Yan Algılı 2021 Bitti, Nokta
*Yine yıl daha bitti. Salgın, değişken algı şeklinde, finansal dünyayı her geçen gün çok daha etkileyerek devam ediyor. Teknoloji kendini korumak için kripto finans dünyasını kurarak kendi içinde bir ekosistem oluşturdu. Yılın özeti, bu hafta konumuz. Yılın son haftası teknoloji adına yapılan yeni gelişmeler bugüne kadar yapılanları ciddi manada revize etmeye yetti. 1990 yılında uzaya gönderilen hubble teleskobundan sonra james webb teleskobu uzaya gönderildi. 10 milyar $’lık james webb, hubble uzay teleskobunun yerini alacak. Yeni teleskop, evrenin daha derinliklerine bakmak ve 13,5 milyar yıldan fazla bir zaman öncesine giden olayları tespit etmek üzere tasarlandı. Karanlık nokta olarak bildiğimiz her nokta netleşecek. Çip krizi derken Çin’den yılın atağı geldi. Apple ile yaptığı kavgada kendi köşesine çekilen Huawei, kendi otomobilini satışa çıkardı. Savaş sonrası kendine has yazılımını geliştirdi. Otomobiline entegre etti.
**Eskiyen yılda dünyaya entegre olabildik mi? Hayır olamadık.
-Makine öğrenimi yapay zekâ ya da AI, bu yıl çok ses getirdi. Yaşam şeklimiz, çalışma tarzımız ve oyun oynamamızdaki fark edilir etkileri ilk aşamasında bulunduğundan yeni trendlerden olmaya devam ediyor. Verileri neredeyse gerçek zamanlı olarak analiz edip, gelirleri artırarak ve kişiselleştirilmiş deneyimleri geliştirerek değişen müşteri davranış kalıplarını tespit etmesi bekleniyor. Bilişsel ve yapay zekâ sistemlerine yönelik küresel harcama bu yıl 57 milyar $’a ulaştı.2025 yılında, 190 milyar $’lık bir hacme sahip olması beklenmekte.
-Bulut teknolojisi, Microsoft Azure ve Google Cloud Platform gibi büyük oyuncularla ana akım haline geldi. 2022’de pazarın 6,72 milyar $’a ulaşması bekleniyor. Bu teknoloji büyümeyi amaçlamakta ve özellikle yazılım mühendisleri için çeşitli fırsatlar sunmakta.
-Kuantum hesaplama, şaşırtıcı teknoloji eğilimi, koronavirüsün yayılmasını önlemede kullanıldı. Kaynaktan bağımsız olarak verileri kolayca sorgulama, izleme, analiz etme ve hareket etme yeteneği sayesinde potansiyel aşılar geliştirmede de rol oynamakta. Kuantum hesaplamanın uygulama bulduğu bir diğer alan, yüksek frekanslı ticaret ve dolandırıcılık tespiti ve kredi riskini yönetmek için bankacılık ve finans.
-Sanal Gerçeklik VR, Virtual Reality, Artırılmış Gerçeklik AR, Augmented Reality ve Genişletilmiş Gerçeklik ER, Extended Reality artık hayatımızda. VR, kullanıcıyı bir ortama çekerken, AR bunların çevrelerini geliştirmektedir. Bu teknoloji şimdiye kadar öncelikle oyun oynamak için kullanılmış olsa da, ABD donanması, ordu ve sahil güvenlik gemi kaptanlarını eğitmek için kullanıyor.
-Blockchain, çoğumuz bu teknolojiyi sadece bitcoin gibi kripto para birimleri ile ilgili olarak düşünsek de, blockchain teknolojisi başka birçok yönden yararlı olan bir güvenlik hizmeti sunmakta. En basit ifadeyle, blockchain yalnızca ekleyebileceğiniz, kaldıramayacağınız veya değiştiremeyeceğiniz veriler olarak tanımlanabilir. Bu nedenle zincir terimi kullanılmaktadır, çünkü bir veri zinciri oluşturulmaktadır. Önceki blokları değiştirememek, onu bu kadar güvenli kılan şeydir. Buna ek olarak, hiç kimse bu verilerin kontrolünü ele geçiremez. Blockchain ile işlemleri denetlemek veya doğrulamak için güvenilir bir üçüncü tarafa ihtiyaç yoktur. Çoğu endüstrilerde blockchain teknolojisi uygulanmakta ve blockchain teknolojisinin kullanımı arttıkça, yetenekli profesyonellere olan talep de artmaktadır. Kuşbakışı olarak baktığımız zaman, bir blockchain geliştiricisi, blockchain teknolojisini kullanarak mimari ve çözümlerin geliştirilmesi ve uygulanmasında uzmanlaşmıştır.
