Hakan Bahçeci
Hakan Bahçeci Çanakkale’den Şehitliğe Uzanan Yol

Çanakkale’den Şehitliğe Uzanan Yol

 

Çanakkale Muharebeleri şanlı bir müdafaadır. Vatan olarak kabul edilmiş toprakların, milletin var olma mücadelesinin verildiği bir direnişin ispatıdır. Savunmanın ne demek olduğunu ve nasıl olduğunu tüm dünyaya gösterdiğimiz gerçek bir destandır.

Çanakkale Muharebeleri sonuçları halen devam ve tezahür eden bir savaştır. Gerek dünya tarihi açısından gerekse milli tarih açısından önemli boyutları olmakla birlikte belki de en önemli yönü; Türk Milletinin ruhunu yansıtması bakımından önemlidir. Burada bahsedilen Anadolu ruhudur. Tüm unsurlarıyla yekpare bir ruhun yansımasıdır.

 

PAŞA DAİRESİ

-Paşam, Acun seni  Survivora çağırmadı mı, ayıp mı etmiş yoksa?

-Yahu gözüm, ne oraya gidecek kadar ünlüyüz, ne de katılacak kadar gönüllüyüz.

Dünya tarihi açısından baktığımız zaman, Çanakkale savunmasıyla savaş üç yıla yakın uzadı, bu uzamadan dolayı milyonlarca Avrupalı öldü. Rusya, Çarlık Rusya’nın sonu ile komünist oldu, Rusya komünist olurken milyonlarca insan öldü. Rusya bununla kalmadı, Çin’de komünist oldu. Avrupa’nın o şaşalı ihtişamı sarsıldı, özgüvenleri kayboldu. Sömürgeleri ellerinde tutma şansını kaybettiler.

 

OLTANIN UCU

“İstiklal Marşı, milli mutabakat metnidir.” Nabi Avcı

Milli tarih açısından bakıldığında da Çanakkale Muharebeleri çok önemli bir yere sahiptir. Bu savunma bir milletin yapısını, kök ve gövdesini göstermesi bakımından önemli bir alandır. Muharebelerde görev yapan tüm subaylar daha sonra ülkenin geleceğinde önemli roller üstlenmişlerdir. Annelerin cepheye yazdıkları mektuplarda, köylerde düzenlenen asker uğurlamalarında bir milleti millet yapan unsurlar görülebilir.

 

BİRKAÇ DİZE ŞİİR

……………..

Son ve gül,

Ne ilki yaşadık,

Ne gül hazana kaldı.

Bekleyen bahar mıydı?

Karlarda hangi sevda açardı?

Ne kar yağdı, ne yağmur,

Ne bahar geldi, ne huzur

Baharda kalsın

Gül tomurcukta

Var olayım son huzurda

H. Bahçeci, Konya

Çanakkale Muharebeleri düzgün ve doğru anlatıldığında kuru bir kalabalık olmadan nasıl millet olunabileceğine dair izler bulmak mümkündür. Orada yaşanan her bir olayı ayrı bir hikâyeye konu olarak ele alabilir, verilen şehit sayısınca filmler çekebilir, romanlar yazabiliriz. Dakikalar sonra öleceğini bilirken en ufak bir tereddüt göstermeyen gencecik fidanlar ancak inançla bunu başarabildiler. Bu noktayı gözden kaçırırsak, gerçekleri destan olmaktan öteye taşıyamayabiliriz.

 

SÖZÜN NAMUSU

İki şey akıl hafifliğini gösterir: Konuşacak yerde susmak, susacak yerde konuşmak. (Sâdi Şîrâzî)

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan İstiklal Harbi Şehitliği’ni gezme imkânımız oldu bir grup minik öğrenciyle birlikte. Gösterilen emek, mimari estetik, maketlerde yansıtılan örf, adet, gelenek ve kültür bir vefa borcunun gecikmiş iadesi olsa gerek. Bu çalışmaya katkısı bulunanlar zaten olması gereken bir çalışmayı yaptıklarını unutmamalı bence.

 

PAŞAMIN TÜRKÜLERİ

Cahildim dünyanın rengine kandım

Hayale aldandım boşuna yandım

Seni ilelebet benimsin sandım

 

Ölürüm sevdiğim zehirim sensin

Evvelim sen oldun ahirim sensin

 

Neşet Ertaş, Kırşehir

Bu tür çalışmaların fiziki yapısından bahsetmek gözetilen amaç ve niyet düşünüldüğünde yersiz kalır. Şehitlik önemli bir eksiği tamamlama başarısını gösterecek güce sahip kanımızca. Ancak ilgililerin organizelerde, bakım ve kontrollerinde gerekli özen ve itinayı ilk günkü heyecanla devam ettirmelerine büyük ihtiyaç var.

 

KALEMİN SADAKASI

Resulullah (s.a.s)’in şöyle dediği rivayet edilmiştir:

  «Allah yolunda harb eden mücahidin benzeri; gündüz oruç tutan, gece namaz kılan mü’minin benzeridir. Allah kendi yolunda dövüşen mücahid için ya onun şehadeti suretiyle onu cennete koymayı, yahut onu sevapla ve ganimetle beraber salimen evine dönmeyi garantiledi.» (Buhari-Müslim)

Gençlerimiz ve çocuklarımız düne dair sahiplikleri, çekilen çileleri buna rağmen kültürümüzün ne kadar zengin olduğunu öğrenmek durumundalar. Hal böyle olunca uçlarda olmadan, tarafında ya da karşısında olmadan tarihimizi anlatmak zorundayız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hakan Bahçeci Arşivi