nin en yaygın 2. özel doğal gaz dağıtım şirketi olan Enerya Enerji A.Ş’yi bünyesine katarak, Türkiye’de doğal gaz arzının yaklaşık beşte birinin sahibi oldu. Ahlatcı Holding, tahmini olarak yüzde 17-18’lik bir arz büyüklüğüne ulaştı.
Aslında bu satış işlemi için yaklaşık 1 yıldır görüşmeler sürüyordu. EPDK ve Rekabet Kurumu’nun 1 ay önce verdiği onayın ardından Cuma günü imzalar atılarak iş resmileşti.
Umarım herkes için hayırlı bir süreç olur.
PEKİ BUNDAN SONRA NE OLUR?
Doğal gaz piyasası ve yazımda bahsettiğim şirketler hakkında da birkaç satır yazmak isterim.
İlk olarak, insanların en çok merak ettiği konu şüphesiz ki doğal gaz fiyatlarıyla ilgili olacaktır.
Doğal gaza zam yapma yetkisi dağıtım şirketlerine ait değildir. Hatta dağıtım, güvenlik, bakım, onarım zammını da şirketler yapamıyor. Dolayısıyla asıl patron, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’dur. Bu konuda söz hakkı devlete aittir.
İkinci olarak, enerji piyasasından çekilen STFA Holding’in bundan sonraki süreçte inşaat yatırımlarına hız vereceği bilgisine ulaştım. STFA Holding, Türkiye’nin en köklü ve büyük inşaat şirketlerinden birisidir.
Üçüncü bilgiyi de Ahlatcı Holding hakkında vermek isterim. Çorum merkezli olan Ahlatcı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı’dır. Türkiye’nin önemli iş adamlarından birisidir. Kendisini, şans oyunlarının özelleştirilmesi sürecinde de kamuoyu yakından duymuştu. Belge eksikliği nedeniyle ihaleden çekilmişti ve şans oyunları ihalesini Demirören Holding almıştı.
Son olarak Konya ile ilgili de birkaç bilgi verelim.
Enerji dağıtım ihalelerinde diğer şehirlerde genellikle sadece belediyelere yüzde 10 hisse veriliyor. Konya’da ise bu yapı biraz farklı.
Enerya Enerji A.Ş. Konya’da yönetim yapısı hakkında bir bilgi vermek gerekirse; Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 10, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin yüzde 10, Konya Ticaret Odası’nın yüzde 3 ve diğer şirketlerin yüzde 1 olmak üzere Konya’nın da yüzde 24 hissesi var.
Bu durum el değiştirme sonucunda değişmiyor. Çünkü bu karar, 2003 yılında yapılan ihale sürecinde alınmış bir karar. Bunu da belirtmiş olalım.