Azı karar, çoğu zarar
Atalarımız, sen merkep oldukça, yük vuran çok olur” demişler. Taviz, tavizi doğurur. Bir kişiye hak ettiğinden fazla değer verirseniz, hak etmediğiniz davranışlara maruz kalabilirsiniz.”İşte bunun gibi, çocuklarınıza, eşlerinize de, kendi yapabileceklerini bile yaptırmaz ve bütün yükü tek başınıza omuzlamaya kalkarsanız, sonra ağlayan siz olursunuz. Çocuğunuzun istediği her şeyi yapmanız halinde, sizin kıymetinizi asla bilmez. Sadece hak ettiği kadar ilgilenin. Bir çiçeği fazla sularsanız da, az sularsanız da kurutursunuz. “Azı karar, çoğu zarar” derler Ya hani. İşte onun gibi. “Ben göremedim, çocuğum görsün” diyerek, çocuğu şımartan ebeveynlere çocuklar maalesef düşman olmaktadırlar. “Ben senin istediğin her şeyi yaptım, sen bana nasıl böyle yaparsın” dediğinizde de, size “keşke yapmasaydın” diyeceklerdir. Bu nankör olduklarından değil, sizin onları şımarttığınız içindir. Başınızın üzerine çıkarmanıza rağmen memnun edemeyebilirsiniz. Hatta taviz verene düşman bile olabilirler çocuklar.
Aynen bunun gibi, daha evlenir evlenmez eşinizin size daha çok bağlanması amacıyla, iyi niyetle yapacağınız güzel davranışların karşılığını alamazsanız, abartmadan sadece görevlerinizi yapın ve onun yapması gerekenler de siz yapmayın. Değilse ileride ah vah etmenin kimseye bir faydası olmaz. Olan öncelikle size olur.
Velhasıl, evlenmeden önce eşiniz olacak kişiyi tüm yönleriyle tanıyın ve öyle evlenin. Evlenmeden önce gözünüzü dört açın, evlendikten sonra yarısını kısın. Evlilikte mutluluk İçin yapmanız gerekenleri, eş adayınızla ayrıntılı olarak okuyun ve karara bağlayın. Hemen elektrik alır almaz, aşık olmayın. Aşıklar hataların farkına varamazlar. Bu durumdayken hiç olmazsa büyüklerinizin fikirlerini mutlaka alın. Sonra ah vah etmeyin.
Çocuk sahibi olmadan da, çocuk yetiştirirken dikkat edilmesi gereken hususları mutlaka öğrenin ve ona göre hareket edin. Yani sadece duygularınızla değil, aklınızla da yetiştirin çocukları.