Çocuğunuz otistik olabilir!
Otizm çocuğun sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyen, konuşma ve iletişim yetilerini sınırlayan ve doğuştan gelen bir hastalık. Otistik çocuklar dünyayı çok farklı algılarlar. Diğer çocuklar için normal olan şeyleri çözümlemekte güçlük çekerler. Kendilerinden ne beklendiğini bilmedikleri ve nasıl davranmaları gerektiğini kestiremedikleri için stres ve korku içindedirler.
Erken Teşhis Önemli
Önceden her 700 çocuktan birinde görülen otizm maalesef son yıllarda her 70 çocuktan birinde görülmeye başlamıştır. Otizmin belli belirtileri var. Çocuğunuzu gözlemleyerek bu belirtilerin varlığını kontrol edebilirsiniz. Her hastalıkta olduğu gibi otizmde de erken teşhis önemli!
Eğer çocuğunuzda aşağıdaki özellikler var ise geç kalmadan bir uzmana gösterin.
Anne babasına gülümsememesi
Göz teması kuramaması
Teselli edilmeye ya da çevresindekilerin ilgisine ihtiyaç duymaması
Anne babasından ayrıldığında tepki vermemesi
Anne babasına selam vermemesi ya da onlara el sallayarak veda etmemesi
Başka çocuklarla oyun oynamaktan hoşlanmaması
Oyuncaklara ilgi duymaması
Olduğu yerde sallanması
Gelişmemiş ya da çok az gelişmiş konuşma yetisi
Kendisine söylenen her şeyi kelimesi kelimesine algılamaması ya da anlamlandıramaması
Duyduğu kelimeleri ve cümleleri ne anlama geldiklerini bilmeden tekrar etmesi
Seslere karşı aşırı duyarlı olması
Eğer çocuğunuz otistik ise ne yapmalısınız?
Eğer bu yönde bir teşhis konursa, en önemli şey anne babaların sabırlı olmasıdır. Çocuklarının dünyayla bağ kurabilmesi ve çevresini anlayabilmesi için onların desteğine ihtiyacı vardır. Alıştığı düzende yapılan değişiklikler, hatta küçük hoş sürprizler bile onları strese sokmaya yeter.
Otistik çocuklar öğrenme güçlüğü çekerler ve bu durum dışarıdan öğrenmek istemiyormuş gibi algılanabilir. Bize normal ve kolay gelen şeylerin onları zorlayabileceği unutulmamalıdır. Etrafında neler olup bittiğinin ona yavaş yavaş ve sabırla öğretilmesi gerekir.
Esen kalınız.