Bir yol yazısı
Yarım günlük bir Ankara ziyareti için yoldayım. Bu yazıyı da Konya-Ankara arasında Yüksek Hızlı Trende yazıyorum.
Türkiye’nin son 10 yılda kat ettiği gelişmişliğin en iyi göstergelerinden biri bu olmalı. Batı filmlerinde görmeye alıştığınız bu konfora artık Anadolu insanı da sahip. Hem işini hem ziyaretini en hızlı ve yorulmadan yapmak. Bu gelişmişliğe kültürel ve manevi değerleri de ekleyerek ve çalışmayı birinci sıraya alabilirsek Türkiye’nin önünde kimse duramaz.
Bu yolculukta bir kez daha görüyoruz ki, Konya Ovası muhteşem bir büyüklükte. Her yöne uçsuz bucaksız ufuk çizgisi. Ancak Konya Ovası gerçekten istenilen düzeyde üretim yapmıyor. Eğer verimlilik ve doğru kullanım sadece iki katına çıksa, Konya’nın başka bir arayışa ihtiyacı olmaksızın Türkiye’nin en iddialı şehirlerin başında gelir. Bu konuda gerek MEVKA, gerek KOP idaresinin geliştireceği önemli projelerin hızla hayata geçmesi gerekiyor.
YHT Konya-Eskişehir ve 2015’ten sonra Konya-İstanbul direk seferleri de başladığında Konya’nın turizm potansiyeli daha net ortaya çıkacaktır. İşte o zaman Konya bir merkez şehir ne demekmiş tam anlamıyla gösterecektir..Kırsalı geliştirerek, çok güçlü bir şehir merkezi oluşturmanın yolu bu olsa gerek; nitelikli tarım, katma değeri yüksek turizm.
Ankara’da daha önce belirlenmiş ziyaretimiz, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk’e olacak. Türkiye’de sosyal hayattaki gelişmişlik ne ise kamu hizmetleri anlamında gelişimde aynı paralellikte. Özellikle Anadolu Ajansı için Kemal Öztürk sonrası için pek çok olumlu gelişim var.
Bu gelişimleri meslektaşlarımız özellikle duayen gazeteciler sıklıkla yazıyorlar. Ancak AA’nın Anadolu’daki yerel gazeteler için verdiği hizmetler, ürettiği hızlı ve kaliteli haberlere de bir paragraf açmak gerekir.
Anadolu Ajansı, bu dönemde Anadolu’da çok iyi bir yapılanma kurulduğu için, yerel gazetelerin de en önemli haber kaynağı olmasıyla büyük bir fonksiyon üstlendi. Bir personel maaşının nerdeyse üçte bir fiyatına yüzlerce haberi yerel abonelerine sunan AA, yerel gazeteler için büyük bir fırsat oluşturdu.
Tüm bunların yanında benim en çok hoşuma giden yön, AA’nın digital yayınlar ve mobil uygulamalarındaki hızı. Akıllı bir telefonunuz varsa, bu uygulamalar sayesinde her şeyiniz var demektir. Ajansın, Anadolu’daki bölge müdürleri de birer “sosyal medya gurusu” gibi hareket ediyorlar. Habersiz kalmıyorsunuz.
Türkiye’nin bölgesel güç iddiasının en önemli ayaklarından biri de şüphesiz iletişim. AA yakın coğrafyada çok etkin bir habercilik yapıyor. Turan Kışlacık yönetimindeki dış haberler, dikkat çekici gelişim içinde. Kudüs muhabiri Taner Aydın ise tek başına pek çok önemli habere imza atıyor. Haber kanalları için aranan İsrail uzmanı.
Son olarak YHT için birkaç önerimiz olsun. İnternet hala büyük eksik, acilen konulmalı. Vagon ekranında aralıklarla geçilen bölgeler harita üzerinden verilmeli. Uçaklardakinin yerdeki hali gibi. Böylece o bölge tanıtılmış olur.
Yol biter, yazı bitmez…