YAZ SICAKLARINDA DİKKATLİ OLMALIYIZ…
Yazın en büyük problemlerinden biri artan hava sıcaklıklarının yüksek nemle birleştiğinde bunaltıcı bir etki yaratması. Üstelik bu bunaltıcı havalarda günlük yaşantımıza devam etmemiz de gerektiğinden, işimiz biraz daha zorlastirmakta. Özellikle çocukların, yaşlıların, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıklara sahip insanların dikkat etmesi gereken bu havalar için önlem alınması hayati önem taşıyor.
Bol su içmenin önemine vurgu yapmak çok klişe bir başlangıç gibi olabilir ama sadece ne kadar hayati olduğunu anlatmak için atılmış bir adımdır. Sağlıklı bir insanın günde 1,5-2 litre su içmesi gerekir. Özellikle vücudunuzdaki suyun terle atıldığı bu sıcak günlerde bu gereklilik daha da artmakta. . Susuzluk vücudunuzu halsiz düşürür ve dengenizi bozar. Sıcak havaların en büyük düşmanı bol su içmektir.
Özellikle risk grubundaki insanlar sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde dışarıya çıkmalıdır. 11.00-16.00 arasında, güneş ışınlarının dik vurduğu saatlerde serin yerlerde olmak çok önemlidir. Bu sebeple işlerinizi erkenden ya da akşam üzeri yapacak şekilde ayarlayın ve bu saatlerde vücudunuzu yormayın.
Sıcak havalarda terinizi emecek kumaşları ve açık renkli giysileri tercih etmeliyiz. Bu sayede teriniz kolayca emilir ve açık renk giysiler güneş ışınlarını çekmez. Önemli bir diğer husus ise mutlaka güneş gözlüğü kullanma gerekliliğidir. Camları güneş ışınlarını geçirmeyen ve kalitesiz olmayan bir gözlük mutlaka gözünüzde olmalı.
Sıcak havalarda sindirim sisteminizi zorlayacak ve dolayısıyla diğer organlarınızı yoracak yemekler yemekten kaçının. Vücudunuz zaten bir kriz durumuyla başa çıkmaya çalışırken bir de üzerine o yemekleri eritmeyi, depolamayı eklemeyin. Su yönünden zengin sebzeler tüketin ve bol bol su için.