Seyfullah Koyuncu
Seyfullah Koyuncu Çiftçi, Tarım Kredi’den şikayetçi!

Çiftçi, Tarım Kredi’den şikayetçi!

Konya Ovası’nda bu sene etkili olan yağışlar, başta çiftçilerimiz olmak üzere hepimizi çok sevindiriyor. Geçen sene çok kurak bir yıl geçirip özellikle tarımda hayli zorluklar yaşayan Konya’da, böyle bereketli bir kış mevsiminin tüm yaraları saracağını düşünüyordum.
 
Fakat, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker’le, tarımdaki gelişmeleri ve ovadaki son durumu konuştuğumuzda durumun pek de sandığım gibi olmadığını gördüm.
 
Doğrusu bu sohbete kadar çok iyimserdim bu konuda. Çünkü ovada uzun süredir bu kadar rahmet yoktu, bu sene Allah bol rahmet verdi, herkes derin bir nefes aldı diyordum.
 
Ta ki oraya gidene kadar.
 
Tabiri caizse adeta bir dokundum bin ah işittim…
 
Çiftçiler, gübre, mazot ve elektrik maliyetlerinden dolayı kara kara düşünüyor.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla gübrede yapılan yüzde 30’luk indirimi ve yağışların bolluğunu şükürle anıyorlar ama dertleri bir değil ki…
 
En çok da gübreden yana dertliler.
 
Ekim ayında atılması gereken DAP gübresini birçok çiftçi fiyat yüksekliğinden dolayı tarlasına atamamış. Bu ay atılması gereken ÜRE gübresinde ise belirsizlik nedeniyle rahat hareket edemiyorlar.
 
Piyasada 10 bin 500 lira seviyelerinde satılan ÜRE gübresi, şu anda Tarım Kredi’de 9 bin 200 lira seviyelerinde satılıyor.
 
O da bulabilirseniz tabii…
 
Hayıroğlu’ndan gelen bir çiftçi kardeşimizin anlattıklarına göre, çiftçiler Tarım Kredi’den gübre alırken sıkıntı yaşıyorlarmış.
 
Çiftçi kardeşimizin bana anlattıklarını aynen aktarıyorum;
 
2021 yılı itibarıyla DAP gübrede ortaya çıkan inanılmaz fiyat artışları elimi kolumu bağladı. O sebeple ekim ayında tarlama DAP gübresi atamadım.
 
Daha sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle gübrede yüzde 30 civarında bir indirim yapıldı.
 
Biz de bu habere sevindik, DAP gübresi atamadık, en azından üre gübremizi atalım ki verim kaybımız olmasın diye düşündük.
 
Bu sebeple ben de Tarım Kredi’ye bir girişimde bulunarak planlamamı yaptım. Yaklaşık 100 bin lira değerinde bir gübre alımı yapacaktım.
 
Tabi bu gübrenin ödemesini hasat zamanında ödenecek şekilde planladım. Konya Tarım Kredi’den yapacağım bu alışveriş için gittiğim zaman ne yazık ki eli boş döndüm.
 
Ellerinde gübre kalmadığını, stoklarının bittiğini ve başımın çaresine bakmam gerektiğini söylediler.
 
Bunun üzerine özel sektörden alışveriş yapmak istedim, fakat orada da hem fiyatlar yüksek hem de peşin para istiyorlar. Çaresiz bir şekilde çözüm bulmaya çalışıyorum.
 
Ben bu ay tarlama gübreyi attım attım, atamazsam bu sene hiçbir verim alamayacağım. Çok büyük zarar edeceğim.
 
Hayıroğlu, Şatır gibi bizim bölgemizdeki çiftçinin yüzde 70’i bu durumdan dolayı gübre alamamış durumda.
 
Bizi, ‘başının çaresine bak’ diyerek gönderiyorlar, derdimize çare olmuyorlar…
 
Sesimizi duyurun…
 
Çiftçi kardeşimizin bu serzenişine Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de bazı eklemeler yaptı.
 
Bir sıkıntıyı da ben aktarmak istiyorum. Tarım Kredi Kooperatifleri’nde çiftçilerimize uygulanan 50 bin TL’lik limitin acilen artırılması gerekiyor. Gübre 2 bin lirayken bu limit yeterli oluyordu ama şu anda bu limitle gübre alınamıyor. Ayrıca stoklar çok zayıf. Bu ay alamayacaksam ÜRE gübreyi, bana önümüzdeki ay kamyon kamyon gübre versen ne fayda…
 
Çiftçi kardeşimiz ise Kavuneker’e cevap veriyor.
 
Başkanım, tarlama ekspertiz çağırdım, kefil buldum, limitimi bunların karşılığında yükselttim. Ama bu defada “stoklarımızda gübre yok!” cevabını aldım…
 
Limit konusunu aşsak bile gübre bulamıyoruz…
 
Ziyaretimde buna benzer o kadar fazla konu gündeme geldi ki, hangisini yazsam sayfaya sığdıramam.
 
Su sıkıntısı, enerji maliyetleri, plansız üretim, yetersiz denetim, karar vericilerin sahaya inmeden masa başında verdiği kararlar neticesinde ortaya çıkan absürdlükler, çiftçinin belirsizlik nedeniyle uzun vadeli adım atamaması, köyden kente göçün hızlanması gibi bir sürü başlığı ele aldık.
 
Çiftçilerimizin en azından gübre konusunda bize ilettikleri şikayetleri duyurmak adına şimdilik yazımı bu kapsamda ele aldım. Diğer konuları da zaman zaman işleyeceğiz.
 
Elçiye zeval olmaz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi