Yiğit Berkay Çopur
Yiğit Berkay Çopur Robotlaşmayın, robot yapın!

Robotlaşmayın, robot yapın!

Geçtiğimiz günlerde bir otelin sahnesinden düşen ‘Mini Ada’ pek çok haber sitesi ve sosyal medya platformunda alay konusu olmuştu. Hatta kimileri işi o kadar abarttı ki ‘Sahneden düşen Mini Ada parçalandı’, ‘Yaptığınız robot anca bu kadar olur’ gibisinden sosyal medyada çokça yer aldı.

Keşke her zaman böyle haberler görsek, keşke robotlarımız ve kendi ürettiğimiz arabalarımızın bu denli haberlerini alsak.

Bu kadarda uzatacak ne var? Düşmüş işte! Buna da köşe mi yazılır? Diye düşünenlerinize inat ‘Evet yazılır’ diyerek, konunun nasıl işlenmesi gerektiğini vurgulayacağım.

Akınsoft, 23 yıl önce bir yazılım şirketi olarak faaliyet göstermeye başladı. Zaman içerisinde vizyonları ile büyük yol kat eden Akınsoft’un hedefi hep bir adım ileride olmaktı.

AKINSOFT – AKINROBOTICS Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özgür Akın’ın bahsettiği bir kesit, ‘ERP sektöründe dünyanın en iyi ERP yazılımına sahibiz.’ Öyle ki 7’ye yakın dile çevrilmiş ve 50’linin üzerinde modülden oluşan bu ERP çözümü, aynı zamanda 28 ülkeye ihraç edilen bir yazılım.

Akınsoft kendi alanındaki başarılarını sınırlamadan 9 sene önce ise Akınrobotics’i kurdu. Hatta lisanslı robotlar üzerinde çalışma yapacaklarını ve farklı prototipler üreteceklerini 23 sene önce söylemişlerdi.

Bugün geldiğimiz nokta da ise 2011 yılında Akıncı 1 olarak ilk robotunu üretti. Tam olarak yürüyemiyordu ama yürüme hareketleri yapıyordu. Akıncı 2 yürüyebiliyordu ama biraz yavaştı. Sonra Akıncı 3 serisini geliştirdiler.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda; Dünyadaki tüm gelişmeleri göz önünde alırsak, konu ne olursa olsun bu gelişmelerden geri kalmamak, hiçbir devletin veya kurumun desteğini almadan çalışmalarını yürütmek ve ülkenin o alanda belli bir başarıyı elde etmesi için çabalamak. Hepsi takdir edilmesi gereken bir emek.

Klavye başından birilerine sallamak, birilerine ahkâm kesmek çok kolay olabilir. Ancak konu ülkenin o alanda geleceği ise iyi kötü demeden yapılan ve yapılacak olan işlerin desteklenmesi gerekir. Hele ki Konya’da ve Türkiye’de yerli ve milli bir zihniyetle ülkeyi geleceğe taşımada rol oynayan bir firma, takdir edilmenin yanı sıra tüm destekler sunulmalı..

Bu boyutundan baktığımızda ‘Düşmüş işte’ olmuyor. Keşke hep düşse! Hep düşse de ülkemizde böyle güzel haberleri hep görsek. Akıncı robotu değil de arabası kaza yaptı desek. Bunlardan güzel bir haber olamaz.

Bundan 10 yıl öncesinde kendi robotlarımızdan bahsedemezken şimdi robotlarımızın düştüğünden veya parçalandığından bahsediyoruz. Bir şeyler düşmeden, parçalanmadan ya da kırılmadan ‘düşmeyeni, kırılmayanı, parçalanmayanı’ yapılamaz.

Ki bu konuda İnci Sözlük kurucusu Serkan İnci’de sosyal medya üzerinden alaycı tavırlar sergileyenlere duruşunu gösterdi:  “Millet bu olay ile alay ediyor ama bu haber çok sevindirici, muhteşem bir haber bence... Konya'da üretilmiş bir robotun kaza geçirmesi kadar güzel haber olabilir mi?”

Biz ülke olarak destek vermeye devam edeceğiz. Yeni dünyada yazılımlar, yapay zekâlar ve robot teknolojisi ön planda olacak. Hükümetimizin de bu konuda destek vereceğinden eminim.

Şunu kesinlikle unutmayın!

BİR ROBOT DÜŞMEDEN VE KIRILMADAN, DÜŞMEYENİ VEYA KIRILMAYANI YAPILAMAZ…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yiğit Berkay Çopur Arşivi