Osman Uzunkaya
Osman Uzunkaya Bir âlim daha hakka yürüdü

Bir âlim daha hakka yürüdü

                Türkiye’nin önde gelen ilim adamlarından; Hadis Âlimi Muhammed Emin Saraç hoca efendi bildiğiniz gibi birkaç gün önce 92 yaşında Hakkın Rahmetine kavuştu.

                Ömrünün her anını İslam’a hizmete ve Hakka davete adayan Muhammed Emin Saraç hoca efendinin hayat öyküsüne ve aldığı dini eğitime kısaca değinelim isterseniz.

                Muhammed Emiz Saraç hoca efendi, Tokat’ın Erbaa ilçesinin Tan oba köyünde doğdu. Babası Hafız Mustafa Efendi’dir.  Dedesi Nakşibendiye’den Müderris Üzeyir Efendi, Niksar’ın Keşfi Camii Medresesi’nde müderristi.  Müderris Üzeyir Efendi, dönemin sayılı ulemaları arasında gösteriliyordu. Dedesinin yanında 6 yaşında Kuran’ı Kerimi hatmederek hafızlığa başladı. Hoca efendinin abisi Bahaddin, kardeşleri; Osman, Yusuf ile kız kardeşleri de anne ve babaları tarafından, Kur’an okumanın suç sayılabildiği yıllarda hafız olarak yetiştirildi.

                Hoca efendinin babası Hafız Mustafa Efendi, o dönemde çocuklara Kuran’ı Kerim okuttuğu için mahkemeye çıkarıldı. Hâkim; “Sen çocuklara Arapça okutuyormuşsun. Bu doğru mu?”Diye sordu. O cevaben; “Ben çocuklara kimsenin canına, malına ve ırzına tasallut olmasınlar diye bir şeyler öğretiyorum. Ben Kuran’ı Azîmüşşan’ı okutuyorum.” Dedi. Ancak yapılan mahkeme sonucunda 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

                Hoca efendi 1940 ila 1943 yılları arasında Merzifon Niksar’da mukabeleler okudu. 1943 yılın da tahsili için ailesi tarafından İstanbul’da bulunan Ali Haydar Efendinin tekkesine gönderildi. Daha sonra burada Fatih Camii Baş imamı Ömer Efendi’de Kur’an talimi yapmaya ve Telhîs okumaya başladı. Fatih Camii’nde 3 ay misafir kaldıktan sonra Kara Gümrük’teki Üç baş Medresesine gitti. Burada ikamet eden ve 65 sene baş kayyımlık yapan Süleyman efendi’de Buhâri –i Şerif’in birinci ve ikinci ciltlerini okudu. İlk hadis icazetini muhaddis Hacı Ferhad-ı  Rizevî silsilesinden gelen icazet nama ile Süleyman efendiden aldı. Üç Baş Medresesine 1950’ye kadar devam etti. Bu süreçte, birçok Âlimden; tefsir, hadis, fıkıh ve usul dersleri aldı.

                Hoca efendi Mısır El-Ezher Üniversitesinin diplomasının Türkiye’de geçerli olmadığını bildiği halde, burada 9 yıl süreyle okudu. Osmanlı’nın son şeyhülislamı Mustafa Sabri Efendi başta olmak üzere, birçok zattan ders alarak İslami ilimlerde önemli bir merhale kat etti. Fatih Camiinde yıllarca tefsir, hadis ve fıkıh dersleri vererek, hem yurt içinde hem de yurt dışında yüzlerce talebe yetiştirdi. Hayatı boyunca Osmanlı ulemasının müstakim çizgisini takip etti. İlim ve takvası, edep, ahlak ve şahsiyeti ile sadece Türkiye’de değil, Dünya çapında takdir gören bir Âlim oldu.

                Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın babası olan hadis Âlimi Muhammed Emin Saraç hoca efendinin cenaze namazı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş tarafından kıldırılarak Cumhurbaşkanımızın da iştirak ettiği kalabalık bir topluluk tarafından Fatih Camii külliyesine defnedildi.

                Hadisi Şerifte; “Âlimin Ölümü Âlemin Ölümü Gibidir.” Diye buyrulur. Allah c.c. Muhammed Emin Saraç hoca efendiye rahmet eylesin. Mekânı cennet, makamı âli olsun inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Uzunkaya Arşivi