Trafiğe yaş sınırı getirilmeli!
Trafik kanunlarına göre 65 yaş üstündeki kişiler ticari vasıta şoförlüğü yapamıyor.
İşte bu sebeple, UKOME ve Şoförler Odası 66 yaşından gün alan ticari taksi sahibi veya şoförlerinin çalışma ruhsatını elinden alıyor.
Kimsenin ekmeğiyle oynamak istemeyiz ama belirli bir yaştan sonra; görme, takip ve ani refleks insanlarda zayıflıyor. Bu araçlara ailemiz biniyor, bence bu uygulama çok doğru ve yerinde olmuş. Sonuçta kendilerinden başka canları da taşıyor bu abilerimiz ve ablalarımız.
Bu kuralı aslında trafiğin tüm aşamalarında dolaylı olarak uygulamak gerekir diye düşünüyorum.
Tüm trafikte 65 yaş üstü yasaklansın demiyorum ama bazı kriterler getirilmesini öneriyorum.
65 yaşına gelen tüm vatandaşların, İl Sağlık Müdürlüğü ve Emniyet koordinesinde belirlenecek kurumlarda bazı sağlık testlerine tabi tutulması ve alınan rapor sonucunda direksiyon sallamaya devam veya tamam demeleri lazım.
Ama bu uygulamanın sulandırılmadan, sapasağlam uygulanması lazım. Parayı basan almasın raporu ama, gerçekten sağlam adam alsın.
İnsan yaşlandıkça, refleks kontrolü, göz sağlığı, kulak sağlığı, dayanıklılık gibi yeteneklerini yitiriyor. Eğer bu motorların tamamı yerinde ise, tüm kontroller tamam ise, sağlıklı olarak ömrü yettiğince kullansın tabi...
Ama bunların herhangi birinde bir sıkıntı varsa, trafik güvenliği için bazı yaptırımlar uygulanmalı.
Trafikte sık sık karşılaşıyoruz aslında.
Sağa sola bakmadan yola çıkmalar, şeridi ortalayıp gitmeler, sinyal vermeden dönmeler, normal şeritte giderken aniden üstüne gelmeler, aynaları hiç kontrol etmemeler, gözler görmediği için direksiyonu kucaklayıp ön cama doğru yapışmalar… Her ne kadar bunlar trafiğimizin genel sorunları olsa da refleks ve tepki verme süresinden dolayı bazı yaşlı şoförlerimiz çok tehlike arz ediyorlar maalesef...
Alkollü araç kullanmak neden tehlikeli ve yasak?
Alkollü bir sürücü, aracın kontrolünü ve bireysel yetilerini kaybeder. Çok üzgünüm ama yaşlılığın etkileri de nerden baksak aynı.
Aslına bakarsanız her yaş grubu için bazı sağlık testleri 5+5 yıl içinde yapılsa daha iyi olur.
Son günlerde sık sık karşılaşıyoruz trafikteki aykırılıklarla. Geçen hafta içinde hamile bayanın bulunduğu aracı tekmeleyen magandalardan sonra, 2 gün önce de müşterisini mesafe kısa diye yolda bırakan taksiciyi hepimiz izledik.
Özellikle psikososyal anlamda trafikte çok vukuatlı bir toplumuz.
Mesela birden fazla şiddet olayına kusurlu olarak karışanın ehliyeti iptal edilmeli bence. Yukarıdaki gibi daha sansasyonel olaylarda ise daha sert yaptırımlar uygulanmalı
Konya trafiğinde de bazen karşılaştığım hadiseler oluyor.
Bazı kurumların ve okulların servislerinde epeyce yaşlı abiler direksiyon sallıyor.
Maaş maliyetini düşürmek adına yapılan bu uygulama kesinlikle sağlıklı değil.
Bu konularda bence daha dikkatli olmak zorundayız.