Pancar Alım Kampanyası Bugün Başlıyor
İnsan Konyalıysa zannediyorum onun için pancar ve buğday ekmektir, aştır, iştir, yuvadır, yuvanın huzurudur, ekmek gibi kutsaldır…
Konya Ovası için pancar demek okul demektir, kışın rahat geçmesi demektir, can demektir, hayat demektir.
Ve İnsan Konyalıysa, çocukluğu köyde geçmişse öyle ya da böyle buğday ve pancarla ilgili hatıraları vardır.
Ben pancarı hep üşüyen ellerim olarak hatırlarım. Birde bitmez tükenmez şeker çuvallarımızla. Pancar sayesinde şekerimiz hiç bitmezdi.
Şunu da belirteyim, ayrıca pancarı kaynatırlardı, ya da kuzine sobanın ocağında pişirilirlerdi çok lezzetli bir tatlı olurdu… O pancarın tadı da damağımda kaldı…
Çocukluk yıllarımda son baharda sabah erkenden kalkıp, üşüyerek ırgatlarla birlikte pancar tarlasına giderdik. O zamanlar pancarlar bel isimli bir aletle sökülürdü. Normalde kürek gibi sapı vardı ama baş tarafı küreğe benzemez iki farklı uzun, ucu sivri demirden oluşurdu.
Pancarlar öbek öbek sökülür ve beldenat diye hatırladığım bir alet ile römorklara doldurularak pancar toplama merkezlerine götürülürdü.
O günler benliğimize kazınmış, hiç unutamıyorum. Pancarlar son baharda söküldüğü için ve biz çocuk olduğumuz için üşürdük.
Ama yinede pancar tarlasına gitmeyi çok severdim, zira babam ve birkaç kişi pancarları pancar toplama merkezine götürürken yanlarında gitme olasılığı vardı ve ben o olasılığı çok severdim. Traktörle pancar toplama yerine gidip gelmek neden bilmiyorum bana çok farklı ve zevkli bir iş olarak gelirdi.
Yıllar geçti, doğduğumuz noktadan binyıl uzaklaştık, elbette pancarlar o eski usullerle ekilmiyor ve sökülmüyor. Konya Şeker bir kere pancar rejiminde devrim denilecek adımlar attı. Pancarcılık tam bitiyor derken Türkmen Beyimiz Recep Konuk geldi, Konya Ovası yeniden canlandı, yeniden şenlendi.
Şimdi Altınekin’in, Çumra’nın, Ovakavağı’nın, İsmil’in, Karapınar’ın, Ilgın’ın, Kadınhanı’nın, Sarayönü’nün, Derbent’in, Beyşehir’in çocukları kışı daha güzel geçirsin diye Konya Şeker her yıl pancarcılığı daha da geliştiriyor. Konya Ovasının pancarı para ediyor.
Herkes, ‘Konya Şeker kapanacak’, diye dedi kodu yaparken, Türkmen Beyimiz, “ al öyle kapanmaz böyle kapanır” dedi, bir de Çumra Şekeri yapıverdi.
Şimdi bırakın Konya’daki Şeker Fabrikasının kapanmasını, Konya Şeker hatta bio dizelin, Türkiye’nin tarımının, enerjisinin sigortası haline geliverdi.
Ne diyebiliriz emeği geçen, bu topraklara hizmet eden herkesten Allah Razı olsun…
Konya’da, Konya Şeker, Çumra Şeker, Ilgın Şeker, Ereğli Şeker olmak üzere dört tane şeker fabrikası bulunmaktadır. Konya Ovasının nerede ise 10’da birinde pancar ekilmektedir. Konya’da aktif çiftçilik yapıp da buğday ve pancar ekmeyen herhalde yoktur. Sadece Konya Şeker Fabrikası bile Türkiye’de üretimde hiçbir ilin rekabet edemeyeceği boyuttadır. Konya ekonomisi için buğday ve pancar iki önemli fil ayağıdır.
Türkiye’de en fazla pancar ekimi ve şeker üretimi Konya’dadır. Konya’da bugün Yüz Seksen İki köyde yaklaşık İki Yüz Elli Bin dekar alanda Bir Milyon Beş Yüz Bin ton düzeyinde pancar üretimi yapılmaktadır ve bu pancarlar dan da yaklaşık Dört Yüz Elli Bin Ton şeker üretilmektedir.
Tabi artık pancardan sadece şeker üretilmiyor, Konya Şeker Biyoetanol, Biyodizel, sıvı şeker, çikolata, yem, gübre, elektrik üretimi yapıyor…
Bugün Konya, Şeker Çumra Şeker Fabrikasında 10. Pancar Alım Kampanyasını başlatacak. Çiftçilerimiz özenle Altı, Yedi ayda ürettikleri ürünleri artık fabrikalara getirmeye başlayacaklar, tabi bir taraftan da pancar hasat işleri devam edecek…
Çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını Rabbimizin bol bereketiyle vermesini temenni ediyor, Pancar kampanya döneminin hayırlı mübarek olmasını diliyoruz…
Rahmetle, bereketle…