Alıç Sirkesi
Bugünkü yazımızda sizlere alıç sirkesinin yapımından ve faydalarından bahsedeceğim. Öncelikle alıçı tanımlayacak olursak;
Alıç ağacı ülkemizde derelere bakan yamaçlarda, çalılıkların arasında, ormanlarda yetişen doğal, hafif ekşi ve hafif kekremsi bir meyvedir. Alıcın rengi, yetiştiği iklimlere göre değişkenlik gösterebilir. Genelde tezgâhlarda sarı sarı gördüğümüz ve adını çıkaramadığımız meyve tam da kendisidir.
Kullanım alanlarına ve bilinen faydalarını rağmen, hiçbir emek sarf edilmeden kendiliğinden yabani olarak yetişen, besleyici değeri olan, çiçeği ve yaprağı ile güzel görünen alıç, maalesef henüz toplum tarafından hak ettiği ilgiyi görmemektedir ve ihmal edilmektedir. Alıç ağacının yaprak çiçek ve meyveleri yüzyıllardır kalp damar hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Alıç meyvesinin sarı, turuncu ve kırmızı renkleri bulunmaktadır. Ülkemizde en fazla sarı alıç mevcuttur. Ancak sarı alıcın diğer alıçlardan hiçbir farkı yoktur. Alıcın rengi, yetiştiği iklimlere göre değişkenlik gösterebilir. Şimdi sirkemizin yapımına geçelim.
Malzemeleri Sıralayalım
*Olgunlaşmış alıç meyvesi
*İçme suyu
*Bal
*Bir miktar üzüm veya başka tatlı meyve
*Temizliğinden emin olduğunuz cam kavanoz
*Temiz pamuklu bez
*lastik
Hazırlanışına Geçelim
1) Meyvelerimizi titizlikle yıkayıp kurulama işlemi yapmadan tepsiye serelim. Üzerine ince bir bez örtüp aldığımız meyveler olgun değilse bir hafta on gün kadar olgunlaşması için bekleyebilir, olgun ise sadece bu şekilde kurumasını bekleyebiliriz.
2) Meyvelerimizi ister bir havana ister temiz bir bez torbasına koyup iyice ezelim, küçük hale getirelim. Çekirdeği ile birlikte parçalanması daha faydalı olacaktır.
3) Cam kavanozumuza en az yarısı meyve olacak şekilde dolduralım. 3/4 oranında meyve olmasını tercih ediyorum. Destek meyvelerimizi de ilave edelim. Mesela bir kaç bardak üzüm suyu mesela 8 10 dal meyan kökü mesela hurma gibi şeker oranı yüksek takviyeler. Ya da bir bardak kadar bal pekmez illa bol tat desteği ister. Çünkü alkol bakterilerinin bol şekere ihtiyacı var... Bu da alıç meyvesinde azdır.
4) Kavanozun kalan kısmına içme suyu ilave edelim. Ağzını temiz ve pamuklu bir bezle kapatıp evimizin güneş almayan köşesine yerleştirelim.
Sirkenin saklandığı ortam ısısı nasıl olmalıdır? Sirke bakterilerin genelde 12 ile 15 derecinin altına indiğinde çalışmaları yavaşlar, 5 ile 10 derecenin altına inen sıcaklıkta ise çalışmazlar. En elverişli, en iyi, en uygun olan sıcaklık istekleri ise 28 ile 34 derecedir.
Peki, şimdi ne olacak?
Temiz kaşıkla her sabah ve her akşam kavanozunuzu açıp güzelce karıştıracaksınız. Bildiğiniz gibi küçük meyve parçacıklarımız ta ki kavanozun dibine ya da suyun altına çökene kadar bu işleme devam edeceğiz. Her şey sağlığımız için.
Evet. Alıç sirkemizi kurduk. Olması içi zamana ve sabra ihtiyacımız varken biz de bu güzel meyvenin neden sirkesini kurduğumuzu ve bu sirkenin faydalarından bahsedelim.
"Alıç sirkesinin faydalarını sayalım bakalım: Bu faydalar;
1.Damar sertliğine iyi gelir.(Beyindeki damarların tıkanması kangren, kalp krizi ve beyin kanaması gibi pek çok ciddi hastalığın tetikleyicisi olan damar sertliğine iyi gelir)
2. Kalp sağlığını korur(Kalp yetmezliği ve kalp kaslarındaki güçsüzleşmeyi gidermeye yarar)
3. Böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılır.(Doğal bir idrar söktürücü olmasının yanı sıra kabızlık ve ishal gibi problemlerin de çözülmesine katkı sağlar.)
4.Stresi azaltır.(Sinir sistemim üzerinde sakinleştirici etkisi vardır. Uyku sorunu yaşayan insanların ve panik atak hastalarının kullanması tavsiye edilir.)
5.Hafiza güçlendirir ve unutkanlığın geciktirilmesi ve önlenmesine yardımcı olur.
6.Kolasterolü öneler.(Kötü kolesterolü önleyerek kolesterol seviyesini düzenler.)
Bu faydalarını toparlamıştım fakat bu alıç sirkesi veya başka bir sirke kullanınca bu sorunlar olmayacak anlamına gelmemeli sadece düzenli kullanımlarda bedene destek olacaktır... Ufacık bir meyvenin bile bu kadar faydası varken bizler insanlık için kendimiz için ne yapıyoruz acaba bugünün duası Rabbim bizlere vermiş olduğun bütün nimetleri şükür sebebi eyle…