Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Allah Sabredenlerle Beraberdir

Allah Sabredenlerle Beraberdir

Kıymetli kardeşlerim bu hafta sizlerle insan hayatının önemli bir imtihanı olan sabır konusuna degineceğiz insaAllah.Sözlükte “engellemek, hapsetmek; güçlü ve dirençli olmak” anlamlarındaki sabr kelimesinin ahlâk terimi olarak “üzüntü, başa gelen sıkıntı ve belâlar karşısında direnç gösterme; olumsuzlukları olumlu kılmak için gösterilen metanet” gibi mânalara geldiği, karşıtının ceza‘ (telâş, kaygı, yakınma) olduğu belirtilmektedir.

İnsan ve Müslümanalemi olarak her çeşit zorlu ve sıkıntıdan geçmekteyiz.Ama herkesin gösterdiği davranış ve tutum çok farklıdır.Kimi başına gelen sıkın,ölüm ve kederin imtihan olduğunu ve bunun mükafatını ve karşılığını mutlaka göreceğini bilir ve heran Rabbine sığınır ve ona teslim olur.Onun verdiklerine şükreder vermediklerinde ise mutlaka bir hikmet var diye düşünür.Hz.İbrahima.smın buyurduğu gibi”Beni yaratan da, doğru yola eriştiren de O’dur. Beni yediren de, içiren de O’dur. Hasta olduğumda bana O şifa verir. Beni öldürecek, sonra da diriltecek O’dur. Ahiret gününde yanılmalarımı bana bağışlamasını umduğum O’dur. Rabbim! Bana hikmet ver ve beni iyiler arasına kat.”(Şuara 78)

İnsan mutlaka yaşadığı üzüntünün biteceği bilmeli ve rabbine sunmalıdır.Rabbimiz ayette buyurduğu üzere

“Şüphe yok ki Allah, sabredenlerle beraberdir.”( Bakara 153)

Peki sabır ederken nasıl yardım istemeliyiz rabbimizden?﴾45﴿ Sabır ve namazla Allah’tan yardım isteyin. Şüphesiz bunlar, Allah’a huşû ile boyun eğenlerden başkasına ağır gelir.

﴾46﴿ Onlar kesinlikle rablerine kavuşacaklarını ve O’na döneceklerini bilen kimselerdir.(Bakara Suresi)

Namaza devam edip halimizi Rabbimize dua ile bildirmeliyiz.Ondan yardım istemeliyiz.Çünkü hangi dert ve sıkıntı olursa olsun bunu bize veren ve kaldıracak olan mutlaka Alemlerin Rabbi olan Allah tır.Ve razı olmalıyız Rabbimizden çok sevdiğim bir ayette şöyle geçer

رَضِيَاللّٰهُعَنْهُمْوَرَضُواعَنْهُؕذٰلِكَلِمَنْ

خَشِيَرَبَّهُ ﴿٨﴾ Allah onlardan râzı olmuş, onlar da Allah’tan râzı olmuşlardır. İşte bu, rabbini sayıp O’ndan korkanlar içindir.(Beyyine 8 ayet)

Kıymetli kardeşlerim biz Rabbimizin bize verdiklerinden razı olalım Rabbimizde ben bu kulundan razıyım desin inşallah. Çünkü o bizden razıysa bizim başkasını razı etmemize gerek yok.Tüm insanları razı etsek ne fayda.Rabbim bizleri kendisinden razı olmuş kullarından eylesin.Ve sabreden ona layık kul olmayı nasib etsin inşallah.Sözlerime şu sözlerle veda etmek isterim.

‘Mümin kişinin durumu ne kadar şaşırtıcıdır. Zira her işi onun için bir hayırdır. Bu durum, sadece mümine hastır, başkasına değil: Ona memnun olacağı bir şey gelse şükreder, bu ise hayırdır; bir zarar gelse sabreder, bu da hayırdır.’ Mevlana Celaleddin Rumi

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi