YENİDEN ADAYLIK İÇİN 8 KRİTER
Ak Parti’de yeniden belediye başkanı olmak isteyen mevcut başkanlara yönelik değerlendirme kriterleri yavaş yavaş belli oluyor.
Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla genel merkez tarafından başkanların çalışmalarıyla ilgili geniş bir değerlendirme dosyası hazırlanıyor.
Bu dosyanın içerisinde neler var?
Yeniden aday olmak isteyen Belediye başkanları değerlendirilirken, başkanların vaatleri, gerçekleştiremedikleri, bütçe kalemleri, projeleri, anketlere bakılacak.
Bu kalemlerden geçer not alanlar önümüzdeki seçimlerde görevine devam edebilecek.
Bu konuyla ilgili Genel Merkezde Özel olarak görevlendirilen bir heyet inceleme yapıyor. Dosyaların içeriği ise, yani verilen notlar sır gibi saklanıyor. Söz konusu heyet sonbahara kadar çalışmaları tamamlayacak ve dosyalar yıl sonunda Başbakan Erdoğan tarafından bizzat değerlendirilecek.
Peki, dosyada hangi kriterlere bakılacak? Bir göz atmakta fayda var. Özellikle yeniden belediye başkanı adayı olmak isteyenlerin karnesinde neler olacağını madde madde çıkarttım.
VAATLERİNİ YERİNE GETİRDİN Mİ?
Malum seçime giderken adayların bol keseden dağıtması ülkemizde gelenek oldu. Hal böyle olunca gerçekleşmeyen vaatler partiye itibar kaybettiriyor. Bu durumu gören Genel Merkez, belediye başkanlarının seçim kampanyalarındaki vaatlerinin listesi hazırlıyor. Başkanın şimdiye kadar bu vaatlerinden ne kadarını gerçekleştirebildiğini belirliyor. Yapamayacağını vaat eden belediye başkanları kırık not alıyor.
Bu arada 2 dönemdir belediye başkanı olanların ilk dönem vaat ettiklerine de bakılacağı söyleniyor.
BÜTÇE
Belediyelerin yıllık bütçeleri özel olarak inceleniyor. Denk bütçe olsa dahi, ne kadarı yatırım, ne kadarının borçlar için ayrıldığı özel olarak saptanıp, bütçe analizi yapılıyor.
SOSYAL İLİŞKİLER
Belediye başkanlarının sosyal ilişkileri de dosyada yer alacak. Kamuoyu tarafından sık sık siyasiler eleştirilir.
“Seçildi bir daha uğramadı, vatandaşla görüşmüyor, halkın içine çıkmıyor, kapalı bir hayat yaşıyor.” İşte bunları da değerlendirme kararı aldı Ak Parti.
Belediye başkanlarının vatandaşlarla ne sıklıkta görüştüğü, cenaze ve düğünlere katılıp katılmadığı, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarıyla ilişkileri de kriter olarak değerlendirmeye alınacak.
Bu anlamda da belediye başkanlarının kaç dönem başkanlık yapıyorsa dönemlerinin tamamı değerlendirmeye girecek. Yani seçime 6 ay kala yapılan halkla ilişkiler çalışmaları değil, 5 yıl belediye başkanlığı yapmışsa 5 yılın tamamı, 10 yıl belediye başkanlığı yapmışsa 10 yılın tamamı değerlendirilecek.
OYU PARTİDEN DÜŞÜK MÜ?
En önemli konulardan bir tanesi, malum daha önce bu konuya değindim. Genel Merkez sürekli anketler yaptırıyor. Belediye başkanlarının ve partinin oyları anket yapılan şehirlerde masaya koyup tek tek değerlendirmeye tabi tutuyor. Oyu partinin oyundan az olan belediye başkanları için risk bulunuyor.
VEKİL NOTLARI DA ÖNEMLİ
Dosyada, genel merkez tarafından görevlendirilen Bölge Koordinasyon Kurullarının raporları, ilk koordinasyon kurullarının belediye başkanıyla ilgili raporları da yer alacak. Dosyadaki başka bir değerlendirme notunu ise il milletvekilleri verecek.
Yani belediye başkanlarının vekilleri de ikna etmesi gerekiyor. Milletvekilleriyle mesafeli duran belediye başkanları için yine ciddi risk bulunuyor.
TEŞKİLAT GÖRÜŞLERİ
Başbakan teşkilatların görüşlerini de önemsiyor. Ana kademe, hanım kolları ve gençlik kollarının değerlendirmelerini de kriterler içerisine aldırıyor.
Parti teşkilatını yok sayan, önemsemeyen ve birlikte çalışma alışkanlığını edinmemiş başkanlar içinde yine risk faktörü yüksek.
Bu yerel seçimlerin Sayın Başbakan için çok önemli olduğunu bilmem söylememe gerek var mı?
Sayın Başbakan Köşk seçimlerine yerel seçimlerde oy oranı düşmüş bir lider olarak gitmek istemiyor. Hal böyle olunca hiçbir kazaya mahal vermemek için bu seçimlerde aday belirlerken kılı kırk yaracak gibi görünüyor.
Tabi bu hassasiyet aday belirlerken Genel Merkez’e şu soruyu sorduruyor.
- Aday yapacağınız kişi belediye seçimlerinde partinin oylarını yükseltiyor mu?
Bu soruyu ülke genelinde her seçim çevresinde sorabilirsiniz.
Peki, Konya için sorarsanız ne dersiniz?
Konya’da bu kriteri karşılayacak tek bir kişi var. Oda Ahmet Davutoğlu. Bu genel seçimlerde de kendini gösterdi. Partinin oyları birkaç puan arttı. Sayın Davutoğlu yerel seçimlerde yine aday olsa büyük ihtimal partinin oylarından birkaç puan fazla alacaktır.
Ya yükseltmiyorsa? O zaman ne olacak?
O zamanda şu soruyu soracaksınız.
- Başkan adayı partinin oylarını düşürüyor mu?
Ak Parti’nin zaten Konya’da bir oy potansiyeli var. Ahmet Davutoğlu belediye başkan adayı olmayacağına göre seçeceğiniz kişinin belediye seçimlerinde oy oranlarını düşürmemesi gerekiyor.
Yani kısacası, sokağa çıkıp vatandaşa sorduğunuzda “Ak Parti’ye oy vereceğim ama şu adam olursa vermem” dedirtmemek gerekiyor. Bunu söylettiren bir belediye başkanı adayı belki seçim kaybettirmez ama ciddi itibar kaybettirir.
Ak Parti’nin sürekli anketler yaptırdığını bilmeyen yok. En son anketlerde haliyle Konya’da var. Tahir Bey yapılan anketlerde yüzde 56 gibi bir rakamda görünüyor. Konya’nın Ak Parti’ye verdiği desteğin her platformda yüzde 70’lerin üstünde olduğunu hesap edersek bu rakam pek tatmin edici görünmüyor.
Yarına dair tahminler yapmak çok akılcı değildir. Ancak çıkarım yapmak akıl ürünüdür.
Yukarda ki 8 kriteri alıyorum, ortaya çıkan anket sonuçlarına bakıyorum ve bir takım çıkarımlar yapıyorum. Sayın Başbakan’da nihayetinde karneyi böyle oluşturacak ve bu karne belediye başkanının kaderini belirleyecek. Tabi şehirlerinde.