-Nesnelerin İnterneti IoT Bir başka umut verici teknoloji trendi nesnelerin interneti IoT’dur. Artık birçok şey, WiFi bağlantısıyla gerçekleşmekte, internete ve birbirlerine bağlanabilmektedir. Dolayısıyla, nesnelerin interneti IoT, gelecektir ve hâlihazırda cihazların, ev aletlerinin, arabaların ve çok daha fazlasının internete bağlanmasını ve internet üzerinden veri alışverişi yapılmasını sağlamaktadır. Tüketiciler olarak zaten IoT kullanıyoruz ve bundan yararlanıyoruz. İşe gittiğimizde unutursak kapılarımızı uzaktan kilitleyebilmekte ve işten eve dönerken fırınlarımızı önceden ısıtabiliyoruz. Bununla birlikte, işletmelerin şimdi ve yakın gelecekte kazanacakları çok şey bulunmakta. IoT, veriler toplanırken ve analiz edilirken işletmeler için daha iyi güvenlik, verimlilik ile karar vermeyi ve öngörücü bakım sağlayabilir, tıbbi bakımı hızlandırabilir, müşteri hizmetlerini iyileştirebilir ve henüz hayal bile etmediğimiz birçok fayda sağlayabilir. Tahminler, 2030 yılına kadar dünya çapında yaklaşık 50 milyar IoT cihazının kullanılacağını ve akıllı telefonlardan mutfak aletlerine kadar her şeyi kapsayan büyük çapta birbirine bağlı cihaz ağı oluşacağını göstermektedir. Nesnelerin internetine (IoT) yönelik küresel harcamaların 2022 yılında 1,1 trilyon $’na ulaşacağı tahmin edilmekte ve 5G gibi yeni teknolojilerin önümüzdeki yıllarda pazar büyümesini artırması beklenmektedir Bu trend teknolojisine adım atmak isteyenlerin, bilgi güvenliği, yapay zekâ ve makine öğrenimi temelleri, ağ oluşturma, donanım arabirimi, veri analizi, otomasyon, gömülü sistemler, cihaz ve tasarım bilgisine sahip olması gerekiyor.
-5G ve 6G bundan önceki bağlantılarımız olan 3G ve 4G teknolojileri sadece internette gezinmemizi, veriye dayalı hizmetleri kullanmamız sağlarken, 5G ve 6G ise Google Stadia, NVidia GeForce Now ve çok daha fazlası gibi bulut tabanlı oyun hizmetlerinin yanı sıra AR ve VR gibi gelişmiş teknolojilere dayanan hizmetlerini hayatımıza sokarak devrim oluşturacak.
Güvenliği ve trafik yönetimini geliştirmeye yardımcı olan HD kameralar, akıllı şebeke kontrolü ve akıllı perakende satışta kullanılacak.
-Siber Güvenlik, verilere yasa dışı olarak erişmeye çalışan kötü niyetli bilgisayar korsanları, yakın zamanda pes etmeyecek ve en zorlu güvenlik önlemlerini bile aşmanın yollarını bulmaya devam edecekler. 2021 yılına kadar siber güvenliğe küresel olarak 6 trilyon $ harcandı.
***Girişimsiz bir yıldı, yeni yılda gençlere fırsat vermek mecburi hizmetimiz olmalı? Gençlere bu yıl şans veren herkes kazanacak. Metaverse evreninde olmayan kurum, kuruluş, ülke veya birey sadece sosyal medyada olmak ile teknolojik olunmayacağını çok geç anlayacak. Kurulan bu dünya ile mevcut yaşadığımız dünya teknik olarak birleşecek; 10-20 yaş aralığında olanlar bu alanda söz sahibidir. Bu gençlere bütün imkânları vermemiz gerekiyor.
****2022 için bundan önceki yazıları kısmen bile okumuş olsanız. Bireysel olarak yapılan işlerin kurumlardan daha başarılı olduğunu görmekteyiz. Ülke olarak veya birey olarak ürettiğimiz kadar insanız. Algılar veya yan algılara bakmadan geçen yıldan hatta günlük olarak bir gün önce ile aynı ise kaybedenlerdeniz.